Hoewel mijn huis vol staat met bakspullen, is er maar een kleine selectie spullen waar ik écht niet zonder kan. Spullen die uiteraard allemaal in mijn baking station zijn geplaatst zodat ik er goed en makkelijk bij kan. Ik besloot een overzicht te maken van de items waar je naar mijn mening als enthousiaste thuisbakker écht niet zonder kan. Dat resulteerde in een lijst met 15 musthaves voor iedere thuisbakker. De spullen waar ik niet meer zonder kan en die iedereen naar mijn mening in huis zou moeten hebben. De oven liet ik voor het gemak even buiten beschouwing, ik ga ervan uit dat die gewoon al in je keuken zit als je wilt gaan bakken.
1. Mixer
Ik kan niet meer zonder mijn mooie blauwe KitchenAid en als je regelmatig in de keuken staat raad ik je zeker aan om eens over de aanschaf na te denken. Maar ook zonder die mooie KitchenAid kun je je redden als thuisbakker, een goede handmixer voldoet namelijk ook.
2. Weegschaal
Bakken is een precies karweitje en dus is een keukenweegschaal onmisbaar. Ik gebruikt het liefst een digitale omdat die het meest nauwkeurig is. Hoe nauwkeuriger, hoe beter de resultaten.
3. Beslagkommen
Ik heb een hele serie beslagkommen, als je veel bakt raad ik je aan om er zeker 2, maar het liefst 3 (of meer) in huis te hebben. Veel recepten maak je in meerdere delen die je later pas weer samenvoegt.
4. Serie kleine schaaltjes en kommetjes
De beslagkommen gebruik je om een beslag of deeg in te bereiden. De kleine kommetjes gebruik je om bijvoorbeeld ingrediënten in af te wegen of een eitje los te kloppen. Als ik bak gebruik ik ze graag en veel.
5. Spatels
Ik heb ze even geteld, bij mij staan er 6 grote spatels en 1 kleine in de pot op het aanrecht. Veel? Misschien, maar het komt heel vaak voor dat er nog maar 1 of 2 schoon zijn na één van mijn vele baksessies. Je kunt nooit genoeg spatels hebben. Als je dan toch op zoek gaat naar nieuwe spatels, kies dan goede stevige uit en niet van die slappe dingen waar je een kom niet fatsoenlijk mee kunt schoon schrapen. Een kleine spatel naast de normale formaten is ook ontzettend handig.
6. Bakvormen
Bakvormen, uiteraard. Je kunt nog zoveel spullen hebben, maar zonder bakvorm wordt het lastig om iets lekkers uit de oven te toveren. Met deze bakvormen kun je zo’n beetje alles maken:
- cakeblik, 25 cm
- springvorm, 20 cm en 24 cm
- vierkante bakvorm, 20×20 cm
- bakplaat, zo groot als in je oven past
- cupcake vorm
- mini cupcake vorm
- taartvorm met losse bodem, 28cm
- tulband
7. Bakpapier
Er gaan bij mij heel wat vellen bakpapier doorheen per jaar. Ik gebruik ze om een bakplaat mee te bekleden, maar ook taartvormen en cakeblikken voorzie ik wel eens van een velletje bakpapier.
8. Deegroller
Of je nu koekjes maakt of een pizzabodem. Daarvoor heb je een deegroller nodig. Ik gebruik al jaren een grote non-stick rolling pin van Wilton en vind hem ideaal! Maar een mooie houten werkt natuurlijk ook prima.
9. Spuitzakken + spuitmondjes
Ik gebruik heel vaak spuitzakken. Voor het vullen van vormpjes, opspuiten van een deeg of om een taart te voorzien van mooie toefjes. Ik heb altijd een rol met wegwerp spuitzakken liggen, dat vind ik het prettigst. En als je deze spuitmondjes in huis hebt, dan kun je vrijwel alles maken:
- stervormige spuitmond (bijvoorbeeld Wilton 1M)
- grote gladde ronde spuitmond
- kleine gladde ronde spuitmond
10. Taartrooster
Voor het laten afkoelen van al je baksels. Echt onmisbaar.
11. Kookwekker
Ik gebruik vaak de timer van de oven, maar op de afzuigkap zitten ook nog twee kookwekkers vastgeplakt. Of er nou iets in de oven zit of er staat een deeg te rijzen, het is bij bakken belangrijk dat je de tijd goed bijhoudt.
12. Cakeprikker
Ik heb ooit een mooie metalen cake tester gekocht met een leuk taartje bovenop, maar uiteindelijk gebruik ik altijd satéprikkers om te checken of mijn cakes gaar zijn. Wat je ook gebruikt, een cake tester maakt je leven als bakker een stuk gemakkelijker.
13. Bakkwastje
Even het bladerdeeg voorzien van een laagje ei, de broodjes insmeren met melk. Met een bakkwastje geef je je baksels een finishing touch zodat ze mooi goudbruin worden in de oven.
14. Zeef
In recepten staat regelmatig dat je bijvoorbeeld bloem even moet zeven. Je kunt het achterwege laten, maar je krijgt echt betere resultaten als je het wel doet. Daarnaast is het ook handig om je werkblad te bestuiven met bloem of wanneer je bijvoorbeeld fruit uit blik wilt laten uitlekken. Ik heb zelf een grote zeef en een klein zeefje, beiden gebruik ik veel.
15. Garde
Voor het kort mengen van een paar ingrediënten of het maken van een compleet beslag: een garde mag niet ontbreken in de zoete keuken!
Des te vaker je bakt, des te meer je graag wilt hebben. Hoeveel mooie bakspullen ik ook heb, deze dingen gebruik ik het meest en hier zou ik echt niet zonder kunnen. Wat mag er volgens jou niet ontbreken in de keuken van een thuisbakker?
Leuk artikel, mijn uitrusting is nog niet helemaal compleet haha! Maar later, ooit, als ik groot ben, wil ik doe KitchenAid!
Zo’n taartrooster en wat extra beslagkommen staan nog op mijn lijstje!
Leuk artikel Laura en heel herkenbaar!. Mijn kast puilt ook uit haha. En je hebt het over spatels….ik had laatst niet genoeg aan mijn 6 spatels. Toch nog maar een paar aanschaffen…
Ik verhuis binnen enkele weken en ik heb wel nog enkele kleine dingen tekort, zoals een zeef en een deegroller. Een echte kitchen aid heb ik niet, maar mijn mooire rode look-a-like staat al klaar 😉
Ik kan niet zonder mijn set met ‘cups’ zodat ik Engelstalige recepten niet meer om hoef te rekenen.
Ooit, ooit wil ik ook zo’n KitchenAid, lijkt mij zo gaaf, maar zo ontzettend prijzig! Een rooster wil ik nog wel graag, die heb ik al wel, maar hij is wat aan de kleine kant helaas.
Leuk artikel?. Ik zou niet meer zonder mijn digitale thermometer kunnen. Zo handig voor het maken van o.a. Caramelsaus en Macarons maar ook super handig voor het temperen van chocola.
Weer leuk om te lezen.
Wat ik niet kan missen bij het bakken zijn mijn maatlepels!
Ik ben verwend want heb veel , maar wat ik niet zou kunnen missen zijn mijn verschillende maten scoops , heel handig om bv. koekjes of cupcakes enzv te bakken .
De maatbeker!
Leuk artikel,
Xus,
Car
Ik heb net gisteren besloten om te beginnen sparen voor een (ijsblauwe) Kitchenaid. Ik zie het al volledig zitten! 😀
Een vaatwasmachine ?? En nog wat meer spatels… Altijd maar weer ondertussen die spatel afwassen… gelukkig gaat dat wel makkelijk ? Wel een nadeel hè, al die spullen die je moet afwassen? (grote kommen enzoo)
Ha, ik heb idd alles, het enige wat ik nog “moet” hebben is een plastic beslagkom (of 2) Ik heb nu alleen glazen en metalen en voor chocolade smelten is dat niet zo erg geschikt, blijven lang heet. En daarnaast ben ik natuurlijk aan het sparen voor een KitchenAid (of andere keukenmixer) Mijn handmixer kan nl niet veel langer dan 5 minuten mixen voordat ie gloeiend heet wordt.
Leuk blogje 🙂
Leuk artikel! Ik heb maar 1 spatel maat ik kom dan idd wel eena tekort! En voor die kitchen aid ben ik aan het sparen, maar gelukkig gaat het met de handmixer ook al jaren goed. Maar die kitchen aid gaat er echt wel komen dit jaar!
Heb je toevallig tips voor fijne spatels? Ik heb er 1 die ik heel fijn vind maar die heb ik gekregen bij de kenwood mixer. Die van de hema gaan telkens los van het stokje. Ik heb er nu 1 van de xenos maar die kan dan weer niet een beslagkom volledig leegschrapen zoals die van kenwood dat kan.
Ja hoor, ik schreef over mijn favorieten op Handige Baktips: http://www.handigebaktips.nl/favo-keukenhulpje-spatels/
Er ontbreekt nog één artikel. Dat is jouw Basisbakboek!!!! Daarmee inspireer jij ons allemaal te gaan bakken. En ook alle tips die jij ons geeft.?????? Dankjewel Laura!
Wat leuk om te horen, dank je wel 😀 En inderdaad een goede musthave 🙂
Hallo,
Leuk lezen hier altijd bij Laura’ s bakery!
Lekker recepten!
Ik kan niet zonder mijn krabbertje, ideaal om een beslagkom leeg te halen.
Hoi Laura, ik heb een vraagje. Aan hoeveel watt moet een handmixer voldoen om er redelijk mee te kunnen mixen, eventueel ook iets zwaarder deeg. Een kitchenaid of iets dergelijks vind ik te kostbaar daar ik daar te weinig voor bak.
Daar is niet echt een eenduidig antwoord op te geven, het ligt namelijk aan de motor van de machine. Sommige zijn zo gemaakt (bijvoorbeeld KitchenAid) dat een relatief laag wattage voldoende is, terwijl anderen voor dezelfde power een veel hoger wattage nodig hebben.
Wat is precies het verschil tussen een springvorm en een taartvorm met losse bodem?
Bij een springvorm klik je de rand eraf en houd je alleen het plaatje van de bodem over, ook zijn deze over het algemeen hoger. Een vorm met losse bodem ziet eruit als een gewone bakvorm, maar heeft dus een dunne losse plaat op de bodem zodat ze makkelijk te lossen zijn. Zoek maar eens foto’s op, dan zul je het verschil gelijk zien 😉
Dankjewel, ik zie nu het verschil 🙂 Ik zet de taartvorm op mijn verlanglijstje. Vandaag gelijk 2 recepten uit je boek gemaakt dat ik dit weekend kreeg. En wat zijn die schuimpjes verslavend zeg….
Hoi Laura,
Zelf bak ik ook veel en graag en ben op zoek naar een fijne digitale keukenweegschaal. Welk merk heb jij op dit moment en zou je die aanraden?
Ik zag in een post een blauwe weegschaal van Brabantia voorbijkomen, beviel deze je?
Groetjes Loes
Deze gebruik ik nog steeds, heb er zelfs een tweede bij gekocht. Bevalt dus goed 🙂
Hi! Ik zie dat je voor de cakevorm 25 cm gebruikt. Nu ben ik de mooie bakvormen van Le Creuset aan het verzamelen en daar hebben ze 23 en 30cm. Welke zou je aanraden?
Tja, dat is helemaal jouw keuze! Die van 23 zit er dichterbij, maar als je er meer plakjes uit wilt halen dan beter die van 30. 23 cm is wel een ongewone afmeting.
Hoihoi,
Wat een leuk artikel. Ik kwam deze tegen in mijn speurtocht naar goede bakvormen.
Een vraagje: als jij een koekjesbodem maakt. Hoe vermaal jij de koekjes? Bijvoorbeeld bij een kwarktaart of een monchoutaart. Doe jij dit handmatig met een deegroller of doe jij dit machinaal?
Vanuit huis ben ik gewend dat dit machinaal in de keukenmachine ging (gewoon door een soort rasp). Zelf heb ik de kitchenaid, dan wordt dat wat lastiger. Dus ik zit daar nog een beetje mee te stoeien hoe ik dat het beste kan doen.
Het kan heel goed op beide manieren! Met de keukenmachine of in een plastic zak en dan met de keukenroller erover. Net wat jij fijner vindt! Met een KitchenAid keukenrobot gaat het inderdaad niet.
Wat gebruik jij zelf? Een extra keukenmachine is natuurlijk geen optie.
Weet jij of het met een staafmixerset zou kunnen, daar waar ook een hakmolentje bij zit?
Ik gebruik een keukenmachine ervoor. In een hakmolen heb ik het ook wel eens gedaan, werkt prima.