Review Koopmans Kruidnoten

Gepost: 10 november 2015 Laatst bewerkt: 6 oktober 2022

koopmans kruidnoten 1

Nog een paar dagen en dan is het alweer zo ver, de Goedheiligman Sint Nicolaas komt met zijn pakjesboot in Nederland aan. Als klein kind was ik al fan van Sinterklaas met zijn pieten en nog steeds ben ik dat. Een heerlijk gezellig feest voor jong en oud. Er is zover ik mij kan herinneren nog geen jaar voorbij gegaan dat ik Sinterklaas niet gevierd heb. Het begint hier al ruim van te voren met lootjes trekken (niet jezelf en niet diegene die je vorig jaar had) en dan worden de cadeaus gekocht en de surprises met gedicht erbij gemaakt. Natuurlijk worden er ook cadeaus gekocht voor het dobbelspel wat meestal hilarisch is. Er zitten namelijk altijd wel een paar “foute” presentjes tussen.

Bij dit gezellige sinterklaasfeest horen natuurlijk ook lekkernijen. Pepernoten, speculaas, banketstaven, chocoladeletters en marsepein om maar even snel wat te noemen. Ik blijf maar even bij de eerste lekkernij, de pepernoten of ook wel kruidnoten genoemd. Toen mijn dochters Laura en Monica klein waren, maakte ik al kruidnoten met ze volgens recept en dat zijn we al die jaren blijven doen. Elk jaar halen wij bij molen de Zandhaas in Santpoort speculaaskruiden om daarna overheerlijke kruidnoten te maken. Door de meiden werd vroeger soms evenveel van het deeg gesnoept als dat er kruidnoten gebakken werden 😉

Onlangs zag ik in de supermarkt een bakmix van Koopmans om kruidnoten mee te maken en voordat ik het wist lag de Koopmans kruidnoten mix al in mijn karretje om te gaan testen.

koopmans kruidnoten 2

EERSTE INDRUK

Op het pak staat dat er alleen water aan de mix toegevoegd moet worden. Wanneer je chocolade kruidnoten wilt maken staat op het pak wat je daar extra voor nodig hebt. In het pak zitten twee aparte zakjes mix zodat je twee keer kruidnoten kunt bakken. Één zakje is genoeg voor een volle bakplaat (56 stuks) met kruidnoten.

koopmans kruidnoten 3

AAN DE SLAG

Ik heb ervoor gekozen de zakjes apart van elkaar te maken. De mix in een kom gedaan, twee eetlepels water toegevoegd, goed doorroeren met de lepel en daarna met de hand kneden tot het één deeg vormt. Het is een vrij droog deeg dus ik heb het niet op een met bloem bestoven aanrecht uitgerold zoals de beschrijving aangeeft. Anders wordt het nog droger. Dan volgt de beschrijving die ik precies opgevolgd heb. Een rol maken van 40 cm, deze verdelen in 8 stukken van 5 cm deze weer uitrollen in stukjes van 7 cm en deze snijden in stukjes van 1 cm. Van deze stukjes rol je balletjes welke je op in rijen van 7 x 8 stuks op de bakplaat legt met tussenruimte van 3-5 cm. De kruidnoten 10 minuten gebakken in een voorverwarmde oven. Na 10 minuten de kruidnoten uit de oven gehaald en direct met bakpapier en al van de bakplaat gehaald om ze daarna te laten afkoelen. Meteen daarna heb ik het tweede zakje gemaakt op dezelfde manier.

koopmans kruidnoten 4

OORDEEL

Dit is een mix die ik zeker kan aanraden. Je kunt deze mix goed door kleine kinderen zelf laten maken omdat je er geen mixer voor nodig hebt. Een kom, lepel, mix en een beetje water is alles wat nodig is. Er staat op het pak omschreven hoe je de mix in rolletjes en stukjes moet verdelen maar je kunt natuurlijk ook prima kleine plukjes deeg nemen en daar kleine balletjes van draaien. De bereidingstijd en baktijd die op het pak aangegeven staan komen overeen met de werkelijkheid. De kruidnoten zijn lekker en hadden een heerlijke speculaassmaak die goed aanwezig was. Ze waren niet echt knapperig, eerder wat aan de zachte kant. De volgende keer zou ik ze iets langer bakken.

NOG EVEN ALLES OP EEN RIJ

Merk: Koopmans
Soort: Kruidnoten
Aantal stuks: 56 stuks per zakje (2 zakjes mix in de verpakking)
Waar te koop: verschillende supermarkten
Prijs: € 1,69
Eindcijfer: 8

Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.

6 reacties

 1. Emma schreef:

  Dit is een goed idee om met mijn oppaskinderen volgende week te maken! Dankjewel Joke voor de tip!

 2. chantal schreef:

  Ja dit is echt lekker en makkelijk, leuk om met de kinderen te doen! Ik bak niet zo heel veel met pakjes, maar kruidnootjes zijn gewoon lekker. Stiekem vind ik die van fred en ed nog lekkerder maar die kan ik al 2 jaar niet meer in de winkel vinden..

 3. Margot schreef:

  Klinkt goed en handig dat er twee zakjes in zitten!

 4. Nicole schreef:

  Ideaal dat je twee keer een lading kunt maken. Mooie foto’s ook.

 5. Ellen schreef:

  Bij ons in België zijn kruidnoten eigenlijk helemaal niet zo bekend! Ik ga eens kijken of ze dit in de supermarkt verkopen. 🙂

 6. Louise Maigret schreef:

  Wat een lekker idee, super!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *