Als bakliefhebber hebben jullie ook vast gehoord van het bakprogramma Bake my Day. Misschien heb je het zelfs wel gevolgd. In deze televisie wedstrijd gingen fanatieke thuisbakkers de strijd met elkaar aan om te kijken wie zich uiteindelijk de beste amateurbanketchef van Nederland mocht noemen. Dat bleek Marisca Hage-Sjerp te zijn. Fantastische titel en gaaf om zo’n programma te winnen natuurlijk. Maar daar bleef het niet bij. Marisca mocht ook een bakboek maken dat inmiddels al bij de boekhandel ligt. Lees je met mij mee om te kijken wat ik van het boek vind?
De eerste indruk is goed. De voorkant laat mooie taarten zien en wanneer ik het vluchtig doorblader zie ik ook alleen maar mooie en lekkere dingen. Bij het bekijken van de inhoudsopgave moet ik eerlijk zeggen dat ik het boek een beetje een vreemde indeling vind hebben. In totaal zijn er 6 hoofdstukken, maar het zijn geen hoofdstukken die onderverdeeld zijn in bijvoorbeeld taarten, koekjes, hartig, etc.. In het hoofdstuk klassiekers kun je taarten verwachten maar ook in het hoofdstuk het serieuze werk. Ik vind het zelf niet echt logisch en handig dat de soort recepten allemaal zo door elkaar staan.
De hoofdstukken zijn als volgt:
- Technieken
- Klassiekers
- Lekker en niet te moeilijk
- Klein maar fijn
- Het serieuze werk
- De ultieme bruidstaart
Het begint logisch met technieken, daarin kun je allerlei verschillende soorten technieken verwachten met stap voor stap foto’s. Ik vind het een duidelijk hoofdstuk en het wordt prettig uitgelegd. Zoals jullie weten hou ik van stap voor stap foto’s, dat kan ik in dit boek dus zeker waarderen. Of je nu wilt weten hoe je karamel maakt of hoe je met gelatine moet werken, je vindt het in het eerste hoofdstuk. In totaal worden 12 technieken behandeld.
Het volgende hoofdstuk is die met de klassiekers. Al vind ik het persoonlijk niet allemaal klassiekers, ze klinken stuk voor stuk heerlijk. Een sticky toffee taart bijvoorbeeld, of wat dacht je van een Franse appeltaart en een tarte bourdaloue (met peren). In dit hoofdstuk valt mij ook gelijk op dat niet elk recept een foto heeft, iets wat ik persoonlijk erg jammer vind.
Op naar hoofdstuk drie; lekker en niet te moeilijk. Over het algemeen niet super ingewikkelde recepten, maar ik denk toch dat de meeste mensen een meringue rol een behoorlijke uitdaging vinden. Er zijn een aantal recepten in dit hoofdstuk die ik wel eens zou willen maken. Het zomerse fruittaartje bijvoorbeeld, of de citroencake met maanzaad en aardbeiencoulis.
Het vierde hoofdstuk staat vol kleine lekkernijen, leuk! Eclairs, petit fours of chocolade truffel cupcakes. Naast dat het ontzettend lekker klinkt vind ik de opmaak van deze hapjes ook erg leuk. Ik hou van die details en daar heeft Marisca ook oog voor. Klein minpuntje, de cupcakes met lemon curd en meringue hebben een beetje te lang in de oven gestaan. Die had ik persoonlijk opnieuw gebakken.
het volgende hoofdstuk bevat het serieuze werk. Een pavlova deluxe, granaatappel taartje of een mascarponetaart met grapefruit en karamelsaus. Verschillende recepten met ingrediënten en combinaties die je niet vaak ziet, erg leuk en het maakt mij nieuwsgierig.
Hoofdstuk 6 staat geheel in het teken van de bruidstaart, want hoe maak je nu eigenlijk de ultieme bruidstaart. Vanaf het bakken van een biscuit, recepten voor de vulling en het bekleden. Alles komt aan bod. Voor het decoreren worden ook een paar ideetjes gegeven. Leuk als je eenmalig een bruidstaart wilt maken, maar als je echt inspiratie zoekt voor bruidstaarten zul je dat hier niet vinden. Een goede basis vind je hier overigens wel.
Wat vind ik van het boek?
Hoewel ik de indeling van de recepten een beetje vreemd vind, zijn het wel hele leuke recepten. Ik vind het leuk dat er aandacht is besteed aan de presentatie en dat er ook een aantal recepten in staan die niet zo voor de hand liggen. Geen recepten die je in ieder bakboek al tegen komt.
Ik vind het wel erg jammer dat niet elk recept voorzien is van een foto met het eindresultaat. Juist bij bakboeken vind ik een foto erg belangrijk. Bij koken heb je altijd wel een duidelijk beeld van het resultaat als je alleen al de naam en ingrediëntenlijst leest, bij bakken is dit lang niet altijd het geval. Daarnaast zet zo’n foto aan tot bakken, je kiest sneller voor een recept waar een foto bij zit. Ik wel in ieder geval 😉
Mooi pluspunt: de prijs. Voor een schappelijke prijs ben je in het bezit van een ontzettend leuk bakboek met heerlijke en verrassende recepten!
Het boek telt 100 pagina’s en is onder andere te koop bij Bol.com.
Ik vond het programma maar een beetje matig. Zeker in het begin wel erg veel mensen die gewoon niet konden bakken. Boek is wel erg mooi ontworpen, inderdaad jammer als er niet overal een foto bij staat.
Mooi boek, maar jammer dat er niet altijd een foto van het eindresultaat bij staat inderdaad. Ik vind foto’s erg belangrijk in kookboeken.
Lijkt me een leuk boek! Inderdaad wel jammer dat er niet bij elk recept een foto van het eindresultaat is. Dat vind ik altijd erg fijn!
Het zal gerust een prachtig boek zijn maar het zijn allemaal van die recepten die je liever niet krijgt als je bij iemand op visite bent.
Alleen al die foto van dat gebakje met cacaopoeder op de voorkant….dat wil je toch niet geserveerd krijgen met je nieuwe kleding aan!
hoi laura
bedankt voor je leuke stukje over mijn boek !
altijd leuk hoe andere mensen er over denken en van vinden .
ik zal de volgende keer bij elke recept een foto doen hihihi
mijn volgende boek maak ik in iets meer tijd dan de 2 maanden die we nu hadden 😉
liefs marisca
Ik begreep al dat je weinig tijd had om het boek te maken. Heb zelf 2 (dunnere) in 3 maanden tijd moeten maken (bedenken, bakken, fotograferen, uitwerken.. alles!) en dat was een giga klus met nog een parttime baan ernaast. Een tweede boek staat dus al op de planning als ik het zo begrijp? leuk!
Leuk om te lezen hoe jij over het boek denkt 🙂 Ik heb het boek zelf inmiddels ook in huis en pas geleden laten signeren bij de taartenwinkel. Ik vind het een leuk boek om te lezen en de foto’s zien er goed uit. Mijn enige minpunt was inderdaad ook wat hierboven beschreven staat… Haha, een foto bij elk eindproduct vind ik altijd fijn zodat ik weet wat ik aan het maken ben 🙂