Review: cursus PME sugarpaste module (Taart op maat)

Gepost: 23 september 2012 Laatst bewerkt: 6 oktober 2022
0

De ‘professional sugarpaste module’ van PME staat denk ik al zo’n twee jaar op mijn lijst om te gaan volgen. In het begin had ik gewoonweg niet genoeg geld, ik was nog niet zo lang bezig met taartdecoratie en kon nog niet zomaar even 250 euro aan een cursus uitgeven. Een mooi doel om voor te sparen dacht ik zo! Toen ik het geld eenmaal bijelkaar had gespaard liep ik tegen het volgende aan: te weinig tijd. Het is nu eenmaal lastig om cursusdagen te vinden die precies vallen op dagen dat het jou uitkomt. Nu had ik eens vakantie waarin precies de vier cursusdagen vielen. Dat moest gewoon zo zijn! Ik meldde mij dan ook gelijk aan. Na lang wachten was het eindelijk zo ver en reisde ik 2,5 week geleden af naar Wormer voor de eerste cursusdag!

Na een voorstelronde kregen we uitleg over het bekleden van een board, daar konden we gelijk mee aan de slag. Met een crimper hebben we de uiteinden een leuk effect gegeven en met verf en uitstekers hebben we het bord nog wat verder opgeleukt. Hierna heb ik mijn eerste dummie ooit bekleed! Handig dat de zijkanten zo strak zijn maar lastig dat de rand toch wel heel scherp is in verband met scheuren, hoe gaan we dat oplossen dacht ik. Onze instructrice Annemiek legde alles gelukkig goed uit zodat we zonder scheuren de dummie konden bekleden. In deze dummie maakten we een inlay en we hebben een mooi effect met een natuursponsje en verf aangebracht.

Dat is uiteraard niet het enige dat we leerden. We leerden namelijk ook hoe je uitstekers op verschillende manieren kunt gebruiken, heel erg leuk! Naast het bekleden van een ronde dummie hebben we ook een vierkante dummie bekleed. Op die vierkante dummie maakten we draperieën en strikken. Ik wist niet dat je zo snel mooie draperieën en strikken kon maken! Strikken eindigden bij mij uit frustratie regelmatig weer al bal fondant, dat gebeurd mij voortaan niet meer! Er waren een aantal technieken die ik nog nooit had gebruikt, dit was ontzettend leerzaam en leuk om allemaal eens uit te voeren. Het lijkt vaak zo moeilijk terwijl dit in werkelijkheid reuze mee blijkt te vallen.

De eerste twee lessen had ik achter elkaar, na twee weken had ik de andere twee lessen ook weer achter elkaar. We kregen een klein beetje huiswerk mee: het bekleden van de kleine ronde dummie en een cake bakken voor de 3D taart en het fondant hiervoor vast kleuren (die ik later laat zien). Over fondant gesproken: we werkten in de les met drie verschillende soorten fondant. Zo kon je ook eens ervaren hoe de verschillende merken werken en waarvoor deze het fijnst werken. Zo is Wilton fondant bijvoorbeeld heel fijn om te boetseren. Ik had zelf alleen maar met Bakels en SatinIce gewerkt. Hier werkte ik ook met Funcakes en Wilton en ik ben er achter gekomen dat deze twee merken ontzettend prettig werken, ik denk zelfs dat ik overstap op Funcakes (jullie denken onderhand vast dat ik aandelen heb van Funcakes, dat is niet zo kan ik zeggen. Ik ben gewoon een hele tevreden klant).

Op de derde dag zijn we begonnen met de 3D taart waar we wederom weer een goede uitleg bij kregen. Hoe dit resultaat is geworden laat ik jullie later zien. Waar we ook mee zijn begonnen op de derde dag is het boetseren van het bruidspaar. Boetseren is iets wat ik nog nooit had gedaan, die drempel was voor mij net iets te hoog om gewoon eens te proberen. Nu ik met een goede uitleg heb leren boetseren kijk ik er naar uit om nog veel meer te gaan proberen! Het is helemaal niet zo moeilijk als het lijkt. Ik had van te voren niet gedacht dat ik gewoon kon boetseren! Ik loop regelmatig even naar mijn taart om het bruidspaar (en de rest van de taart) nog even te bewonderen.

In de laatste les hebben we ook nog veel gedaan. We hebben uiteraard het bruidspaar afgemaakt maar ook een draperie van boven tot onder en rolroosjes stonden op de planning. Ook hebben we de theorie behandeld die hoort bij deze module. Dit ging over prijsberekening en wat je nu precies moet noteren wanneer klanten een taart willen bestellen bij je. Mocht je professioneel taarten willen gaan maken komt deze theorie heel goed van pas! Er zijn nog meer technieken besproken, ik heb ze door tijdgebrek niet allemaal kunnen uitvoeren maar weet nu wel hoe ik dit moet doen. Gelukkig waren het dingen die ik al eens eerder had gedaan maar met de tips en trucs gaat dit de volgende keer nog gemakkelijker.

Je begint al in de eerste les met de eindtaart waar je op beoordeeld wordt. Deze eindtaart moest drie verplichte technieken bevatten en drie technieken die jezelf mocht uitkiezen. Nu zaten deze technieken er wel al op omdat we die in de eerdere lessen al hadden gemaakt. De cursus wordt gegeven in een hele mooie ruimte. De tafel waar aan gewerkt wordt zijn ook heel prettig, ze zijn wat hoger waardoor je niet zo snel last van je rug krijgt (iets wat ik thuis nog wel eens heb). Bij aanvang van de cursus wist ik natuurlijk wel het een en ander over taartdecoratie, ik dacht dat er daarom wel wat herhaling zou zijn. Nou, die herhaling was er maar weinig, ik heb ontzettend veel tips en trucs geleerd waardoor het taarten maken voortaan nog gemakkelijker zal gaan. Of dit nu gaat om het bekleden van een taart of het maken van decoraties.

Tegen iedereen die twijfelt over het wel of niet volgen van deze cursus kan ik het volgende zeggen: DOEN! Ook aan de mensen die nog niet heel erg hebben nagedacht over het volgen van een cursus kan ik deze module aanraden. Hij is ontzettend leerzaam en goed georganiseerd. Dus: zit je te springen om meer te leren over taartdecoratie en heb je behoefte aan tips en trucs om nóg prettiger te kunnen werken? Boek dan gauw een cursus bij Taart op maat!

Wat vinden jullie van mijn resultaat?

Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.

14 reacties

 1. de Bakmadam! schreef:

  Mooie taart heb je gemaakt! Ook erg mooi geboetseerd!Ik heb zelf de PME ook gevolgd en als basis is dat inderdaad echt wel een degelijke cursus. Ben je ook van plan om de sugarflowers en de icing modules te gaan volgen? Kleine tip: plan die van de bloemetjes in ene periode dat je vééél tijd hebt, want dan moet je vééééél ‘huiswerk’ maken! Groets!

  1. Laura schreef:

   Dankjewel! Ik weet nog niet zeker of ik de overige cursussen wil volgen. Vind de bloemen wel heel erg mooi maar heb daar echt nog nooit iets mee gedaan, maar misschien juist tijd om dat te doen. Icing trekt me minder, ik weet niet of ik dat zou toepassen. Maar ja, na 2 cursussen wil je die master natuurlijk 😉 Heb jij ze allemaal?

  2. de Bakmadam! schreef:

   ja, ik heb ze alledrie. Ik kende ook niks van die icing en bloemen voor ik er aan begon. ‘k Heb eerst de bloemen gedaan, en dat was veruit de “ergste” (lees: de moeilijkste, duurste (om al die uitstekers te kopen) en meeste werk). Maar inderdaad: die master is wel plezant 🙂

 2. Wat een mooie taart heb je gemaakt, ik heb zelf mijn Master en ik ben echt super blij dat ik deze cursus heb gedaan, je leert er erg veel. En de andere zijn ook erg leuk om te doen succes ermee

  groetjes Esther
  http://dreamingofcakes.blogspot.nl/

  1. Laura schreef:

   Dankjewel! Gebruik je de icing technieken vaak?

  2. Ik gebruik Royal icing met het versieren van koekjes, het is wel de moeilijkste van alle drie

 3. Joke schreef:

  Prachtige taart heb je gemaakt en zo leuk dat het zo leerzaam voor je was. Ik kijk uit naar je volgende boetseersels 😉

  Liefs, mam ♥

 4. Imke Vorselman schreef:

  PRACHTIG! en gefeliciteerd!

 5. Anonymous schreef:

  Sodeju, dat is Kunst met de grote K !!!!!!
  Schitterend gewoonweg. ’t Is dat ik al lang getrouwd ben maar als ik nog moest trouwen stond ik morgenochtend al bij je op de stoep
  met een bestelling. Fijn ook dat ze het onderwerp “prijsberekening” hebben besproken. Het is denk ik heel prettig om richtlijnen te hebben.
  En de cursus mag dan duur zijn maar uiteindelijk zei je Opa (R)
  altijd dat studeren/leren de beste investering is!!!!!!
  Way to go!!!!!!!
  Liefs,
  MrsPollifax

 6. Anke schreef:

  Tot hiertoe ben ik ook maar een “doe het zelf” madame, maar ik ga nu toch ook rondkijken voor zo een cursus. Je hebt gewoonweg een schitterende taart gemaakt!

  1. Laura schreef:

   Ik kan je zo’n cursus zeker aanraden. Ik was zelf ook altijd heel erg van ‘ik zoek het zelf wel uit hoe dit moet’. Deze cursus was gewoon ontzettend leerzaam en ook nog eens heel erg gezellig!

 7. Wilhelma schreef:

  Hoi, Kan je me misschien wat meer onfo over de cursus zelf geven? Of een lijstje met dingen die je nog elf aan moet schaffen ? (ps. Zit er een leeftijdslimiet aan?) Groetjes .

  (wilhelmavdb@kliksafe.nl)

  1. Laura's Bakery schreef:

   Hoi Wilhelmina,
   Voor dit soort vragen kun je het best contact op nemen met een bedrijf dat deze cursussen geeft, dit wil nog wel eens verschillen namelijk.
   Liefs, Laura

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *