Marmeren plaat in de keuken

Gepost: 9 april 2017 Laatst bewerkt: 8 november 2022
Marmeren plaat in de keuken

Je hebt de marmeren plaat vast wel eens voorbij zien komen in Laura’s foto’s of video’s. Marmer is de laatste jaren echt een mode-item geworden. Het laat je baksels mooier uitkomen op foto’s en maakt alles daarmee in een klap Instagram-waardig. Geen wonder dat de meeste bloggers er wel een hebben. Zelf heb ik (nog) geen marmeren plaat, maar ik overweeg wel al een tijdje om er ook een aan te schaffen. Ik heb me om die reden verdiept in het gebruik van een marmeren plaat in de keuken en zet daarom de voor- en nadelen hiervan op een rijtje.

deeg-marmeren-plaat2

Voordelen marmeren plaat

Laten we positief beginnen. Ik heb al beschreven dat een marmeren plaat erg mooi staat in je keuken. Het is een trendy item en je steelt er de show mee. Het echte grote voordeel van marmer is echter dat het snel warmte opneemt en afvoert, hierdoor voelt een marmeren plaat kouder aan dan bijvoorbeeld jouw eigen aanrechtblad.

Een marmeren plaat is om die reden ideaal voor het uitrollen van je deeg. Bij het uitrollen van deeg moet je er altijd op letten dat de boter niet te zacht wordt. Omdat de marmeren plaat de warmte snel afvoert blijft het deeg langer koel.

Hetzelfde geldt voor het tempereren van chocolade waarbij je met een metalen spatel de gesmolten chocolade terugbrengt naar de juiste temperatuur. Vanwege bovengenoemde eigenschap gaat dit het beste op een marmeren plaat. Nog een voordeel van de marmeren plaat bij tempereren is dat je de plaat over de rand van het werkblad heen kunt schuiven en daarmee zonder veel geknoei de chocolade weer terug kunt krijgen in een kom.

Kortom, het hebben van een marmeren plaat in de keuken is vooral handig op het gebied van de patisserie.

Nadelen marmeren plaat

Aan het hebben van een marmeren plaat zitten daarentegen wel wat haken en ogen. Het zijn redenen die de meeste mensen ervan weerhouden om een marmeren plaat aan te schaffen. Een van de grootste redenen is de prijs. Marmer is ontzettend duur en voor een plaat met een fatsoenlijke afmeting om op te werken ben je al minstens €100,- kwijt. Daarbij geldt ook hoe groter de plaat, hoe zwaarder. Je verplaatst de plaat dus niet eventjes zoals je dat met een houten snijplank doet.

Wat je daarnaast hebt is een plaat die veel onderhoud vergt. Marmer is een poreus materiaal en is daardoor net zo krasgevoelig als een houten plank. Laat je iets vallen op het blad, dan heb je al snel een stukje uit je plaat. Doordat marmer zo poreus is, is het ook erg gevoelig voor vlekken en zuur. Wees dus extra voorzichtig met bijvoorbeeld kleurstoffen, citroensap en rode wijn in de buurt van je marmeren plaat.

Je kunt je marmeren plaat wel behandelen, zodat bijvoorbeeld vlekken minder snel pakken. Toch voorkom je hiermee niet dat je de plaat met zorg moet gebruiken en goed moet onderhouden. Dat in combinatie met de hoge prijs maakt marmer niet voor iedereen aantrekkelijk.

Conclusie

Houd je jezelf graag bezig met patisserie, dan is de investering in een marmeren plaat zeker de moeite waard. Wil je er echter een gebruiken als snij- en serveerplank dan is marmer geen aanrader om bovengenoemde redenen. Het hangt er dus heel erg vanaf waar je de plaat voor wilt gebruiken.

Ik hoop dat ik de voor- en nadelen van een marmeren plaat in de keuken duidelijk heb kunnen maken. Laat het hieronder weten als je nog verdere vragen hebt over het gebruik van een marmeren plaat.

Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.

17 reacties

 1. Ivm de prijs overwegen wij een granieten aanrechtblad of een van composiet. Heeft dat vergelijkbare eigenschappen als marmer mbt bakken?

 2. Cynthia schreef:

  Ik heb een kleine plaat van 24kitchen en ben daar wel heel erg blij mee! Maar die weegt al lood dus kan mij voorstellen dat die van een groot formaat bijna niet te verplaatsen is.

 3. Petra schreef:

  Mijn vriend heeft voor mij een marmeren plaat gekocht bij een bedrijf dat marmeren keukenbladen verkocht. Dit was een restje ‘snijafval’ en daardoor wat voordeliger dan er eentje kopen bij een speciaalzaak. Mijn plaat is 60×50 cm en kostte rond de 35 euro.

 4. Michiel schreef:

  Ik heb mijn marmeren plaat al jaren (voordat het hip werd). De plaat is 40×60 cm en past zo mooi op het aanrechtblad. Daarnaast gebruik ik ook een marmeren roller; die heeft dezelfde voordelen als een marmeren plaat. Daarbij is ie lekker zwaar zodat je deeg makkelijk uitrolt.

  Voordeel dat ik nog mis in het artikel hierboven is dat marmer makkelijk schoon te maken is. Even onder de kraan en het is schoon. Ook kan het prima in de vaatwasser; bij mij moet die dan wel liggend in de bovenste la.

  Overigens, ook op een marmeren plaat (en roller) voldoende bloem gebruiken om te voorkomen dat je deeg gaat plakken.

 5. Moni schreef:

  Inderdaad, ga eens langs bij een graniet zaak. Of een bedrijf in het maken van bv grafstenen. Zij hebben vast een reststuk liggen. Dan heeft graniet mijn voorkeur t.o marmer omdat het minder gevoelig is voor vlekken

 6. M.hartmann schreef:

  Men kan deze ook bij een groothandel kopen zoals sligro of makro.,zelf heb ik t daar ook gekocht en was nog geen €50 kwijt.Ik heb er al tijden 1,en is idd ideaal voor patisserie. Bij xenos zag ik ze ook liggen alhoewel deze stukken kleiner is.maar voor temperen van chocolade is een kleinere maat ideaal voor om in de vriezer te leggen.

 7. Ria schreef:

  Een granieten aan recht werkt toch het zelfde?

 8. Ella schreef:

  Hey
  Waar heb jij je marmeren plaat gekocht Laura??
  Groetjes Ella

 9. Natasja van Hooff schreef:

  Hoe maak je marmer schoon als je het hebt gebruikt om chocolade te tempereren?

  1. Laura Kieft schreef:

   Ik doe dit met warm water en heel klein beetje schoonmaakmiddel wat geschikt is voor marmer. Daarna weer afnemen met water.

 10. Yvonne schreef:

  Is marmer niet te koud voor het verwerken van gerezen brooddeeg?

 11. Keukenloods schreef:

  Een marmeren plaat blijft altijd een veel gekozen accessoire in de keuken!

 12. Diane schreef:

  Door wat kun je de marmeren plaat vervangen voor het tempereren van chocolade?
  Zou je bv een omgekeerde koude bakplaat hiervoor kunnen gebruiken?
  Dank je wel

  1. Laura's Bakery schreef:

   Niet dat ik weet. Wel kun je bijvoorbeeld een stenen aanrechtblad gebruiken of iets anders van steen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *