Review Gezonde taarten, cakes en koekjes

Gepost: 5 februari 2014 Laatst bewerkt: 22 juni 2023
0

review gezonde taarten cakes en koekjes 1

Voor iedereen die verslingerd is aan taarten en andere lekkernijen, maar wel gezond wil/moet eten is er goed nieuws. Sinds een tijdje is het boek Gezonde taarten, cakes en koekjes van Asja  Tsachigova verkrijgbaar. De titel zegt denk ik al genoeg, dit boek staat vol met lekkere en verantwoorde baksels. Wel met andere ingrediënten dan je gewend bent, de recepten zijn namelijk gemaakt aan de hand van de levensstijl methode. Deze methode gaat ervan uit dat bijvoorbeeld (de combinatie van) geraffineerde suikers, bloem en melk ongezond zijn. Allen zijn dit natuurlijk belangrijke ingrediënten voor het bakken van taarten. Asja laat zien dat je ook gezonde taarten kunt bakken door deze ingrediënten te vervangen voor gezonde(re) alternatieven.

review gezonde taarten cakes en koekjes 2

Toen ik dit boek binnenkreeg wist ik niet zo goed wat ik van de taarten moest verwachten omdat alle bekende  en gebruikelijke ingrediënten worden vervangen. Na wat bladeren in het boek was ik blij verrast! De eerste taart is namelijk een heuse chocoladetaart. Maar ook een appeltaart, pepernoten, aardbeien cupcakes en een cheesecake mogen natuurlijk niet ontbreken.

De recepten zijn onderverdeeld in taarten, cakes, gebakjes en koekjes. Daarna volgen ook nog hartige taarten, cakes en gebakjes. Voordat je begint met de recepten zijn er nog wat informatieve pagina’s. Wanneer kun je nu het best een puntje taart eten en hoe zorg je dat je lichaam deze lekkernij het beste verteert. Er wordt uitgelegd waarom standaard ingrediënten als bloem en melk slecht voor je zijn en wat de gezonde(re) vervangers hiervoor zijn. Ook over deze gezonde ingrediënten wordt nog wat meer informatie gegeven.

review gezonde taarten cakes en koekjes 3

Veel van de recepten zijn lactosevrij en/of glutenvrij (te maken). Aan deze allergieën worden ook een aantal informatieve pagina’s besteedt. Handig vind ik ook het lijstje met basisingrediënten voor de gezonde taartenbakker. Veel ingrediënten kun je eenvoudig bij de supermarkt halen, maar voor andere zul je soms iets beter moeten zoeken.

De basis ingrediënten volgens dit boek zijn Agar Agar poeder, appelazijn, appelstroop, baksoda/bakpoeder, cacao, druivensuiker, honing, kaneelpoeder, kokossuiker, rijststroop, sojamelk naturel, vanillepoeder, volkoren boekweitmeel, volkoren rijstmeel en volkoren speltmeel. De meeste van deze ingrediënten zullen je waarschijnlijk wel bekend in de oren klinken of heb je zelfs al in huis.

review gezonde taarten cakes en koekjes 4

Het boek bevat in totaal 50 recepten, waarvan 35 lactosevrij zijn en 45 glutenvrij, vaak voldoen de recepten zelfs aan beide criteria. Alle recepten zijn stuk voor stuk duidelijk opgezet en kunnen eigenlijk niet mislukken als je de stappen netjes volgt. Wat je misschien niet zou verwachten, als je het over gezonde taarten hebt, is dat ze er stuk voor stuk echt ontzettend lekker uitzien. In een ‘normaal’ bakboek zouden deze baksels zeker niet misstaan.

Voor iedereen die (heel) bewust bezig is met een gezonde levensstijl is dit boek een aanrader. Je moet niet denken dat je deze taarten onbeperkt kunt eten door de titel van het boek, maar het is zeker een goede vervanger voor een gemiddelde taart. De ingrediënten die op het lijstje van Asja staan zijn vrij makkelijk te vinden en als je al bewust leeft zijn dit ook geen ingrediënten die je eenmalig gebruikt en daarna in een kastje blijven liggen. Zelf ga ik binnenkort ook eens wat proberen uit dit boek, vooral ook om te kijken in hoeverre de smaak nu anders is omdat je toch andere ingrediënten gebruikt.

review gezonde taarten cakes en koekjes 5

Dit boek telt 150 pagina’s, bevat 50 recepten en is onder andere hier verkrijgbaar.

Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.

3 reacties

 1. Mickey schreef:

  Dat is zeker een aanrader! Hier in huis ook te maken met verschillende allergieën, waardoor ik al veel recepten koemelkvrij maak, en de suikers probeer ik ook te verminderen of te vervangen. En dan is een boek waarin recepten staan die gezonder en melkvrij zijn wel een uitkomst!

 2. Inostrate schreef:

  Leuk blog heb je Laura, je bent heel creatief en inspirerend om alles te bekijken. Misschien vind jij of je blogvolgers het leuk om eens te kijken naar meer gezonde bakrecepten met aparte meelsoorten en minder boter en suiker maar wel met smaak op: http://www.dasanderekoek.wordpress.com, ook voor glutenvrije recepten en zonder lactose. Succes met bloggen en bakken!

 3. Fred schreef:

  Hoi Laura

  Ik snap deze review niet. Ik verwacht als er een bak boek gereviewed wordt dat er zeker ook uit gebakken wordt. Maar aan het eind van de review blijkt dat je alleen de inhoud beoordeeld hebt zonder testen. Ik ben juist benieuwd naar het baksel 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *