Het allerlaatste recept in het landenthema van de zomer: polvorones. Dat zijn Spaanse amandelkoekjes. Het recept heeft wel iets weg van shortbread koekjes, maar in dit recept gaat naast bloem ook nog amandelmeel. Qua bereiding heb ik er een klein beetje mijn eigen twist aan gegeven, iets wat ik maar moeilijk kan laten. Zo heb ik gewoon gelijk amandelmeel gebruikt in plaats van zelf amandelen te (roosteren) en malen. Ook maakte ik een rol van het deeg om die in plakjes te snijden, terwijl je in de meeste recepten zult lezen dat je het deeg moet uitrollen en uitsteken. Door een rol van het deeg de maken en deze in plakken te snijden krijg je echter een mooi grof patroon bovenop de koeken wat er met het laagje poedersuiker prachtig uit ziet. En ze smaken er echt niet anders om hoor. Veel bakplezier!
Polvorones – Spaanse amandelkoekjes
Polvorones – Spaanse amandelkoekjes
Ze lijken wat op shortbread koekjes, maar hier heb je ook amandelmeel voor nodig. Het zijn heerlijke brosse Spaanse amandelkoekjes.
Porties: 18 koekjes
Ingrediënten
- 150 gram ongezouten roomboter
- 150 gram poedersuiker + extra voor bestrooien
- 0,5 tl kaneel
- 200 gram bloem
- 100 gram amandelmeel
Instructies
-
Mix de boter en poedersuiker romig.
-
Voeg kaneel, bloem en amandelmeel tegelijk toe. Mix tot een stevig koekjesdeeg.
-
Maak een rol van het deeg en wikkel deze in folie. De rol was bij mij ongeveer 5-6 cm in doorsnede. Het deeg is wat kruimelig, dat hoort zo.
-
Snij de rol deeg in plakjes van 1-1,5 cm dik en leg de koekjes op een met bakpapier beklede bakplaat.
-
Bak de koekjes in 25-30 minuten op 150 °C (boven- en onderwarmte) gaar, of tot de randjes licht beginnen te kleuren.
-
Laat de koekjes afkoelen op de bakplaat, daarna strooi je er wat poedersuiker overheen.
Tips
Je kunt het deeg ook uitrollen en een koekjesuitsteker gebruiken.
Bewaren
Als je de koekjes bewaart in een trommel, Kun je ze 2-3 weken bewaren.
Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.
Wat zien Diever heerlijk uit!
Moeten ze als ze in folie gewikkeld zijn nog in de frigo aub. ? En indien ja hoe lang aub ? Ik wil er strakjes aan beginnen?
Hoi Laura,
Gebruik je in dit recept Zeeuwse bloem?
Nee, patentbloem.
Wat is patentbloem? Is dit gewone patisseriebloem?
patentbloem is het meest standaard bloem dat in iedere supermarkt ligt.
Ik heb ze vanochtend gebakken en net eentje gegeten. Wow, ze lekker! En ook heel makkelijk te maken, zeker dat deze op de favorietenlijst komen!
Hallo Annemieke, zet u ze in de frigo als ze in folie gewikkeld zijn aub ? Staat niet in het recept .
Vriendelijke groeten, Anna
Hoi Anna, ik heb het deeg niet in de koelkast gedaan maar ze meteen gebakken. Ging prima!
Dank u wel Grtjs
Wow, lekkere koekjes! Ik heb ze wel na 15 min omgedraaid en op een rooster laten afkoelen, anders werden ze niet knapperig. Ik neem tenminste aan dat dat de bedoeling is, knappetig worden?
Klopt ze zijn lekker bros als ze eenmaal volledig zijn afgekoeld! Zou het kunnen dat je ze misschien net iets groter en dikker had gemaakt? Dat kan het verschil hebben gemaakt
Hallo,heb dit deeg gemaakt.maar het brokkelt helemaal.allemaal stukjes.wat die ik verkeerd?
Dat is zondere informatie niet te zeggen voor mij, je hebt geen veranderingen gedaan in het recept?
Nee alles het zelfde gedaan wat in het recept stond.Mvg priscilla
Wat meer boter toevoegen zou een oplossing kunnen zijn. Het hoort overigens ook wel een wat droog deeg te zijn.
Hey Laura, ik zou graag een koekjesmengeling willen maken als cadeautje voor enkele collega’s. Ik wou deze op een schotel afgeven met folie erover. Blijven de koekjes zo vers of raad je een andere manier van afgeven aan? Alvast bedankt!
Als je ze niet te lang van tevoren bakt kan het prima hoor op deze manier.
Deze koekjes met hulp van peuters (3 jarigen) gebakken. Dit recept wilde ik maken (ipv zandkoekjes) omdat we een kindje in de groep hebben die allergisch is voor ei. Ideaal en bovenal heerlijk!!! Gelukkig hadden we ook nog koekjes over voor de juffies in de andere groepen. Zij wilden meteen het recept weten?
Zin om deze koekjes te bakken! Waarom moet je ze in folie wikkelen na het maken van een rol?
Ik wikkel een rol deeg altijd in folie. Makkelijker te vormen, behoudt zijn vorm beter en vooral hygiënischer om als rol in de koelkast te bewaren als het deeg moet rusten.
Maar deze hoeven dus niet te rusten in de koelkast?
In dit geval niet nee, dus ik snap je verwarring! Maar voor de andere redenen vind ik het wel fijn, maar het is geen must hoor.
Wat een leuk recept. Ze staan nu in de oven. Ik had nog Zeeuws bloem wat op moest en heb dit ervoor gebruikt (en amandelmeel uiteraard). Het deeg werd niet heel korrelig, maar zalvig. Ze krijgen bovenop wel die structuur. Gelukkig blijven ze ook mooi in vorm. Stukje deeg smaakte al prima dus de koekjes zullen ook goed smaken.
Ze zijn heerlijk, heel fijn recept. Superfijn dat het deeg niet in de koelkast moet rusten en vind het echt een geniaal idee er een rol van te maken en te snijden, gaat zoveel sneller dan uitrollen. De poedersuiker erover op het eind liet ik weg, vind ze zo al zoet genoeg, verder heb ik gewoon het recept gevolgd. Vind ze lekker en licht!
ik ga deze ook eens proberen
het ziet zo heerlijk lekker uit