Samen brood bakken

Gepost: 22 juni 2015 Laatst bewerkt: 28 juni 2023
0

samen brood bakken

Brood bakken niets voor kinderen? Nee hoor! Ik vond het als klein kind bijvoorbeeld hartstikke leuk om leuke figuurbroodjes te maken en daarvoor hielp ik al met het deeg maken. Vind jij het ook leuk om met de kids brood te bakken? Dan is dit boek misschien wel iets voor jou. Onder het mom ‘vroeg geleerd is oud gedaan’ richt het boek Samen brood bakken zich op de stap-voor-stap recepten om met kinderen te maken. Schrijver Emmanuel neemt je in dit boek mee terug naar de basis en probeert zo jong en oud te leren hoe je een brood maakt.

samen brood bakken

Het boek begint met informatie over materialen en ingrediënten die je gebruikt bij het maken brood. Verschillende soorten keukengerei worden benoemd, maar je leert ook meer over meel en het proces dat hier aan vooraf gaat. Alle basisingrediënten worden duidelijk uitgelegd.

Hierna kun je aan de gang met basisrecepten en krijg je nog wat meer informatie over bepaalde technieken. Hoe kneed je een brood, hoe vorm je het goed en hoe bak je het brood nu eigenlijk? Onder de basisrecepten valt uiteraard een heel eenvoudig basisbrood, maar ook een zuurdesembrood en leuke knoopbroodjes.

samen brood bakken

Nadat je de basis kent worden de recepten meer ingedeeld op thema’s, te beginnen met het ontbijt. Met dit boek kun je je eigen mueslibrood maken of zuurdesem pannenkoeken. Er zijn niet heel veel ontbijtrecepten, maar de recepten in het lunch hoofdstuk kun je hier natuurlijk ook prima voor gebruiken.

Voor de lunch maak je bijvoorbeeld een sandwichbrood of een hartig brood met uien. Ook leuk zijn de gevulde pitabroodjes en de worstenbroodjes. Er is genoeg keuze, ook als je liever zoet luncht.

samen brood bakken

Het volgende hoofdstuk is gericht op de kleine hapjes  voor bij de thee. Kleine walnoot broodjes of appel-kaneel broodjes bijvoorbeeld. Maar je kunt ook gemberkoek figuren maken met de kids. Hierna volgt het laatste hoofdstuk dat helemaal zoet is. Denk aan een wortelbrood met roomkaas glazuur, frambozenbroodjes of een stol met chocolade en kersen.

samen brood bakken

Wat vind ik van het boek?

Veel recepten zijn geschreven zodat kinderen ze zelf kunnen maken, bij bepaalde handelingen (met de oven bijvoorbeeld) wordt geadviseerd hulp aan de ouders te vragen. Ik denk dat het afhankelijk is per kind of ze ook daadwerkelijk zelf met dit boek aan de slag kunnen. Hoewel er dus veel op de kids wordt gefocust, vind ik het geen bakboek voor kinderen. Niet specifiek in ieder geval, ook een volwassene die van brood bakken houdt kan hier goed mee aan de gang. Het is niet te kinderlijk opgezet, maar alles wordt wel duidelijk uitgelegd.

De recepten zijn duidelijk omschreven, ook met veel stap-voor-stap foto’s. Die foto’s nemen wel wat ruimte in waardoor veel recepten rustig 4 pagina’s beslaan. In verhouding vind je dus iets minder recepten in dit boek, maar wel recepten die heel duidelijk uitgelegd zijn.

Dit boek is inmiddels niet meer verkrijgbaar via de bekendere online winkels.

Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.

6 reacties

 1. Ellen schreef:

  Wauw, wat een mooie foto’s!!

 2. chucky1-12 schreef:

  Handig boek om er diverse recepten uit te halen om broodjes te kunnen bakken.’
  Duidelijke en mooi foto’s.

 3. Margot schreef:

  Wat een mooie foto’s! Het klinkt als een leuk boek.

 4. Ikram schreef:

  Oh dit ziet er echt leuk uit! 🙂 je eigen brood maken is zalig! De smaak is zo anders als een brood uit de winkel vind ik 😀

 5. Joyce schreef:

  Ik begin deze zomer ook aan het brood-bakken. Ik heb er stiekem toch wat angsten voor 😛

  1. Laura's Bakery schreef:

   Haha, met jou vele anderen 😉 Maar je zult zien dat het echt makkelijker is dan je denkt 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *