Al tijden geleden las ik in het tijdschrift MjamTaart over het bakkerijmuseum in Medemblik. Ik wist gelijk; ‘daar wil ik heen!’. Het heeft enige tijd geduurd maar afgelopen weekend was het dan zover, samen met mijn ouders stapte ik in de auto op weg naar Medemblik. Ik ben, net als de rest van mijn familie, niet bepaald een ‘museummens’. Toch vond ik dit een ontzettend leuk museum en kijk er met veel plezier op terug. Had ik verwacht dat je al met anderhalf uur buiten zou staan, niet is minder waar want we hebben ons er toch zeker wel 3 uur vermaakt.
Bron: De oude bakkerij |
Zodra je het pand binnen stapt komt is het gelijk alsof je teruggaat in de tijd. Ineens sta je in een heel schattig bakkerswinkeltje. Hier kun je allerlei snoepjes en koekjes kopen, ook wij hebben op het eind een aantal lekkere dingen meegenomen. Vanuit het winkeltje ga je het museum in en kom je in een ruimte vol met oude bakvormen, wafelijzers en een flinke collectie speculaasplanken. De geur van koeken komt je al tegemoet in deze ruimte, iets verderop is namelijk de demonstratieruimte waar overheerlijke gevulde koeken, speculaasjes en krakelingen worden gemaakt.
Hier werden de gevulde koeken gemaakt, dat ging wel even anders dan dat mijn vader doet. Ze spuiten de verdunde amandelspijs en leggen het tweede lapje deeg erop zonder de randjes aan te drukken, dat smelt immers toch samen in de oven zoals de bakker ons dit uitlegde. Het leuke is dat alle medewerkers (eigenlijk moet ik het over vrijwilligers hebben, het museum wordt namelijk draaiende gehouden door bijna 100 vrijwilligers!) je graag te woord staan en alles willen uitleggen. Zo vroeg ik mij af hoe nu precies de machine werkte waar je speculaasjes mee kon maken, voordat ik het wist stond ik zelf speculaasjes te maken.
Het kan eigenlijk niet simpeler, door te draaien worden de speculaasjes afgesneden en vallen via de band op een plankje. Op de achterkant moet je af en toe een klont deeg plaatsen zodat er weer meer speculaasjes gemaakt kunnen worden. Ik vond het zo leuk die speculaasjes met zo’n print dat ik tegen mijn moeder zei dat ik dit thuis ook eens ging proberen met een speculaasplank. De bakker wenkte mij en haalde een speculaasplank tevoorschijn, dit mocht ik ook gaan maken. Wij hadden het voordeel dat het een rustige dag was in het museum waardoor er hiervoor tijd was. Kinderen worden constant heel leuk betrokken bij het maken van het lekkers doordat ze ingrediënten mogen afwegen en er worden vragen aan ze gesteld om het proces uit te leggen.
Boven was de chocolade afdeling, hier werden bonbons en andere overheerlijke chocolaatjes gemaakt. Ook werd het ontstaan van chocolade uitgelegd en kregen we veel informatie over het maken van bonbons. Er was ook een afdeling waar marsepein aan bod kwam. Er waren malletjes om figuren te maken, kleurstoffen door de jaren heen en kinderen konden een koek versieren. Beneden stonden wat grote mixers en een tentoonstelling met prachtig suikerwerk. Je kon ook een kopje koffie of thee drinken met een overheerlijke huisgemaakte koek of bonbon. Dit smaakte natuurlijk naar meer dus hebben wij in het winkeltje nog wat heerlijke koeken en chocolaatjes meegenomen.
Ik had nog wat leuke filmpjes voor jullie maar het lukt mij helaas niet om ze online te zetten, ik heb op de site van het museum echter nog wel een leuk sfeerfilmpje gevonden:
Dit museum vind ik echt een aanrader en voor de prijs hoef je het niet te laten, voor volwassenen is de entree maar €5,50 en met een museumkaart kun je zelfs gratis naar binnen. Ook voor kinderen is het een erg leuk museum, voor hen zijn er verschillende activiteiten. Ze kunnen zelfs hun verjaardagsfeestje hier geven, het is ook mogelijk om hier leuke workshops te volgen. Wil je nog meer weten? Op hun site is meer informatie te vinden: www.deoudebakkerij.nl maar een bezoekje is natuurlijk nog leuker!
Hey Laura dat is nog eens een leuke tip! Goed idee voor een een regenachtige dag! Ik ben eens in het chocolade museum geweest in Brussel, ook leuk, maar wel klein!
Fijne vakantie he!
Lau, wat heb je weer een leuk stukje geschreven. Het was inderdaad erg leuk in het museum en ook best wel leerzaam.
Liefs, Mam ♥
Dit museum staat sinds een paar jaar op mijn “verlanglijstje”. heb het een paar jaar terug ontdekt met een uitje van onze matenploeg. maar toen stonden er andere dingen op het programma en de rest heeft hier niet veel mee. sinds dien wil ik hier graag nog eens heen en nu na je verhaal helemaal. En ook hier moet ik zeggen dat bij ons in de familie de gevulde koeken ook werden aangedrukt voor ze de oven in gingen.
groetjes
Hoi,
Ik heb zowel op radio (RTVNH), televisie en kranten al zoveel gehoord over dit museum maar ik ben er nog nooit geweest. Fijn dat ik nu, dank zij jou, toch binnen een kijkje kan nemen.
Dank je wel!
Ik kan me voorstellen dat jullie er 3 uur hebben doorgebracht. Ook ik ben in het Chocolademuseum in Brussel geweest(aanrader!en kost ook uren tijd) en binnenkort gaan we naar een Chocolademuseum in Brugge. Waar wij ca. 20 jaar geleden voor de deur stonden, maar toen niet naar binnen zijn geweest omdat dochterlief te klein was is het Bakkerijmuseum in Hattem, vlakbij Zwolle. Ze hebben daar sedert een aantal jaren een complete collectie van Droste! Hierbij de link:
http://www.ronduithattem.nl/nl/bakkerijmuseum-en-drostepandje/
Groetjes,
MrsP.
Wat een leuk stukje. Het is dan ook een heel leuk museum, zeker ook voor kinderen. Bij mij waren ze een soort krentewegge aan het bakken. Ook heel leuk om er met de stoomtrein heen te gaan, met de boot weer terug en evt. nog het zuiderzeemuseum mee te pikken. Ook als je niet van musea houdt, het zuiderzeemuseum is vol leuke kleine oude huisjes, in de sfeer van het bakkersmuseum. De treinrit en bootrit zijn overigens ook gratis met een museumjaarkaart.
Het chocolademuseum in Keulen is ook een aanrader, geen koek e.d. hier natuurlijk maar heel veel info over chocolade, gebruiksvoorwerpen, allerlei machines die je ziet werken, een lopende band waar chocolaatjes gemaakt worden. En natuurlijk een winkel waar je heel veel lekkers kunt kopen!
Het Bakkerijmuseum ga ik zeker eens bezoeken, bedankt voor het uitgebreide verslag.
groet,
Tonia