Spinazie-ricotta hapjes

Gepost: 16 juni 2017 Laatst bewerkt: 10 april 2024
99

Kleine bladerdeeghapjes doen het hier altijd goed op verjaardagen en feestjes. Ikzelf mag graag een bakvorm voor mini muffins gebruiken om zo kleine gevulde hapjes te maken. Ze zijn makkelijk om te maken en erg leuk om te serveren. Mocht je de vorm niet in je bezit hebben kun je ook gevulde flapjes op de bakplaat maken natuurlijk. Dat werkt ook prima voor deze spinazie-ricotta hapjes. De combinatie van spinazie en ricotta is je waarschijnlijk niet helemaal onbekend. Het is een populaire smaakcombinatie die vooral veel bij pasta’s wordt gebruikt, maar dit recept laat zien dat het ook in kleine hartige hapjes niet misstaat.

Recept afdrukken

Nog geen beoordeling

Spinazie-ricotta hapjes

Bladerdeeghapjes doen het altijd goed op feestjes. Deze spinazie-ricotta hapjes zullen waarschijnlijk ook binnen no time opgepeuzeld zijn!
Porties: 32 stuks

Ingrediënten

  • 8 plakjes bladerdeeg
  • 200 gram diepvries spinazie (ontdooid)
  • 150 gram ricotta
  • 1 ei (m)
  • 75 gram geraspte kaas
  • zout en peper
  • extra ei voor bestrijken

Instructies

  • Haal de plakjes bladerdeeg uit de vriezer en laat deze ontdooien. Doe hetzelfde met de spinazie, eventueel kun je dit proces versnellen door het in een pannetje op een heel laag vuur te zetten. Eenmaal ontdooid doe je de spinazie in een zeef en druk je al het vocht eruit.
  • In een kom klop je de ricotta met het ei los. Voeg de geraspte kaas en spinazie toe en roer dit er doorheen. Breng het mengsel op smaak met peper en zout. Proef van tevoren even of je tevreden bent over de smaak.
  • Snijd alle plakjes bladerdeeg horizontaal en verticaal door zodat je vier kleine vierkantjes krijgt uit elk plakje. Bekleed de holtes van een mini muffin vorm met de plakjes bladerdeeg. Je kunt eventueel eerst een strookje bakpapier in de vorm plaatsen zodat je ze er uiteindelijk makkelijker uit krijgt.
  • Prik een paar gaatjes op de bodem en vul de holtes dan met het mengsel. Gebruik ongeveer een volle theelepel per hapje. Trek de puntjes van het bladerdeeg iets uit en vouw ze over de vulling heen, knijp de puntjes in het midden samen. Smeer het bladerdeeg in met een geklopt eitje.
  • Bak de hapjes in ongeveer 15 minuten op 225°C (boven- en onderwarmte).
Bewaren

De hapjes kun je prima voorbereiden en later (eventueel) opwarmen om te serveren, hier lees je daar meer over.

Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.

12 reacties

  1. Yvonne schreef:

    Hoi Laura,
    Zien er heerlijk uit, ga ik zeker een keer proberen!

  2. Trudy schreef:

    Lekker!!

  3. Gerda Versluis schreef:

    Heb ze gemaakt om mee te nemen naar een party, maar dat kon ik vergeten, kreeg ze niet uit de vorm, dus helemaal aan gruzelementen?, gauw iets anders gemaakt en besloten dat ik nooit, maar dan ook echt nooit meer iets direct in de muffinvorm doe. Al eerder slechte ervaringen daarmee opgedaan, dus voortaan altijd in een cupcakevormpje of bakpapier erin.
    Maar………lekker waren ze wel.

    1. Laura Kieft schreef:

      Het hangt inderdaad een beetje van de vorm af of bakpapier nodig is. Mijn vorm is wat ouder en ik merk dat ze lang niet meer zo makkelijk loslaten als in het begin, nu gebruik ik dus strookjes bakpapier en dat werkt prima 🙂

  4. Tamara D schreef:

    Als ik het wil halveren, moet ik dan wel 1 ei aanhouden?
    En gebruik je een siliconen bakvorm of een hardere?

    1. Laura Kieft schreef:

      Je halveert het hele recept, ook het ei dus. Anders kloppen je verhoudingen niet meer. Beide vormen kunnen, die van mij is metaal.

  5. Ellen schreef:

    Kunnen deze hapjes ook goed koud geserveerd worden? Of is warm lekkerder?
    Groetjes Ellen

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ik vind ze koud ook lekker! Maar dat is persoonlijk.

  6. Hilde schreef:

    Aks ik ze lactosevrij wil maken, wat gebruik ikdan? Lactosevrije roomkaas? En lactosearme gruyere rasp?

  7. Annelies schreef:

    Als je verse bladspinazie wil gebruiken, best vooraf even kort bakken?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ja dan moet je het inderdaad vooraf bakken totdat het helemaal geslonken is (en goed het vocht eruit drukken daarna).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *