De Britse bakker Paul Hollywood is weer terug van weggeweest. Na zijn eerste boek Bakken met Paul Hollywood is op de Nederlandse markt nu ook zijn tweede boek verkrijgbaar: Klassiekers van Paul Hollywood. De Engelse titel van dit boek is Pies & Puds en dat zien we terug in de recepten. Vooral in het hartige gedeelte, het staat bomvol pasteien in alle soorten en maten. Al zijn het niet alleen maar Engelse klassiekers hoor, er is ook genoeg inspiratie uit andere culturen gehaald. En zoals we gewend zijn van Paul is hij zelf ook meer dan genoeg terug te vinden op de foto’s.
Het boek is eenvoudig ingedeeld. Na de nodige theorie volgen eerst basisrecepten voor het deeg waarna de recepten in een hartig en zoet gedeelte zijn gesplitst. Het hartige deel bestaat uit taarten & pasteien en gebak en draagbaar lekkers. Dat laatste klinkt misschien wat gek, maar hiermee worden als het ware de kleinere hapjes bedoeld die je uit de hand kunt eten. Het zoete deel van het boek is opgedeeld in taarten, warme desserts, koude desserts en cake & gebak.
Om goed te beginnen staan er eerst 7 recepten voor een klassiek deeg. Een zanddeeg zoals we dat allemaal kennen, maar ook het voor ons Nederlanders iets onbekendere niervetdeeg. Het wordt hier wel gemaakt, maar het is lang niet zo bekend als in Engeland. Je hoeft straks niet bij elk recept terugbladeren naar deze basisrecepten. De ingrediënten en bereiding staat namelijk ook gewoon bij alle recepten vermeld, soms aangepast op de grootte van de vorm.
De combinatie van gerechten uit verschillende culturen vind ik leuk om te zien, vooral omdat je bij pies al gauw aan Engelse gerechten denkt. Die staan er ook in hoor. Wat dacht je van de goat-herd pie en de pot pie met konijn en pancetta. Bij die andere culturen kun je denken aan een Thaise ovenschotel met kip, die er overigens heerlijk uitziet. De empanadas met kip en chorizo trekken mij ook, ze zijn op het lijstje gezet om eens te gaan maken. In totaal staan in dit hartige gedeelte 23 recepten.
De zoete recepten zijn iets beter vertegenwoordigd in dit boek, namelijk met 37 recepten. Bij de taarten kun je kiezen voor een Franse appeltaart of voor een toffeetaart met hazelnoot en peer. Zin voor een uitdaging? Kies dan voor de zoete rodebietentaart.
Er staan vooral desserts in het zoete deel, zowel warme als koude desserts. Zet een warme kersen croissant pudding of tafel, of anders de warme sticky toffee pudding als je die niet kunt weerstaan. Liever een koud dessert? De ijsrol is een goede optie en leuk om te serveren, maar ook de hazelnoot meringuerol ziet er overheerlijk uit!
Als laatst staan er ook nog een aantal cakes en gebak in het boek. Ik ben zelf erg benieuwd naar de citroen lavendelcake. Voor bij de koffie zijn de koffie eclairs met karamel icing ook een goed idee.
Wat vind ik van het boek?
Waar Paul zijn eerste boek vooral draaide om brood, is dat in dit boek niet terug te vinden. Dat had ik wel eigenlijk wel verwacht. Even wennen dus, maar het maakt het boek absoluut niet minder leuk. Pasteien zijn in Nederland niet zo populair, maar daar zou nu zomaar eens verandering in kunnen komen. Met een boek vol goede recepten zou ook hier wel eens een pastei op tafel kunnen komen te staan. Het zoete deel van het boek trekt mij wel wat meer. Veel klassiekers, maar allemaal recepten die simpel zijn. Simpel, maar wel goed. En overheerlijk. Althans, zo zien ze er allemaal uit. De fotografie is top en doet mij regelmatig watertanden bij het bekijken van deze recepten en bijbehorende foto’s.
Dit boek telt 224 pagina’s en is hier verkrijgbaar.
Wat zijn er toch veel mooie kookboeken te koop!
Wat zijn kookboeken nog een stuk leuker met een man erop met van die prachtige ogen hahahaha.
Ik heb inmiddels uit zijn vorige boek aardig wat heerlijke recepten gemaakt. Goed en duidelijk omschreven zijn de baksels in het boek. Ik hoop dat het met dit boek precies weer zo is want deze wil ik zeker op mijn kookboekenplank hebben 🙂
Liefs, Mam ♥
Ik heb mezelf dit boek vorige week kado gedaan en heb de Thaise kippie als geprobeerd. Het is een heerlijk krokante korst en de vulling is tongstrelend. Echt een aanrader. Ik ben van plan elke week iets it dit boek te gaan maken. En Paul is ook best lekker om naar te kijken 🙂