Muffin test: roomboter vs margarine vs zonnebloemolie

Gepost: 1 maart 2018 Laatst bewerkt: 15 juli 2022

Na mijn koekjes test met roomboter en margarine van een tijdje geleden had ik de smaak te pakken. Ik wilde nog meer gaan testen. Dit keer is het de beurt aan muffins. Normaal maak ik die met zonnebloemolie, maar voor deze test maakte ik ze ook met roomboter en margarine. Naast dat je de hoeveelheid van deze ingrediënten moet aanpassen, merkte ik ook in beslag en het eindresultaat een aantal verschillen op. En die verschillen had ik van tevoren niet allemaal verwacht.


Muffins basisrecept

Voor mijn muffin test maak ik gebruik van mijn basisrecept voor muffins. Deze gebruik ik vrijwel iedere keer weer als ik met verschillende soorten smaken muffins aan de slag ga. Vandaag blijf ik vasthouden aan de basis, maar ga ik experimenteren met de vetstoffen.

In mijn basisrecept geef ik de hoeveelheid olie aan in milliliters. Ditzelfde aantal milliliters wil ik ook voor de muffins met roomboter en margarine aanhouden, dus daarom smelt ik die en meet ze af voor een half recept. Ik ben ook wel benieuwd hoeveel dit verschilt in gewicht, dus ik weeg het ook nog even. In alle gevallen heb ik 60 ml aangehouden.

  • zonnebloemolie: 55 gram
  • roomboter: 50 gram
  • margarine: 58 gram

LEUK WEETJE: Sommige vloeistoffen kun je zowel in grammen als milliliter afwegen. Voor onder andere water geldt namelijk dat 1 ml ook 1 gram is.

De gewichten liggen misschien maar een paar gram uit elkaar, toch vind ik het interessant om de verschillen te zien. Dat zonnebloemolie lichter is dan water wist ik, vandaar dat dit in gram ook iets minder is dan in ml. Voor roomboter had ik dit ook wel een beetje verwacht, maar het grote verschil verraste mij toch nog wel. Margarine is het zwaarst van de 3 als je het smelt. Niet heel verrassend, want margarine bestaat voor een groot deel uit water wat zwaarder is dan olie.

margarine – roomboter – zonnebloemolie

Beslag

Het beslag zag er qua uiterlijk allemaal exact hetzelfde uit. Wel merkte ik dat het beslag met roomboter en margarine iets dikker was. Logisch ook wel, want de vetstof begint weer te stollen wat invloed heeft op het beslag. Een olie blijft vloeibaar wat het beslag dunner houdt.

In smaak zit het bij het beslag eigenlijk hetzelfde als bij het eindresultaat, dus daar kom ik straks nog op terug.

Gebakken resultaat

Ik was verrast toen ik de muffins uit de oven haalde. Waar de muffins met zonnebloemolie best wel gelijkmatig gerezen waren, is dit bij de muffins met roomboter en margarine wel anders. Die zijn namelijk behoorlijk scheef gerezen in de oven zoals je kunt zien op de foto. Wat je dan ook ziet is dat ze wat meer zijn gerezen dan de muffins met zonnebloemolie. Zou dat ook een luchtiger resultaat hebben?

roomboter – zonnebloemolie – margarine

De binnenkant

Toen ik de muffins doorsneed merkte ik bij het snijden al gelijk verschillen. De muffins met margarine en roomboter hadden namelijk een knapperig/krokant laagje bovenop, bij de muffins met zonnebloemolie was dit veel minder. Ik zal voor het gemak mijn bevindingen van het gebakken resultaat even per muffin noemen.

  • roomboter: knapperig bovenop, vrij grote ‘luchtgaten’, voelt stevig aan.
  • zonnebloemolie: iets zachtere bovenkant, luchtige muffin, voelt zacht en smeuïg aan.
  • margarine: knapperig bovenop, oogt iets minder luchtig, voelt stevig aan.

Smaak

Van de muffins heb ik kleine stukjes op een bord geplaatst (op hun papiertje), met mijn ogen dicht door elkaar gehusseld en vervolgens ook met mijn ogen dicht geproefd. Ik was benieuwd of ik de verschillen eruit zou halen. En ja, dat lukte mij!

De roomboter en zonnebloemolie zijn het meest neutraal van smaak, het verschil merkte ik op doordat de een stevig was (roomboter) en de ander juist zachter van structuur (zonnebloemolie). Die zachte smeuïge structuur vind ik zelf erg belangrijk in een muffin. Dit was dan ook mijn favoriet. De margarine muffin had redelijk dezelfde structuur als die van roomboter, maar deze sprong er gelijk uit door de smaak. Dat is iets om rekening mee te houden wanneer je smaakcombinaties maakt, omdat de smaak best uitgesproken is.

Dit is een samenwerking met Becel, lees mijn disclaimer voor meer informatie.

Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.

9 reacties

  1. Mariëlle schreef:

    Leuke test! En een muffin met zonnebloemolie vind ik zelf ook wel het lekkerst.

  2. Pascalle schreef:

    Ik kom niet op de test uit, ik kan alleen de reactie lezen van Mariëlle.

    1. Laura Kieft schreef:

      Dan moet je je adblocker voor Laura’s Bakery even uitschakelen, dan kun je alles goed zien.

  3. CATHARINA schreef:

    Leuke en lekkere test… Na het lezen van de muffintest ben ik meteen aan de slag gegaan met het bakken van de blauwe bosbessen muffins – recept van Laura. Ik heb de zonnebloemolie vervangen door koolzaadolie (voor bakken en braden). De muffin wordt heerlijk luchtig en is licht verteerbaar. Voor mij beter dan margarine en/of roomboter. Bedankt.

  4. Roos schreef:

    Houd je er wel rekening mee dat zonnebloemolie een veel lagere temperatuur “aankan” dan de boter? Ik heb namelijk gelezen dat zonnebloem olie echt heel slecht is op hoge temperaturen.

  5. Mireille schreef:

    Heb eenzelfde test gedaan met boter en zonnebloemolie. Had een voorkeur voor de roomboter. De stevigere robuuste structuur en de wat knapperigere bovenkant zijn voor mij echte highlights.

    Die met zonnebloemolie waren ook prima. Maar hadden voor mij een minder aangenaam mondgevoel. (zachtere bovenkant en minder luchtige, nattere binnenkant).

    Margarine vind ik persoonlijk helemaal niet lekker. De smaak staat me echt heel erg tegen. Ik eet liever helemaal geen muffin, dan één gemaakt met margarine.

  6. Michelle schreef:

    Ik heb nu muffins in oven staan, maar ik wilde idd weten waarom je zonnebloemolie erdoor moet doen ipv roomboter. Maar nu snap ik dat een muffin smeuïg moet zijn, logisch dat muffins met roomboter harder worden. Want cupcakes zijn vaak steviger door de roomboter.

    1. Laura's Bakery schreef:

      Precies! Leuk dit soort testen he? 🙂

  7. Hieke schreef:

    Fijn dat ik deze test vond. Bedankt!. Ik wilde ook die test doen omdat ik die met olie een beetje naar olie vind smaken. Over de structuur was ik wel tevreden.
    Ik ga ze toch eens met roomboter proberen en een ander soort olie, bv. pindaolie.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *