De Essentie van Chocola

Gepost: 13 november 2014 Laatst bewerkt: 21 juni 2023

review essentie van chocola 1

Een bakboek waarin chocola centraal staat. Klinkt best goed toch? Als je hier naar op zoek bent kun je stoppen met zoeken. Met De Essentie van Chocola heb je namelijk precies waar je naar zoekt. Het is niet zomaar een boek met lekkere chocolade recepten. Nee, er staan ware kunstwerken in. Zo mag ik ze wel noemen vind ik, kijk en lees maar mee!

review essentie van chocola 2

De inhoudsopgave laat eerst alle basistechnieken zien die worden behandeld. Daarna volgen de recepten. Die recepten zijn opgedeeld in vloeibaar, luchtig. smeltend zacht, krokant en schuimig. Geen standaard indeling zoals je kunt zien. Omdat je misschien geen idee hebt wat je nu kunt verwachten bij krokante chocolade recepten gaan we in vogelvlucht door het boek heen en geef ik bij elke categorie wat voorbeelden.

review essentie van chocola 3

We beginnen met de basistechnieken. Deze zijn heel fijn met stap voor stap foto’s uitgelegd, daar hou ik van! Je vind hier genoeg informatie over tempereren, bonbons doorhalen en (holle) figuren maken. Maar ook recepten voor chocoladesaus en chocolademousse worden behandeld. Na de basis te hebben doorlopen kun je al heerlijke dingen maken!

In het hoofdstuk vloeibaar vind je recepten als chocopasta, chocolademelk en zelfs chocolade thee. Het is een klein hoofdstuk voordat we verder gaan met de luchtige recepten.

Hieruit maak je een prachtige gemarmerde chocolade-vanille cake maar ook chocoladesoufflé. Of ga je misschien liever voor de chocolade-pistachenoten-cake met amandel-anijskruim. Ja, dat is één recept. Een hele mond vol dus en zo zijn er in dit boek wel meer. De meeste recepten in dit hoofdstuk zijn goed te maken, maar er zitten ook pareltjes tussen zoals bijvoorbeeld de klemanga (laatste foto, rechts).

review essentie van chocola 4

De volgende serie recepten is smeltend zacht. Denk hierbij aan golvend hazelnootgebak en chocolademousse met crème brûlée en rodevruchtenjam. Bij het zien van de foto’s krijg ik spontaan trek. Als je denkt dat het niet meer lekkerder kan staat daar ook nog een zonnetaart met peer en chocola.

Dan de krokante recepten. Hier staat onder andere een walnotentaart met karamel en chocola, boterkoekjes en pannacotta dulcey.

En als laatst: schuimige recepten. Kies voor de donkere chocolademousse of de chocolade-karamelspoon. Hier staan dus heerlijke desserts!

review essentie van chocola 5

Wat vind ik van dit boek?

Iedere chocolade liefhebber wordt natuurlijk blij van een bakboek met alleen maar chocolade recepten. Zo ik ook 😉 Ik heb dit boek dan ook met veel ‘ooh’s’ en ‘aah’s’ bekeken. Wat een prachtige recepten staan er in dit boek. Hoewel er genoeg recepten in staan die prima te maken zijn, staan er ook een hoop in die er toch wel behoorlijk ingewikkeld uitzien. Een boek voor beginners kan ik dus niet noemen, maar wel een boek vol met uitdagingen!

Dit boek telt 192 pagina’s en is hier verkrijgbaar.

Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.

6 reacties

 1. Andrea - 4pure schreef:

  Inderdaad alles met chocola is goed! Leuke review.

 2. Marlissa schreef:

  Heerlijk, ik ben gek op chocolade! Leuke review

 3. Marja schreef:

  Leuke review! Maar ik geloof dat ik afhaak bij de ingewikkelde recepten. Ik bak erg weinig taart omdat we masr samen zijn en als het dan erg ingewikkeld is……Nee, dat kost dan zoveel ( sta- ) tijd, dat ik dat niet vind opwegen tegen elkaar. Ja…inderdaad…statijd. Buitenshuis maak ik gebruik van een rolstoel en binnenshuis schuifel ik wat rond. Dan zul je zeggen, ga er dan bij zitten, maar bij sommige dingen is zitten niet handig bij het bakken. Dus ik frobel zelf wel wat met chocolade. Geen langdurige, ingewikkelde recepten voor mij…Helaas! Hoewel het water me in de mond loopt hoor, bij jouw review! Heerlijk, chocola!
  Liefs, Marja. 😀

 4. Margot schreef:

  Wat een heerlijk boek!

 5. Anoeska schreef:

  Oh jummie jummie! Chocolade is alleen heel lastig om mee te werken volgens mij, daar zou ik dan al wat bang voor zijn.

  1. Laura's Bakery schreef:

   Bij bonbons etc. luistert het werken met chocola vrij nauw inderdaad. Maar er staan ook veel recepten in waarbij het allemaal niet zo nauw luistert hoor.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *