Review: Miljuschka’s food trucks

Gepost: 6 november 2015 Laatst bewerkt: 28 juni 2023

miljuschka's food trucks 1

Food trucks zijn hot! Via Instagram volg ik al lange tijd een aantal food trucks in Amerika, daar zijn deze mobiele keukens al jaren populair. Of het door de film Chef (fantastische film trouwens) komt weet ik niet, maar ook Nederland lijkt het concept door te hebben. Ook hier komen steeds meer food trucks, vooral op festivals. Miljuschka Witzenhausen heeft ook door hoe populair food trucks zijn. Voor een programma op 24Kitchen mocht ze naar Amerika om een road trip te maken. Wat ze deden tijdens die reis? Food trucks bezoeken en de eetcultuur in verschillende staten leren kennen. Dit boek staat bomvol streetfood gerechten die ze onder andere tegenkwam op haar reis.

miljuschka's food trucks 2

De inhoudsopgave spreekt eigenlijk voor zich. Elk hoofdstuk heeft een ander soort gerecht centraal staan. Ik ben een echte vleeseter en zal dus snel naar dit eerste hoofdstuk met recepten doorbladeren, maar ook het zoete hoofdstuk trekt gelijk mijn aandacht. Ik neem alle hoofdstukken gewoon kort even met je door!

We beginnen het boek met food truck facts, een heel erg leuk hoofdstuk waar je meer leest over de geschiedenis en de verschillende gewoonten in de staten waar ze voor het programma zijn geweest. Ik had geen idee dat de food truck cultuur per staat nog zo verschillend kan zijn. Vooral qua regeltjes vanuit de overheid en de food truck eigenaren zelf.

Dan het hoofdstuk vlees, als ik zo de inhoudsopgave van het hoofdstuk bekijk belooft dat veel goeds. Wanneer ik verder blader kom ik heerlijke recepten tegen, allen voorzien van een prachtige foto. Hier vind je bijvoorbeeld de “shiner monte cristo”, een gefrituurde tosti. In Amerika frituren ze volgens mij alles wat los en vast zit, ik was dan ook niet heel erg verbaast. Sterker nog, het lijkt me hartstikke lekker. Gaat een tosti-oliebol je wat te ver? Dan kun je ook jambalaya kroketten maken of een lekkere New Yorkse hotdog. Na het vlees gaan we over op vis. Met wat hulp van Miljuschka maak je zelf lobster rolls of spicy taco’s met garnalen.

miljuschka's food trucks 3

Liever helemaal geen vlees of vis? Er is ook een hoofdstuk met vega recepten! Kies voor de superfood taco, friet gemaakt van bieten of een overheerlijke vega pizza met kaas. Hoewel ik graag een stukje vlees bij het eten heb, vind ik dit hele leuke verrassende recepten. Zo is het helemaal niet erg om vegetarisch te eten.

In het hoofdstuk voor erbij staan kleine hapjes die -zoals de titel al zegt- prima als bijgerecht geserveerd kunnen worden. Voortaan maak je zelf zoetzure komkommer, chipotlemayonaise en tomaten chutney.

Het laatste hoofdstuk is mijn favoriet. Dit staat bomvol zoete baksels en drankjes. Om nog even op dat frituren terug te komen; hier staan dus ook gefrituurde Oreo’s in. Raar? Misschien, maar ik ben wel ontzettend nieuwsgierig. Andere recepten waar ik ooit eens mee aan de slag wil zijn de zoet-zoute donuts, Austin cheesecake en wafels met dulce de leche en koffieboter. Eigenlijk wil ik alles wel maken, maar ja, die lijst is al zo lang 😉 .

miljuschka's food trucks 4

Wat vind ik ervan?

Het concept food trucks vond ik al leuk en door dit boek vind ik het alleen nog maar leuker. Het eerste hoofdstuk over de mobiele keukens heb ik met veel plezier gelezen. Sterker nog, ik wil zelf naar Amerika om bij deze food trucks te eten. Tot het ooit zover is kan ik in ieder geval vast aan de slag met de recepten van de trucks, meer dan genoeg keuze. De recepturen zijn allemaal duidelijk en over het algemeen heb je geen lastig verkrijgbare ingrediënten nodig. Kortom; het is dus heel eenvoudig om bij jou thuis die typische streetfood gerechten op tafel te zetten. Iets dat ik zelf zeker ga doen!

Dit boek is inmiddels niet meer verkrijgbaar via de bekendere online winkels.

Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.

8 reacties

 1. Annette schreef:

  Leuk al die reviews maar ik mis de zoete recepten 🙁

  1. Laura schreef:

   Ik heb 1 of 2 keer per week een bakboekenweek, dan dus een weekje (op veler verzoek) met bakboeken reviews. Gelukkig staan er meer dan genoeg recepten online in het archief waar je mee aan de slag kunt 🙂 vanaf komende week komen er weer nieuwe recepten online 🙂

 2. Margot schreef:

  Weer een mooi boek! Ik denk dat ik door dit boek ook nog meer zin zou krijgen om weer naar Amerika te gaan.

 3. Ik ben echt zo benieuwd naar het boek! Er komen zoveel leuke kookboeken uit de laatste tijd.. ik weet niet wat ik uit moet kiezen!

  1. Laura schreef:

   Er komen zeker veel leuke boeken uit de laatste tijd! 😀 hopelijk helpen de reviews je een beetje bij het kiezen 😉

 4. Rachel schreef:

  Deze wil ik sowieso proberen ik ga misschien wel kopen klinkt heel erg goed!

 5. Trees schreef:

  Ik mis ook de zoete recepten… Je had het beter om en om kunnen doen.. want persoonlijk vind ik al die reviews niet echt leuk. Verder een leuke site!

  1. Laura schreef:

   Ik heb 1 of 2 keer per jaar een bakboekenweek waar altijd (door de meeste mensen) heel erg enthousiast op wordt gereageerd. Voor recepten kun je natuurlijk ook kijken in het archief, er staan er al ontzettend veel online 🙂 Voglende week weer nieuwe recepten! 😀

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *