Review Tarte Tatin

Gepost: 7 mei 2014 Laatst bewerkt: 22 juni 2023
0

review tarte tatin 1

Tarte Tatin is een receptenboek met alleen maar Franse patisserie. Laat je vooral niet afschrikken, want zoals op de achterkant staat; “zelfs het meest complexe Franse gebak is een som van de juiste technieken”. Dit boek leert jou die technieken en geeft recepten voor alle klassiekers op het gebied van Franse patisserie. Lees verder en laat je overtuigen door deze klassieker.

review tarte tatin 2

Je merkt het al aan de kaft maar ziet het ook als je het boek open slaat. Dit is een boek zonder poespas en draait om de receptuur. Dat betekent ook dat de meeste recepten niet zijn voorzien van foto’s, maar bij een boek als deze vind ik dat minder erg. Het boek is onderverdeeld in 7 hoofdstukken met recepten.

In de inleiding worden materialen, ingrediënten en technieken per soort gebak uitgelegd. Daarna komen de basisrecepten aan bod. Hierbij moet je denken aan bladerdeeg, soezendeeg, taartbodems, verschillende soorten glazuur en vullingen. Heel veel vullingen. De een klinkt nog lekkerder dan de ander. Ook krijg je recepten voor sauzen en siropen voordat het volgende hoofdstuk van start gaat.

Elk hoofdstuk  begint trouwens met zo’n prachtige tekening als op onderstaande foto. Door het hele boek zie je veel van dit soort illustraties terugkomen.

review tarte tatin 3

Het hoofdstuk met gebakjes is heel divers. Er staan verschillende baba’s in (cakejes gedrenkt in rumsiroop) en leuke petit fours. Er staan niet veel foto’s in het boek, maar de foto’s die er in staan tonen prachtige gebakjes. Ook bekende recepten zoals madeleines en financiers vind je in dit hoofdstuk.

Na het kleine gebak volgen de cakes. Dat zijn verschillende soorten vruchtencakes, notencakes maar ook speciale cakes met namen als damescake, prinsencake en briançoncake. Dit zijn al zo’n 35 recepten voor soorten cakes en dan heb je nog niet eens alle soorten gehad. Er zijn ook nog genoeg recepten voor kruidcakes, biscuitcakes, chocoladecakes en brioches.

review tarte tatin 4

Volgende onderwerp: soesjes en taartjes. Bij de soesjes gaat het hier vooral om de vorm en de vulling, overal wordt wel hetzelfde basisrecept voor soezendeeg gebruikt. Dit hoofdstuk heeft ook verschillende soorten bladerdeeg gebak zoals palmiers, roomhoorntjes, appelflappen en mille-feuilles. Taartjes staan er ook genoeg in dit hoofdstuk. Vooral veel met fruit maar ook heerlijke taartjes met noten, pompoen of chocola.

Koekjes vind ik zelf heel erg leuk om te maken, ik ben dan ook blij dat daar ook een hoofdstuk van is in dit boek. Er is veel keuze; koekjes die je oprolt, lange vingers, veel soorten sablés (zandkoekjes) en galettes & wafeltjes. Ook leuk zijn de hartige koekjes in dit hoofdstuk, daar ga ik zeker mee aan de slag.

Het volgende hoofdstuk draait om pudding. Ik wist niet dat er nog zoveel verschillende soorten recepten tot de categorie pudding behoorden. In dit hoofdstuk vind je custards, soufflés, crème brûlees en meringues. Te veel om op te noemen eigenlijk. Genoeg keuze voor een pudding liefhebber. 🙂

Het laatste hoofdstuk bevat recepten van beroemde chefs, waaronder ook de Nederlandse meester patissier Robèrt van Beckhoven. Een leuke toevoeging aan een prachtig boek vol met recepten.

review tarte tatin 5

Wat vind ik van het boek?

Dit boek mag je gerust de Franse patisserie bijbel noemen. Het staat echt bomvol met recepten! Niet één soort kruidcake, nee gelijk een stuk of 5. En dat is zo bij elk recept. Waar je normaal één of misschien twee variaties op een bepaald recept hebt, zijn dat er hier minstens 5 maar ook regelmatig 10 of meer. Ik heb het niet precies geteld, maar een vluchtige blik op het register leert mij dat er minstens 1.000 recepten in dit boek staan. Dat is véél! Daardoor is er ook minder ruimte voor foto’s, iets waar ik juist zo van hou ik kookboeken. Maar het is begrijpelijk dat dit niet te doen is in een boek als deze. De foto’s die er wel in staan geven een goed en duidelijk beeld van het soort gebak en bij de variaties hier op kan je best zelf een beeld vormen.

De recepturen van de basisrecepten zijn vrij uitgebreid beschreven. De overige recepten zijn redelijk kort en bondig, mede doordat er veel wordt verwezen naar de basisrecepten. Het lijkt misschien moeilijk als je de korte stukjes tekst ziet bij lastige recepten, maar wie goed leest gaat het zeker lukken om zelf prachtige en heerlijke Franse gebakjes op tafel te zetten.

Zoals Robèrt van Beckhoven zegt: “Dit boek zou wel eens een van je beste culinaire vrienden kunnen worden, die je vaak zult raadplegen”.

review tarte tatin 6

Dit boek is inmiddels niet meer verkrijgbaar via de bekendere online winkels.

Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.

6 reacties

 1. MySimplySpecial schreef:

  Het lijkt me een leerzaam en leuk boek!

 2. Annemarie schreef:

  lijkt me wel een leuk boek, vooral leerzaam om je eens te verdiepen in het franse gebak. ziet er wel erg leuk uit

  groetjes Annemarie

 3. Chris - PH2b schreef:

  Ohh dit boek lijkt me heerlijk! Ik ben echt dol op Franse patisserie. Fijne review 🙂

 4. Sonja schreef:

  Van al je reviews trekt deze mij het meeste aan, maar vraag me dan af, is dat niet te hoog gegrepen voor zo’n amateur als ik??
  Juist door de eenvoud word je niet afgeleid door foto’s waardoor ik bij voorbaat al denk; dat wordt niets.

  1. Laura's Bakery schreef:

   ik ben het met je eens dat een boek als deze er al snel veel moeilijker en ingewikkelder uitziet. Maar dat valt dus echt reuze mee!

 5. Sonja schreef:

  Ik denk er nog even over na, maar als ik het boek bestel doe ik via jouw link.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *