Review HomeMade stroopkoeken

Gepost: 22 september 2014 Laatst bewerkt: 2 juli 2023
Review HomeMade stroopkoeken

Als liefhebber van stroopkoeken moet je die natuurlijk een keertje zelf maken. Het is weer zo’n project dat al tijden op mijn baklijst staat ;). Ik werd weer eens aan mijn project herinnerd toen ik van HomeMade een bakmix voor Hollandse stroopkoeken in het schap van de supermarkt zag staan. Weken (maanden?) later was het er nog steeds niet van gekomen en had mijn vader de mix uit de winkel meegenomen. Ook hij is een liefhebber van stroopkoeken en wilde deze zelf wel eens maken aan de hand van deze mix. Mijn nieuwsgierigheid was ook gewekt dus doken we op een zondagmiddag samen de keuken in om deze mix te testen.

Review HomeMade stroopkoeken 2a

Het uiterlijk van de HomeMade verpakkingen vind ik erg leuk, ik hou wel van deze stijl. Wat wel jammer was, is dat de beschrijving op de achterkant (zie onderstaande foto) slecht leesbaar was. In het pak zat een mix voor de koeken, een zakje stroop, een zakje stroopkoeken stroopmix en een uitsteker. Die uitsteker van dit pak vind ik wel echt een grote teleurstelling. Op de verpakking staat een ring afgebeeld, ‘handig!’ dacht ik nog en ik ging uit van een eenvoudige plastic uitsteker Wat ik in de verpakking aantrof was niet meer dan een dekseltje. Totaal niet praktisch. Je deeg zuigt vacuüm in de deksel, het komt er nooit meer netjes uit en je baalt van je koeken die niet zo mooi zijn als je had gewild. Ook mis ik informatie over de hoeveelheid, ik heb het pak afgespeurd maar kon nergens vinden hoeveel koeken ik nu kan maken met deze mix. Al met al was mijn eerste indruk van deze bakmix niet heel erg positief.

Review HomeMade stroopkoeken 3a

Kijk, dit is de achterkant van het pak. De tekst was wat vervaagd en de letters waren erg klein. Ik weet niet of wij nu toevallig een pak met vervaagde letters hadden, later zag ik namelijk een mix van dit merk wat wel duidelijker leesbaar was. Verder staat er behoorlijk wat tekst op voor de bereidingswijze. Daardoor werden de lettertjes wat aan de kleine kant. Voor mij geen probleem, maar mijn vader is geen liefhebber van gebruiksaanwijzingen met kleine letters (dat mag ik dan altijd ontcijferen 😉 ).

Review HomeMade stroopkoeken 4a

Zelf hoef je niet meer veel toe te voegen. In totaal heb je 155 gram boter nodig, dit is voor de koeken en de stroop. Het deeg was heel fijn van structuur en rolde goed uit. Ik gebruikte een eigen uitsteker in plaats van de meegeleverde deksel. Heb je geen uitsteker en vind je de deksel ook maar niets? Zoek dan naar een glas of een bakje waarmee je de koeken kunt uitsteken. Ik kon uiteindelijk in totaal 16 koeken uitsteken (voor 8 stroopkoeken).

Review HomeMade stroopkoeken 5a

Terwijl de koeken liggen af te koelen maak je de stroop volgens de bereidingswijze. Je verwarmt boter en stroop en voegt de mix toe, roer dit tot een glad mengsel en laat het even doorkoken. Daarna heb je wat geduld nodig, de stroop moet namelijk even afkoelen.

Review HomeMade stroopkoeken 6a

Verdeel met 2 lepels de stroop over de koeken. Je kunt best een flinke hoeveelheid stroop per koek rekenen. Dat had ik niet verwacht maar ben ik wel erg blij mee. Je moet de stroop immers wel kunnen proeven nietwaar?

Druk de andere koek voorzichtig op de helft met stroop en duw en draai een beetje met de koeken tot de stroop mooi verdeeld is. Dit hoeft niet helemaal tot de randjes te komen, het loopt vanzelf nog ietsjes uit.

Review HomeMade stroopkoeken 7a

Resultaat: 8 heerlijke stroopkoeken!

Wat vind ik ervan?

Deze mix heeft zijn plus- en minpunten. Ik begon niet al te enthousiast nadat de tekst op de verpakking niet heel goed leesbaar was, er geen behoorlijke uitsteker bij zat en dat het niet bekend was hoeveel koeken je nu eigenlijk kunt maken met dit pak. Een hoop minpunten dus voordat ik ook maar was begonnen met bakken.

Maar eerlijk is eerlijk, deze mix heeft zeker positieve punten. Het deeg en de stroop waren eenvoudig te bereiden. Het deeg voelde prettig qua structuur was gemakkelijk te bewerken. Ook de stroop was zo gemaakt om vervolgens tussen de koeken aan te brengen. De koeken zelf waren verrassend lekker! Echt hoor, dat had ik stiekem helemaal niet verwacht. We hebben hier thuis allemaal heerlijk gesmuld van de stroopkoeken. Heerlijke brosse koeken die rijkelijk gevuld zijn met stroop. Zoet, maar heel erg lekker!

Aan de receptuur hoeft HomeMade van mij niets te veranderen, dat smaakte goed. De verpakking mag qua leesbaarheid wel iets aangepast worden en dan kunnen ze er ook gelijk op zetten voor hoeveel koeken de mix is. Als laatst adviseer ik HomeMade om een behoorlijke uitsteker in de verpakking toe te voegen in plaats van deze slappe deksel, of hem anders gewoon helemaal weg te laten.

Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.

15 reacties

 1. Laura schreef:

  Ik heb de stroopkoekenmix n paar maanden geleden n keer geprobeerd. Ik kreeg geen mooi deeg, het viel elke keer uit elkaar en was erg korrelig, terwijl ik de juiste hoeveelheid boter had toegevoegd. Uitsteker is inderdaad n drama……
  Maar eerlijk is eerlijk de stroopkoeken waren heerlijk! Ze waren ook zo op

 2. Wendy den Heijer schreef:

  Mijn zoon heeft ze toevallig vorige week gemaakt. De tekst was voor hem goed te lezen maar ogen van iemand van 13 zijn natuurlijk nog erg goed, heb er zwlf niet naar gekeken dus dat weet ik niet. De uitsteker vonden wij ook een aanfluiting. De hoeveelheid deeg was niet zo groot, we hebben dus maar een kleine ronde uitsteker gebruikt zodat er genoeg koekjes waren. Ze waren goed gelukt en smaakten heerlijk!!! Fijn zo’n zoon die bakt!

 3. Ow wat lekker! Ben ook gek op deze koeken, binnenkort maar eens een pak inslaan.

 4. Mirne schreef:

  Ik loop altijd voorbij de pakjes, maar deze klinken dan toch wel goed!

 5. Kim schreef:

  Ze zien er heerlijk uit. Heb je al een mailtje naar Home Made gestuurd? Wellicht helpt het als de consument klaagt, helemaal als je ze wijst op jouw site, en dat je ook van anderen dezelfde respons krijgt over de verpakking.
  Verder zit ik kwijlend achter de computer. Ik woon in het buitenland, dus geen Home Made mixen hier, maar zou wel zin hebben in deze koeken, haha! Als ik volgend jaar zomer in NL ben maar eens kijken of ze dan nog op de markt zijn 😉

  1. Laura's Bakery schreef:

   Nee nog niet, misschien wel een goed idee inderdaad. Wie weet doen ze er wel iets mee. Zou zeker even kijken als je in Nederland bent, de koeken zijn namelijk echt heel lekker!

 6. MySimplySpecial schreef:

  Oh dat ziet er wel erg goed uit!

 7. Elianne schreef:

  Ik heb ondertussen al een stuk of 15 van die pakken gemaakt en uitgedeeld na het bakken! Bij mij werken die uitstekers juist erg goed! Het zuigt in eerste instantie kort vacuüm maar laat daarna alweer snel los voor een mooie ronde koek! Voor de variatie gebruik ik wel eens het bovenste stuk van een Dopper-fles om kleinere koeken te maken (heb ik sneller bij de hand dan de uitsteekvormpjes te gaan pakken). Ik ben er erg tevreden over!!

 8. Joke schreef:

  Maar ze waren wel erg lekker 🙂 🙂 🙂

  Liefs, Mam ♥

 9. Nokkie schreef:

  Hoi,
  voor het deeg, gebruik je dan boter op kamertemperatuur of koude boter?

  1. Laura's Bakery schreef:

   altijd op kamertemperatuur (indien anders vermeld)

 10. Nokkie schreef:

  Dank je wel voor de snelle beantwoording van mijn vraag. En voor de review.

 11. Nokkie schreef:

  Hai, ik had tegelijkertijd de vraag aan jou en per mail aan HomeMade gesteld.
  En ik kreeg vanmiddag dit antwoord, misschien toch interessant voor jou, vandaar dat ik het hier even plaats:
  U dient koude boter te gebruiken voor de bereiding van de stroopkoeken.

  Ik had ook gevraagd hoe en hoe lang je ze kunt bewaren:
  Eenmaal bereid kunt u ze een aantal dagen bewaren, mits ze in een afgesloten zak zitten.

  Fijn weekend.

 12. Chantal schreef:

  Al tijdje geleden stroopkoeken gemaakt
  Leek mij zo lekker alles maken ging super tot dat wij ze op wouden eten dat was een drama , want we konden onze tanden er niet in zetten zo hard!!! Wat doen wij verkeerd heb namelijk nog een pak staan!

  Ik hoor graag

  1. Laura's Bakery schreef:

   Ik denk dat je de vulling misschien te lang hebt laten doorkoken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *