Review: Cupcakedecoraties

Gepost: 27 januari 2013 Laatst bewerkt: 28 juni 2023
0

Paris Cutler is eigenaresse van het Australische bedrijf Planet Cake. Naast prachtige taarten geven zij ook workshops waar mensen vanuit de hele wereld op af komen. Om mee te kunnen genieten van haar werk hoeven we gelukkig niet helemaal naar Australië toe (al zou dat geen straf zijn), we kunnen hier ook in de boekhandel haar boeken kopen. Inmiddels zijn er al drie boeken van haar verschenen, de vierde verschijnt in februari 2013. Het boek cupcakedecoraties staat bij mij al weer even op de plank. De hoogste tijd voor een review dus!

In dit boek staan 20 leuke cupcake projecten voor je klaar om mee aan de slag te gaan. Elk project begint met een gedetailleerde tekening van het te maken project. Dat is even wennen, meestal zie je eerst een foto staan. Bij deze tekening staan ook alle benodigdheden (ingrediënten), materialen en gebruikte technieken vermeld. Na deze pagina’s volgt de stap voor stap uitleg. De gedetailleerde uitleg wordt geïllustreerd met nog meer tekeningen. De uitleg is bij alle projecten heel erg duidelijk, je weet precies hoe je het moet aanpakken om tot een mooi resultaat te komen. Wat ook handig is, is dat tussendoor steeds wordt gezegd welke materialen je voor welke decoraties kunt gebruiken. Voor gevorderde cupcake decorateurs zal dit misschien voor zich spreken, beginners zullen veel hebben aan de duidelijke omschrijvingen. Na de pagina’s met uitleg volgt een foto van het resultaat.

Het soort projecten dat in het boek staat is heel divers, voor ieder wat wils dus. Elk project bestaat uit meerdere cupcakes waarvan geen één hetzelfde is. Soms vormen alle cupcakes samen een geheel wanneer je de cupcakes naast elkaar zet, zoals de draak op bovenstaande foto. Soms kun je de cupcakes ook heel goed afzonderlijk zien, maar samen vormen ze dan toch weer een fantastisch geheel. De babygezichtjes zijn hier een goed voorbeeld van, maar ook de dieren zijn een prachtig voorbeeld.

Dan de technieken, daar worden er veel van gebruikt in dit boek. Achterin staan alle technieken duidelijk uitgelegd aan de hand van tekst en foto’s. Bij elk project wordt op de eerste pagina ook naar deze technieken verwezen. De technieken beginnen met de meest eenvoudige zoals cupcakes bekleden met fondant, het kleuren van fondant, marmeren, eetbare lijm en dergelijke. Dan staat daar ineens de techniek airbrushen die toch wel met enige regelmaat in het boek wordt gebruikt. Een techniek waar je fantastische resultaten mee krijgt, alleen zullen de meesten niet zo’n apparaat bezitten. Ook het modelleren van fondant figuren komt aan bod. Over het algemeen zijn deze figuren heel gedetailleerd, weer iets ingewikkelder dus.

Mijn oordeel? Het boek heeft veel variatie in het soort projecten die er stuk voor stuk geweldig uitzien! Wel vind ik het jammer dat er niet wordt begonnen met een foto, maar met een tekening. Het niveau van de projecten vind ik over het algemeen toch wel vrij hoog liggen, geen boek voor mensen die net beginnen. Er staan zeker leuke projecten voor beginners in maar sommige projecten vereisen toch wel enige ervaring. Ik vind dat de airbrush te vaak wordt toegepast in het boek. De resultaten zijn echt ontzettend mooi, maar ik denk dat je die cupcakes niet snel zult maken als je zelf niet zo’n apparaat hebt. Je wilt natuurlijk zo’n mooie cupcake als op de foto, dat wordt echter lastig als je niet kunt airbrushen. Toch doe je met dit boek heel veel inspiratie op. Hoe leuk zijn die dino’s bijvoorbeeld die uit hun cupcake-ei komen? Wat ik tot slot ook nog heel erg handig vind aan dit boek: de super duidelijke uitleg van alle technieken. Daar heb je zeker iets aan en kun je ook zelf voor al je creaties toepassen.

Het boek is inmiddels niet meer via de bekendere online winkels verkrijgbaar.

Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.

2 reacties

  1. Sabien schreef:

    Leuk! Ik zie al een paar grappige ideetjes! xoxo

  2. Anonymous schreef:

    Heel erg leuk maar je moet er wel giga veel geduld voor hebben!!!!

    X,
    MrsP

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *