Review: Workshop macarons bij Poptasi

15 oktober 2012 Laatst bewerkt: 6 oktober 2022
0

In maart 2011 werd Poptasi Pastry opgericht, vanuit eigen keuken werden talloze macarons bereid. Een jaar later opende Poptasi Pastry op 21 maart, ‘jour du macaron’, haar deuren in Amsterdam. Voor de workshops die zij geven liep het al gelijk storm, welke winkel sluit nu een week de deuren om de wachtlijst voor workshops weg te werken? Het doel om de wachtlijst zo korter te kunnen maken lukte niet, er kwamen steeds meer wachtenden op de lijst te staan. Zoveel, dat de wachttijd nu zo’n 2 jaar bedraagt (en de inschrijflijst gesloten is). Gelukkig voor mij kon ik afgelopen donderdag een workshop volgen. Samen met een groep foodbloggers hebben we een workshop geboekt bij Poptasi om zo de fijne kneepjes van dit vak te leren.

Bij binnenkomst stonden er twee etagères met de meest lekkere macarons op ons te wachten. Ik koos voor de salty caramel, een absolute aanrader! Helaas is het recept geheim, nu nog althans want er zijn namelijk plannen voor een boek. Het eerste exemplaar is vast verkocht! Aan mij ja, ik wil namelijk héél graag weten hoe ik die lekkere macaron kan maken.

Onder het genot van de macarons, er staan er veel op de kaart, en een kopje thee kon de workshop beginnen. Er werd gestart met een mooie presentatie over de macaron, want wanneer is een macaron nu een macaron? Na deze uitleg over macarons was het tijd om de keuken in te duiken.

De opzet van de workshop is misschien anders dan je gewend bent, als groep zijnde werk je samen aan het eindresultaat. Dit houdt in dat iedereen verantwoordelijk is voor een deel van het proces. Zo mocht ik beginnen met het afwegen van amandelmeel, heb ik suikerstroop gemaakt en dit bij de eiwitten gevoegd.

Suikerstroop toevoegen aan de eiwitten in zo’n fantastische KitchenAid. Ooit…. als ik genoeg gespaard heb (en een eigen keuken), dan staat er zo’n mooie KitchenAid op het aanrecht te pronken.

Genoeg over mixers, we waren macarons aan het maken! Na een korte uitleg over het spuiten van het macaronbeslag mocht iedereen zijn eigen rijtje spuiten. Toen de bakplaat vol was moesten de macarons rusten en konden wij vast beginnen met het maken van de vulling. Iedereen kreeg een schaaltje met botercrème waar je zelf een eigen smaak van kon maken. Aangezien ik nu eenmaal gek ben op chocolade ging er bij mij een schep cacaopoeder doorheen.

In de veronderstelling dat we nu moesten wachten op de macarons die nog in de oven zaten begon het foodbloggers gezelschap weer druk door elkaar te kakelen. Tót er twee van deze dozen op tafel verschenen, toen werden de camera’s tevoorschijn gehaald om deze beauty’s op de foto te zetten.

Het lijkt niet moeilijk om zo’n macaron te vullen, toch kregen we een nuttige uitleg hierover. Wat is nu de juiste hoeveelheid vulling en hoe kun je die het mooist er tussen krijgen, je wilt geen uitpuilende vullingen natuurlijk.

De macarons voordat ze de oven in gingen en nadat deze er weer uit waren.

En zo reageert een groep foodbloggers dus op lekkers dat op tafel wordt gezet. De camera’s waren deze avond goed vertegenwoordigd en zorgden voor gezellige en grappige taferelen.

In de winkel was duidelijk te zien dat er aandacht aan het interieur was besteed. Naast een vrolijk Pip behangetje stond er ook een pronkstuk in de etalage. Je kent ze vast wel, deze prachtige macaron torens.

Al is de inschrijflijst voor workshops momenteel gesloten, ik kan iedereen die graag macarons wil leren maken deze workshop van harte aanbevelen. Het lijkt altijd zo moeilijk, na het volgen van deze workshop duik je het liefst gelijk de keuken in om te beginnen. Alle angsten die ontstaan zijn na het lezen van alle mislukkingen van mede bakkers verdwijnen als sneeuw voor de zon. Het blijkt helemaal niet zo moeilijk als anderen je doen geloven. Je moet gewoon weten hoe het beslag er uit moet zien en gebruik maken van de juiste ingrediënten, dan kan er weinig misgaan.

Dit is het resultaat dat ik mee naar huis nam. Ook nam ik nog een zakje met de zelf gespoten macaron koekjes mee, deze kan ik zelf  vullen om nog een keer te genieten van deze lekkere Franse koekjes!

Degenen die meerdere foodblogs volgen gaan de komende dagen vast nog meer lezen over deze leuke workshop! Hebben jullie zelf al eens macarons gemaakt? Hoe is dit je toen bevallen?

Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.

13 reacties

 1. de Bakmadam! schreef:

  Hmm, ze zien er heerlijk uit, en vrolijk met die kleurtjes! Zal zeker de moeite geweest zijn!

 2. Paulune schreef:

  Leuk Laura, mooie foto’s ook 🙂

 3. Junglefrog schreef:

  Ja was superleuk he! Gezellig ook.. 😉 groetjes Simone

 4. Maddy schreef:

  Ik ben helemaal geen foodblogger, maar een creablogger (al ontloopt dat elkaar niet eens zoveel:-) Ik ben steeds weer onder de indruk van de leuke blogs die je schrijft en de lekkere maar vooral ook mooie dingen die je maakt op taart, koek en cakegebied…na het lezen van deze blog krijg ik er zelf ook gewoon zin in om zoiets eens te gaan doen!! Grtzz..Maddy

 5. Joke schreef:

  Je hebt een leuk stuk geschreven over de macaron workshop en mooie foto’s er ook bij. Heel duidelijk allemaal!

  Liefs, Mam ♥

 6. Carola schreef:

  Heerlijk de macaron, zeker met de goede vulling. Zelf vind ik het toch moeilijk om de juiste dikte te vinden en jij hebt het over stuikerstroop, dat kom ik niet vaak tegen in boeken maar wel onlangs zag ik dit ook op de Belgische zender njam. Deze variant ga ik zeker ook een keer uitproberen.
  Wat een superleuke workshop! Het ziet er geweldig uit.

 7. Ook het hele weekend lekker zitten snoepen? Was zeker gezellig en leuk je te ontmoeten!

  Liefs, Kelly

  1. Laura's Bakery schreef:

   Ik heb heerlijk zitten snoepen met mijn familie! Was ook erg leuk om jou (en de rest!) te ontmoeten!
   Liefs, Laura

 8. Marlyssa schreef:

  Dit staat ook op mijn lijst! Moet de volgende keer opletten en er vroeg bij zijn. Het ziet er op de foto’s en de tekst heel gezellig uit. LeuK!

 9. Maya van Noort schreef:

  Hi, Ik vind het heel leuk om een keertje macarons te kunnen maken. Wanneer geef je weer een workshop?

  groetjes, Maya

  1. Laura's Bakery schreef:

   Hoi Maya,
   Ik geef zelf geen workshop. Dit is een review van een workshop die ik zelf gevolgd heb.

 10. Aziza Boubkari schreef:

  Beste Laura,

  ik vond je topic over macaronworkshop geweldig. Ik wil graag weten wanneer er weer een workshop wordt gehouden.
  Ik wil zooo graag macarons leren maken,ik vind ze heeeeeeerlijk!!

  groetjes,

  Aziza

  1. Laura schreef:

   Hoi Aziza, dat zou je even bij Poptasi na moeten vragen 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *