Oviebollen: de oliebol uit de oven

27 december 2016
0

koopmans-oviebollen-1a

Een tijdje geleden deelde ik op mijn Facebookpagina een oproepje om de Oviebollen van Koopmans te testen. Dat zijn oliebollen die je in de oven bereidt. Velen van jullie waren net zo nieuwsgierig als ik, anderen waren sceptisch. En dat snap ik, want hoe kun je nou iets in de oven bereiden dat je normaal gesproken frituurt. Krijg je dan wel echt een oliebol-achtig resultaat, of moet je iets anders verwachten? Ook ik had geen idee en nam de proef op de som door het gewoon uit te testen. Ik laat jullie zien hoe het werkt en natuurlijk ook wat het resultaat is (en wat ik daar van vind).

Wat ik het meest fijne vind aan deze mix, is dat je geen frituurpan nodig hebt. Die heb ik zelf niet en ben ik ook niet van plan om aan te schaffen. Ik wil ook niet een andere pan met olie gebruiken en dat heeft een simpele reden: Dat ga je toch flink ruiken in huis en in mijn woning duurt het gewoon een paar dagen voordat de lucht echt helemaal weg is. Hoe lekker ik zelfgebakken oliebollen ook vind, dat heb ik er niet voor over. Maar bakken in de oven is een ander verhaal. Het idee vind ik super en ik hoop dan ook heel erg dat het resultaat lekker is.

koopmans-oviebollen-2a

Als ik de verpakking bekijk, zie ik dat je qua vorm geen mooie ronde oliebollen moet verwachten, je maakt ze namelijk in een muffinvorm. Logisch natuurlijk en ook helemaal niet erg, welke zelfgebakken oliebol is er nu wel perfect rond? Op de voorkant van de verpakking staat dat je alleen nog water en eventueel rozijnen nodig hebt. En een muffinvorm natuurlijk.

Op de achterkant lees ik nog even verder, en zie dat je ook nog olie nodig hebt en wat bloem om te bestuiven. Dit gaat niet door het beslag heen, maar is wel nodig om de Koopmans Oviebollen te kunnen maken.

koopmans-oviebollen-3a

Bereiding

In een kom doe je 250 ml handwarm water, daar voeg je de  gist aan toe. Ook de inhoud van het zakje mix kan erbij, het geheel mix je in een minuut tot een glad beslag. Ik besluit het over twee kommen te verdelen en aan één kom voeg ik een handje chocolate chips toe. Beide kommen dek je af met keukenfolie om het vervolgens 30 minuten op kamertemperatuur te laten rijzen.

Na 30 minuten ga ik weer verder en moet zeggen dat ik blij verrast ben met wat ik zie. Het ziet er zeker zo uit als ik gewend ben van oliebollenbeslag. Vet de muffinvorm in met olie en bestuif deze met bloem. Met een ijslepel verdeel je het beslag over de holtes. Het enige dat mij opvalt is dat dit beslag iets dunner en minder stevig lijkt dan normaal oliebollenbeslag.

Als alle holtes voorzien zijn van het Oviebollenbeslag giet je over iedere Oviebol een theelepel zonnebloemolie. Schuif de muffinplaat in de oven en bak ze in 20 minuten gaar en goudbruin.

Eenmaal uit de oven moet je ze direct op een rooster storten, maar ze blijven bij mij een beetje vastzitten. Door met een mesje rondom ze voorzichtig los te wrikken komen ze gelukkig vrij eenvoudig los.

koopmans-oviebollen-4a

Mijn oordeel

En dan is het tijd om te proeven! De buitenkant is lekker knapperig, iets knapperiger zelfs dan de gewone oliebol. Van binnen is het eigenlijk gewoon net zoals een oliebol is. Ja, het is niet exact hetzelfde, maar het komt wel heel erg dicht in de buurt. Ik vind ze erg lekker! Vooral ook degene met wat stukjes chocola door het deeg, Ik vind het leuk dat je hier zo goed mee kunt variëren. Ik heb nog een pak Oviebollen in de kast staan en ga daar weer andere variaties mee maken deze oud en nieuw.

Wat ik de volgende keer wel anders doe, is het invetten van de vorm. Ik wil dan gewoon boter gebruiken in plaats van olie, voor mijn gevoel kan ik het dan beter verdelen en laten ze hopelijk ook makkelijker los. En misschien probeer ik ook wel een paar in siliconen vormpjes.

Oordeel van mijn insiders

Smaken verschillen en zo bleek dat ook te zijn bij mijn groep van 50 insiders die thuis aan de slag gingen met de Koopmans Oviebollen. Sommigen moesten even wennen aan het iets andere resultaat maar vonden ze erg lekker en maken ze met Oud en Nieuw weer, anderen gaan toch liever voor de klassieke oliebol bij de jaarwisseling. Ik deel een paar resultaten met jullie!

koopmans-oviebollen-5

Charlotte Korn (foto links) vond het fijn geen gedoe te hebben met olie, maar was na de eerste hap van de warme Oviebol nog niet helemaal overtuigd. Een paar happen verder was ze dat alweer vergeten door de intensiteit van de smaak en structuur.

Ellen Hendriks (foto rechts) was verrast door het resultaat, want ze smaken echt naar oliebollen. Een goede optie als je geen mogelijkheid hebt om normale oliebollen te frituren.

Wil je ze ook proberen? De Koopmans Oviebollen liggen nu in de supermarkt voor €1,49. Met een pak kun je 12 Oviebollen maken.

Dit is een samenwerking met Koopmans, lees mijn disclaimer voor meer informatie.

Laura Kieft

Laura vindt dat bakken echt niet moeilijk is en laat dat zien met toegankelijke recepten. Zelf bakt ze het liefst cakes en koekjes en snoept tijdens het maken graag van het beslag en deeg. Zogenaamd om alvast te proeven, zegt ze.

20 reacties

 1. chantal schreef:

  Ik heb ook 2 pakken gekocht en het verdeeld over 2 kleinere muffinvormen. 1 siliconen en een gewone (ijzer/metaal?).
  Die in de gewone werden goed gaar zoals het hoort. Die in de siliconen niet! Na 20 minuten oven heb ik ze omgedraaid om de onderkant ook nog te laten garen. Na 10 minuten zat daar ook wel een korstje op maar was de oviebol zelf droger geworden. Geen aanrader dus!

  Die in de gewone vorm waren wel lekker, maar ik vond ze erg naar olie smaken. Volgende keer gaat er minder olie over de bovenkant en gaat er iets zoets doorheen, appel of rozijntjes of zo. Vond ze niet zoet genoeg ook al deden we er poedersuiker overheen.
  Had de vorm ingesprayd met bakspray, ze kwamen er wel heel goed uit.

  We hebben nog een pak mix staan, maar die ga ik niet de 31e bakken, dan halen we oliebollen bij de molen vandaan, is toch het lekkerst. Dat pak bewaar ik wel voor een saaie zondagmiddag of zo 🙂

  Tot zo ver mijn ervaring!

 2. Susan schreef:

  Hmm..Voor mij is het een no go.. Bij Oud&Nieuw horen echte oliebollen haha! Wel een goed alternatief voor mensen die niet met olie aan de slag willen,

 3. Mooiman schreef:

  Zou je het ook in een cakevorm kunnen bakken?
  Dat had ik ergens gezien maar dan was het met gewone oliebollenmix

  1. Laura schreef:

   Zou je zeker kunnen proberen, baktijd wordt dan wel langer

 4. Homemade by Joke schreef:

  Ik vond ze zeker niet verkeerd deze oviebollen maar mijn voorkeur gaat toch uit naar de echte oliebol en dan vooral de hartige variant die ik al jaren zelf maak ;). Wel leuk dat er nu een soort van oliebol is die zonder olie gebakken kan worden wat er zijn vele mensen die dat niet zien zitten.

  Liefs, mam ♥

 5. Yolanda schreef:

  Leuk artikel! Ik vraag me af, wat is het verschil in de ingrediënten met een normale oliebollenmix? Zou je ook met normale oliebollenmix oliebollen in de oven kunnen bakken?

  1. Laura schreef:

   Het precieze verschil in ingrediënten weet ik niet, maar ik heb wel eens gezien dat mensen de ‘gewone’ mix aanpasten in bereiding en hiermee ook in de oven een cake bakten.

 6. Lieke schreef:

  Ik hoopte al op een review. Ik heb het pak in huis en wil er ook dit weekend mee aan de slag gaan. Ook ik heb geen frituurpan (gaan er ook niet komen) en ben ook wat huiverig voor pannen met hete olie (heb ook nog 2 kleine kindjes rond hobbelen in huis). Dit ga ik dus zeker proberen ergens de komende dagen! Ik denk dat ik ook nog een paar stukjes appel toe ga voegen. Al vind ik de chocolade optie ook wel een goede. Maar wordt het dan niet meer een muffin?

  1. Laura schreef:

   Ik kreeg er geen muffin gevoel bij met de stukjes chocola hoor 😉

 7. Inge vd Linde schreef:

  Bij mij blijft het Koopmans oliebollenkraam. De lucht neem ik er bij, echt -oud en -nieuw luchtje.? Olie gaat in de speciale oliebollenpan. Eerst de bollen en dan de flappen, heerlijk. Ik bak er altijd tussen de 80 en de 100, best veel pakken oviebollen dus.?

 8. Hanny schreef:

  Wij vonden ze prima smaken. Geen oliebollen maar een goed alternatief. Ik heb me aan het recept gehouden en een metalen vorm gebruikt. We hebben ze niet koud laten worden en meteen uit de oven gegeten.

 9. Sanne schreef:

  Wij hebben ze in een silicone vorm gemaakt en dat ging prima. Vond ze niet verkeerd smaken. Ik had er cranberry in gedaan.

 10. Jerinde schreef:

  Vanmiddag ook oven oliebollen gemaakt. Mijn man vond ze heerlijk. Verder geen bloem gebruikt maar alleen bakspray van dr. Oetker gebruikt en ze vielen zonder problemen uit de muffin bakblik. Voor herhaling vatbaar.

  1. Laura schreef:

   Goed idee om de bakspray te gebruiken, dat ga ik ook proberen 🙂

 11. Marina Bonte schreef:

  Jammer er zit sojalechitine in een pak oviebollen van koopmans. Een no-go voor mensen met een allergie.

 12. Nicole schreef:

  Dit is goed nieuws voor mij. Gewone oliebollen kan ik niet eten, dus uit de oven zou minder vet moeten zijn. Ik vraag me dan ook af of ze minder vet zijn.

 13. Bertine schreef:

  Hoi Laura, ik wilde heel graag de review over de oviebollen lezen, maar het artikel is verwijderd (?) of in elk geval niet zichtbaar. Reacties nog wel.

  Komt ‘ie nog weer terug?

  1. Laura schreef:

   Die staat er gewoon hoor, als je het niet ziet heb je een adblocker ingeschakeld

 14. Marijke schreef:

  Weliswaar een late reactie. Mijn man en ik vinden ze heerlijk. Goede smaak en niet vet. Lekker met appel en rozijnen. Ik hoop dat de pakken oviebollen voortaan elk jaar te koop zijn.

 15. Jolanda J schreef:

  Heb paar dagen geleden kwam ik een recept tegen voor oliebollencake met gewone oliebollenmix. Ik zelf heb er oliebollen van gemaakt uit de oven. Moet zeggen ik vond ze smakelijk en natuurlijk minder vet. Heb wel het recept in 3en gedeeld om het uit te proberen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *