Moussaka

18 januari 2021
Moussaka
63

Alle keren dat ik tot nu toe moussaka had gegeten, bevatte dit Griekse gerecht geen aardappelen. Wat zeg ik; in mijn Griekse kookboek staat het ook op die manier. Maar ineens kwam ik allerlei versies tegen met aardappelschijfjes. Dus gooide ik mijn plan om toen ik zelf moussaka wilde maken en ging voor een versie met aardappel, ik was wel nieuwsgierig naar het resultaat namelijk. Ik maakte uiteraard ook zelf de bechamelsaus voor bovenop deze ovenschotel, heerlijk vind ik dat. De laag werd iets dikker dan gepland, maar dat vind ik zelf geen probleem. Je kunt altijd een iets kleinere portie maken als je wilt.

Moussaka

Deze Griekse ovenschotel wil je proberen! Daarom hier het recept voor zelfgemaakte moussaka.
Porties: 4
Voor een grote ovenschaal, formaat luistert niet heel erg nauw.

Ingrediënten

  • 2 grote aubergines
  • 1 ui gesnipperd
  • 2 tenen knoflook geperst
  • 500 gram gehakt
  • 1 blik tomatenblokjes (400 gram)
  • 1 blikje tomatenpuree (70 gram)
  • 1 tl kaneel
  • 1 el oregano gedroogd
  • peper en zout
  • 600 gram aardappelschijfjes

Bechamelsaus

  • 60 gram ongezouten roomboter
  • 60 gram bloem
  • 400 ml melk
  • 75 gram geraspte kaas
  • 1 ei M

Instructies

  • Snijd de aubergines over de lengte in plakken. Smeer deze in met olijfolie en bestrooi ze met peper en zout. Leg op een bord en zet even apart.
  • Verhit een scheut olie in een pan en fruit hierin de snipper ui en tenen knoflook.
  • Voeg het gehakt toe en bak rul. Tomatenblokjes, tomatenpuree, kaneel en oregano kun je tegelijk toevoegen. Breng verder op smaak met zout en peper.
  • Verhit een grillpan en grill hier de plakken aubergine in, zorg dat op beide kanten goudbruine strepen staan van de pan.
  • Verdeel de helft van de plakken augergine over de bodem van je ovenschaal. Hierop gaan de aardappelschijfjes, gevolgd door het gehaktmengsel. Eindig met de rest van de plakken aubergine.
  • Maak de bechamelsaus door de boter te smelten. Voeg bloem toe en laat een paar minuren garen terwijl je blijft roeren.
  • Voeg melk in delen toe, blijf roeren en breng het mengsel aan de kook. Voeg de kaas toe en roer tot deze is gesmolten.
  • Haal de pan van het vuur, voeg het ei toe en roer goed door. Breng op smaak met peper en zout.
  • Giet de bechamelsaus over de aubergines heen.
  • Zet de moussaka voor ongeveer 45 minuten op 180 °C (boven- en onderwarmte) in de oven tot de bovenlaag mooi goudbruin is gekleurd.
Tips

Zonder aardappelen maken? Serveer dan met een salade en lekker vers brood.

Bewaren

In de koelkast 2-3 dagen houdbaar, in de vriezer tot 3 maanden.

Wat vind jij van dit recept?

0.0 (0 stemmen)

Laura Kieft

Laura vindt dat bakken echt niet moeilijk is en laat dat zien met toegankelijke recepten. Zelf bakt ze het liefst cakes en koekjes en snoept tijdens het maken graag van het beslag en deeg. Zogenaamd om alvast te proeven, zegt ze.

19 reacties

  1. Dorine Oppermann schreef:

    Heerlijk! Het originele Griekse recept is met lams gehakt. Ook heerlijk.

  2. Ellen Apostolaki schreef:

    Hoi Laura, ik woon al 36 jaar in Griekenland. Hier maken wij moussaka altijd met aardappelschijfjes. Om aanbakken te voorkomen kan je beter met de aardappels beginnen op de bodem van je ovenschaal. Daar boven op de aubergines. Dan de gehaktsaus. Hier weer bovenop aubergines en ook weer ’n laag aardappeltjes. Dan de bechamel. Eventueel kan je ook bij de aubergine courgette plakken doen. Eet smakelijk.

    1. Inge schreef:

      Dag Ellen moet ik eerst de aardappel schijfjes voor koken? Groetjes Inge

      1. Emma vWijk schreef:

        Ik kook de aardappels 🥔 we even voor…. niet helemaal gaar….

        1. Ellen Apostolaki schreef:

          Ik doe ze meestal frituren. Of als je ’t minder vet wilt kan je ze met ’n kwastje insmeren met olie en dan onder de grill tot ze ’n kleurtje krijgen. Dat kan ook met de aubergines.

    2. Patricia schreef:

      Hoii en de kruiden vn de gehakt kaneel en oregano?? Ik ben al paar x in Parga geweest zo’n lieve gemoedelijke dorpje…..zou daar wel een huisje willen huren/kopen is dat te adviseren?

      Groet Pat.

    3. Laura's Bakery schreef:

      Wat een goede insider tips! Dankjewel!

    4. Mariet schreef:

      Ik had ook een courgette meegebracht maar niet gebruikt. Tip voor een volgende keer want die gaat zeker komen, het was heerlijk..

  3. Silvia Vermeulen schreef:

    De aardappelschijfjes eerst voorkoken of kunnen ze rauw gebruikt worden?

    1. Tim schreef:

      Probeer ze eens van te voren al lekker krokant te bakken of grillen in de pan, echt een aanrader.

      1. Inge schreef:

        Dank u ga dat zeker eens proberen gr Inge

    2. Laura's Bakery schreef:

      Ze kunnen rauw gebruikt worden.

  4. Loes schreef:

    Moussaka zonder aardappel? Wie doet dat nu?? Natuurlijk MET, jammie.

  5. Eddi Bastia schreef:

    Moussaka wordt in sommige streken met rijst gemaakt. Maar wel altijd met lamsgehakt en de Béchamel is met gecondenseerde melk, geen gewone melk.

    1. Laura's Bakery schreef:

      Met rijst lijkt de moussaka me ook erg lekker! Lamsgehakt heeft niet mijn persoonlijke smaakvoorkeur, vandaar dat ik het soort gehakt vrij heb gelaten in de ingrediëntenlijst! In Nederland is gecondenseerde melk zonder suiker slecht verkrijgbaar en wordt het daarnaast altijd met gewone melk gemaakt, vandaar dat ik dat ook in dit recept heb gedaan.

  6. Sandy schreef:

    Heb dit van een Griekse vrouw vernomen om aardappel schijven te bakken in een friteuse, heb dit zelf uitgeprobeerd en ik vond het heerlijk.

    1. Inge schreef:

      Dank u ga dat zeker eens proberen gr inge

    2. Laura's Bakery schreef:

      Oei dat klinkt ook zalig!

  7. Julie schreef:

    Met aardappelen en verkruimelde feta in de bechamelsaus 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *