Review magisch marsepein

Gepost: 21 mei 2013 Laatst bewerkt: 22 juni 2023

Magisch marsepein is een uitstekende titel voor dit boek. Geef Franz Ziegler een stuk marsepein en hij tovert het om in de meest prachtige figuren, magisch! Franz Ziegler is een Zwitserse patissier en een kunstenaar in het werken met marsepein. Dit dikke boek van 208 pagina’s is als het ware een cursus die je stap voor stap de basis van het werken met marsepein laat zien.

Na wat basisinformatie begint het boek met informatie over portioneren. Handige tips over het verdelen van marsepein in gelijke stukken, iets wat met kleine hoeveelheden soms nog wel eens lastig is om gelijk te krijgen. Dan worden verschillende basisvormen behandeld, alle boetseersels uit het boek zijn opgebouwd uit deze basisvormen. Gezichtsuitdrukkingen zijn lastig om te maken, Franz Ziegler maakte daarom een pagina vol met verschillende uitdrukkingen. Ook laat hij verschillende gezichtsvormen zien, van rond tot langwerpig. Voordat het boek verder gaat met de verschillende figuren krijg je eerst nog wat informatie over het kleuren van marsepein en hoe je hier smaak aan kan geven.

Daarna komen de how to’s voor het boetseren, eerst een hoofdstuk met dieren waarin ruim 50 soorten zijn opgenomen. Het zijn geen uitgebreide stap voor stap beschrijvingen. Je ziet op de pagina de al gevormde onderdelen afgebeeld, dit zijn de basisvormen uit het begin van het boek. Per onderdeel staat aangegeven hoe groot dit moet zijn om de juiste verhoudingen te krijgen. Bij een paar stap voor stap foto’s staan korte tips. Er is geen uitgebreide uitleg over de volgorde waarin het figuur in elkaar gezet dient te worden, naar mijn idee ook niet iets dat je heel erg mist. Het spreekt eigenlijk wel voor zich hoe je het figuur maakt.

Na het hoofdstuk met dieren volgt een hoofdstuk met mensen en fantasiefiguren. Dit varieert van eenvoudige tot wat ingewikkeldere figuren. Ook deze figuren zijn worden op dezelfde manier uitgelegd als de dieren. Als laatst is er nog een hoofdstuk met overige creaties als fruitmanden en ideeën om boetseersels als geschenk te geven. Je ziet ook combinaties van marsepein met chocola, een erg goede combinatie als je het mij vraagt.

Omdat ik mij afvroeg of het ontbreken van duidelijke stap voor stap foto’s het niet erg ingewikkeld maken ben ik zelf aan de slag gegaan. Ik koos ervoor om een stokpaardje te maken, ik vind het idee van een boetseersel op een stokje erg leuk bedacht. Mijn marsepein en tools werden dus uit de kast gehaald en ik ging aan de slag om een gezellig stokpaardje te maken. Stiekem heb ik wel een beetje gesmokkeld, ik heb namelijk niet alle onderdelen precies gewogen of op maat gemaakt. Ik ben gewoon aan de slag gegaan en met het blote oog bepaald hoeveel ik ongeveer nodig had. Voor iemand die nauwelijks boetseert vind ik dat overigens best goed gelukt, dit is mijn resultaat:

Ik heb dit keer geen kleurstoffen gebruikt, ik wilde puur de technieken uitproberen. Als je wel gekleurd marsepein gebruikt krijg je natuurlijk helemaal een leuk paard!

Mijn mening

Toen ik het boek binnen kreeg was ik blij verrast over de dikte, het is echt een flink boekwerk. Dat belooft vast veel goeds! De ietwat schaarse informatie bij de boetseer projecten maakte mij wat sceptisch, zou het niet te ingewikkeld zijn? Dit bleek dus niet zo te zijn toen ik eens rustig ging zitten om het boek te lezen. In het begin staan alle technieken goed uitgelegd, daarmee kun je al deze prachtige figuren boetseren. Bij het zien van alle leuke figuren wil je het liefst gelijk aan de slag gaan. Als je een keuze kunt maken tenminste, want er staan echt heel veel projecten in.

Kortom; een heel erg leuk boek waarmee iedereen gelijk aan de slag kan gaan en zo de leukste en mooiste figuren kan boetseren.

Het boek is inmiddels niet meer verkrijgbaar via de bekendere online winkels.

Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.

3 reacties

 1. de Bakmadam! schreef:

  Leuk boek hè, ik kende het al en ben ook fan! groetjes!

 2. Tessa blogthase schreef:

  Wauw mij lijkt het echt een leuk boek haha nog een kook/bak boek voor mijn verjaardag vragen.

  XXX Tessa

 3. Lian schreef:

  Echt een boek voor jou, denk ik zo! Doet me ook een beetje denken aan een fimoklei boek wat ik vroeger had, allemaal die diertjes zo. Leuk hoor!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *