Review Rutger Bakt

4 april 2014
0

rutger bakt 1

Halverwege het programma Heel Holland Bakt hoopte ik al dat kandidaat Rutger een eigen bakboek zou gaan maken. Toen hij in de finale tot winnaar werd bekroond had ik er vertrouwen in dat dit ook daadwerkelijk zou gaan gebeuren. En ja hoor, niet heel veel later zag ik een tweet voorbij komen dat er een heus bakboek van Rutger op de markt zou gaan komen. Ik moest alleen nog wel een paar maanden geduld hebben, dat dan weer wel. Maar ik moet zeggen, die tijd is voorbij gevlogen en afgelopen weekend werd ik dan opgeschrikt door een geluid in de gang. Het boek Rutger Bakt plofte op de deurmat! Ik dook gelijk de zon in met het boek om te genieten! Van de zon, én van het boek Rutger Bakt.

rutger bakt 2

De taart op de voorkant ziet er echt heerlijk uit en dat zorgt dat ik zo snel mogelijk de rest wil zien. De inhoudsopgave aan het begin van het boek is kort maar krachtig. De recepten zijn opgedeeld in 6 hoofdstukken. Op de eerste pagina van elk hoofdstuk staat een verdere index van de recepten die je in daar kunt vinden. Voordat aan de recepten wordt begonnen kun je nog wat basis dingen lezen over bakbenodigdheden, begrippen, technieken, ingrediënten en natuurlijk handige tips.

rutger bakt 3

De recepten beginnen met de taarten, de één nog lekkerder en mooier dan de ander. Ik kan gewoon niet kiezen welke ik als eerste wil maken. De bramentaart op bovenstaande foto lijkt me goddelijk, maar een aardbeienslof deed mij ook watertanden. Om het nog ingewikkelder te maken heeft Rutger ook een hoofdstuk vol met lekkere koekjes. Van spritsen tot kletskoppen, het staat er allemaal in. Het derde hoofdstuk is er eentje met cakes, waaronder het recept van zijn moeder voor een marmercake. Dat is ook erg leuk aan het boek, elk recept heeft een korte inleiding. De meeste hebben ook een leuk persoonlijk verhaaltje, dit vind ik zelf altijd erg leuk om te lezen.

rutger bakt 4

Deze mini quiches staan in het hoofdstuk ‘high tea’. Een heel erg leuk hoofdstuk als je het mij vraagt. Ik ben dol op kleine hapjes en daar staat dit hoofdstuk vol mee. Zowel zoete als hartige hapjes staan in dit hoofdstuk om de etagère voor jouw high tea mee te vullen. Het volgende hoofdstuk met recepten staat vol met broodjes. De bagels zijn op mijn lijstje gezet, ik dacht dat het altijd veel ingewikkelder was maar volgens mij valt dat best mee. Ook staan er recepten voor suikerbroodjes en appel-mueslibrood in dit hoofdstuk. Genoeg keuze dus!

Het laatste hoofdstuk vind ik zelf erg leuk! How to recepten voorzien van stap-voor-stap foto’s. Fijne foto’s van de bereiding van bladerdeeg, maar ook het maken van praliné staat in dit laatste hoofdstuk.  In totaal zijn er 10 recepten voorzien van stap-voor-stap foto’s.

rutger bakt 5

Conclusie: Een heel fijn bakboek met heerlijke recepten, allen voorzien van mooie foto’s en de recepten worden duidelijk uitgelegd. Rutger heeft de meeste recepten zelf ontwikkeld, maar er staan ook een aantal klassiekers in waar hij zijn eigen draai aan heeft gegeven. Wat ik heel leuk vind is de variatie aan recepten. Niet alleen maar taarten en een paar koekjes. Nee, de verdeling is tussen de verschillende soorten baksels is in een goed verhouding. De inhoud is natuurlijk overwegend zoet, maar er is ook ruimte voor wat hartige recepten, ook heel erg leuk.

Kortom, Rutger Bakt is een bakboek dat bij bakliefhebbers eigenlijk niet in de kast mag ontbreken!

Dit boek telt 255 pagina’s en is verkrijgbaar voor €29,95

Enthousiast geworden? Koop Rutger Bakt via deze link bij Bol.com, daarbij help je Laura’s Bakery een beetje.

Laura Kieft

Laura vindt dat bakken echt niet moeilijk is en laat dat zien met toegankelijke recepten. Zelf bakt ze het liefst cakes en koekjes en snoept tijdens het maken graag van het beslag en deeg. Zogenaamd om alvast te proeven, zegt ze.

24 reacties

  1. Denise Lodder schreef:

    Deze gaat op mijn verlanglijstje!

  2. Irene schreef:

    Ik ben binnenkort jarig, dus deze gaat op mijn verjaardagslijst! Bedankt voor het laten zien van dit leuke boek 🙂

  3. Laura schreef:

    Ik vond dat programma zo geweldig! Ben heel benieuwd naar het boek van Rutger. De laatste tijd is mijn collectie kookboeken echt behoorlijk uitgebreid :’) haha.

  4. Trudy schreef:

    Leuk om jouw recensie over het boek van Rutger te lezen.
    Klinkt heel positief.
    En Laura, wanneer komt er van jou weer een nieuw boek?

  5. Kayleigh schreef:

    Ik wil dit boek zelf ook erg graag! Ik ben verslaafd aan bakken dus het is echt iets voor mij 🙂

  6. Kimberly schreef:

    Deze moet ik hebben! Ik vond het echt super leuk dat Rutger had gewonnen en wilde al zijn baksels heel graag proeven toen ik dat zo op tv zag haha. Dit boek komt ooit wel op mijn boekenplank gok ik

  7. Emelie De Dobbelaere schreef:

    De boek heb ik besteld hopelijk kan ik er vlug in kijken.
    De boek en Rutger 🙂 zien er heel lekker uit, wat een extra motivatie is om er vlug aan te beginnen.

  8. Rensina Steursma schreef:

    Ziet er super uit en de foto’s zijn ook prachtig!
    Dit boek wil ik zeker graag hebben.
    Fijn weekend, Rensina

  9. Sophie schreef:

    Ik heb m besteld via je link! Hij lijkt me geweldig! 😀

  10. anna schreef:

    Ik heb ‘m al ingekeken bij de BRUNA. Heel erg leuk boek.

  11. suzanne schreef:

    Het boek van Rutger lijkt me heel mooi en lekker om allemaal te maken.
    Het boek Rudolph’s Bakery trekt me ook heel erg! (maar nog duurder dan die van Rutger) Ik moet kiezen…..
    Heel veel bakervaring heb ik niet, meestal cake, cupcake,of appeltaartje. Ik wil wel graag meer gaan bakken, ook koekjes enzo. Ook vind ik het wel handig als het met een beetje standaard bakspullen gemaakt kan worden, dus niet voor iedere taart een andere vorm.
    Laura, kun jij het verschil in de boeken ook aangeven? Welk boek zou je adviseren?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Als je moet kiezen tussen één van deze twee zou ik voor Rutger gaan. Puur omdat de meeste recepten van Rudolph ook op de 24Kitchen site te vinden zijn. Maar beide boeken vind ik fantastisch leuk. Goede uitleg, verdeling in soort recepten, mooie foto’s etc. In Rudolph staan wel meer recepten en vaak ook iets eenvoudiger. Maar Rutger legt alles erg goed uit waardoor het heel goed te doen is.

      Ik hoop dat ik je een klein beetje heb kunnen helpen 🙂

      1. suzanne schreef:

        Bedankt voor je snelle antwoord. Deze week jarig, dus Rutger Bakt wordt een van de cadeaus. Als dat boek goed bevalt, volgt Rudolph met sinterklaas 🙂
        Bedankt voor de reviews op je site en het meedenken!

  12. Rick schreef:

    Ik heb het inmiddels ook, fantastisch boek.
    Maare, klopt het dat ik de ingrediënten mis op bladzijde 228 mbt het maken van brood? Op de volgende bladzijde bij recept banketbakkersroom staat 45 gram maizena , klopt dat wel? Moet dat geen bloem zijn?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ik heb het boek er even bij gepakt en de ingrediënten voor het brood ontbreken inderdaad. Ik zal het eens aan de uitgever vragen of die de juiste ingrediënten hebben. Recepten voor banketbakkersroom ken ik zelf alleen met bloem. Maar aangezien je de bloem als verdikkingsmiddel gebruikt kun je ook goed maïzena gebruiken, dit verdikt namelijk ook.

      1. Rick schreef:

        Oké, bedankt. Vreemd dat dit mist. je zou zeggen dat dit soort essentiële punten wel gecontroleerd worden. wat betreft de maizena. In het recept van Rutger wordt 45 gram maizena gebruikt , dit bind toch meer dan 45 gram bloem en heeft toch ook een andere smaak beleving? Ik kom in geen enkele recept op internet namelijk maizena tegen.

        1. Laura's Bakery schreef:

          In bijna elk boek vind je in de eerste druk foutjes terug, hoe goed er ook gecontroleerd is. Wat betreft de maizena; dat durf ik je niet te zeggen. Ik heb nog niet eerder banketbakkersroom met maïzena gemaakt. Je zou het aan de uitgever/Rutger zelf kunnen vragen, of gewoon het recept uitproberen natuurlijk 😀

          1. Rick schreef:

            Dat wist ik niet dat dat “normaal” was. Nou ja, zo erg is het ook weer niet. In mijn ogen wel slordig.
            Recept heb ik uiteraard uitgeprobeerd. Dat was een blok banketbakkersroom. M.b.v. slagroom heb ik er nog wat van kunnen maken. De kinderen vonden het op dat moment heerlijk. Ik ga zo jouw recept uitproberen. Hoop dat dit beter gaan dan dat van Rutger….

  13. Annemarie mesker schreef:

    Vandaag heb ik de kokoskoekjes uit het boek van Rudger gebakken,maar de onderkant werd te donker. De derde lading heb ik op bakpapier op een rooster gebakken en dit ging perfect.TIP??

    1. Laura's Bakery schreef:

      Je hebt ook bakplaten met gaatjes voor een betere luchtcirculatie, jouw manier is ook een handig idee. Het zou ook kunnen dat jouw oven gewoon wat minder tijd nodig heeft voor deze koekjes.

  14. Rick schreef:

    Ik had de uitgeverij gebeld.
    Reactie : “Dit is bewust gedaan !”
    Op mijn vraag welke ingrediënten ik dan moest gebruiken en waar ik die eventueel terug kon vinden werd geantwoord dat het boek verder duidelijk is…..
    Tja, daar sta je dan. Ik kon deze mevrouw niet aan het verstand brengen dat er toch echt een fout in het boek zat.

  15. Suzanne schreef:

    Inmiddels heb ik een paar recepten gemaakt: soezen, kletskoppen, marmercake en havermoutkoekjes. Vooral de laatste vielen heel erg in de smaak. De koektrommel was snel weer leeg 🙂
    De kletskoppen vond ik erg hard worden, maar de overige recepten waren heerlijk!
    Als iets minder ervaren bakster had ik het wel fijn gevonden als er meer foto’s waren ter verduidelijking. Maar al met al een mooi en ( tot nu toe) heerlijk boek!

  16. Anoeska schreef:

    Ook weer zo’n mooi boek, deze wil ik nog heel graag aan mijn collectie bakboeken toevoegen. 🙂

  17. Gerda schreef:

    Heb dit boek voor mn verjaardag gekregen, fantastisch. Gewoon ’s avonds lekker lezen en heel veel leren. Krijg altijd weer zin om iets nieuws uit te proberen, wat ik dan ook regelmatig doe. Overigens…maizena in recepten blijkt helemaal niet zo gek te zijn. Ik woon in Duitsland en hier staat op de verpakking van maizena zelfs een tulband afgebeeld. ( waardoor ik in het begin dat ik hier woonde dus geen maizena kon vinden) Het werkt voortreffelijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *