Ik was maar wat blij toen het nieuwste boek van Jamie Oliver op mijn deurmat plofte. De titel zegt het al, elk recept is met slechts 5 ingrediënten te maken. Dat staat voor mij gelijk aan niet te moeilijk en vlot kokkerellen. Ik heb gewoonweg niet elke avond zin om een uitgebreide maaltijd klaar te maken voor mijn up, maar wil wel lekker en goed eten zonder dat het gelijk een ongezonde hap wordt. Ik koos de kruidige kip uit de oven uit om te maken en ik heb ervan zitten smullen. Ik deel het recept met jullie en daaronder vind je ook de review van het boek.
Kruidige kip uit de oven
Ingrediënten
- 400 gram aardappels
- 400 gram kippenbouten/poten
- 6 enen Knoflook
- 2 Takjes verse rozemarijn
- 1 citroen
Extra smaakmakers
- olijfolie, zeezout, zwarte peper
Instructies
-
Schrob de aardappels en snijd ze in plakken van ongeveer 4 mm. Leg ze met de kippenbouten, halve eetlepel olijfolie en een snufje zeezout en zwarte peper in een braadslede van 25 x 30 cm. Kneus de ongepelde tenen knoflook en voeg deze toe.
-
Hussel het geheel goed door elkaar, haal de kippenbouten eruit en spreid de laag aardappels gelijkmatig uit. Schuif de braadslede in de oven, plaats daarboven een rooster waar je de twee kippenbouten met het vel naar boven op legt.
-
Laat 40 minuten op 180 °C (boven- en onderwarmte)in de oven staan.
-
Schep de aardappels daarna door elkaar en haal de kippenbouten van het rooster, leg deze op de aardappels. Ris de rozemarijnnaaldjes van de takjes, schil met een dunschiller reepjes van de citroenschil en roer deze door 1 tl olijfolie en sprenkel dit mengsel over de kippenbouten en aardappels. Pers de helft van het citroensap erbij.
-
Zet de braadslede nog eens 10 minuten op 180 graden in de oven, of tot de bouten gaar en goudbruin zijn.
Wat vind ik van het boek?
Het boek heb ik inmiddels meerdere keren doorgebladerd en ik heb verschillende recepten op mijn lijstje gezet om te maken. Ik ben er erg blij mee, maar ik heb ook een paar puntjes die ik graag anders gezien had. Het idee van recepten met 5 ingrediënten is niet nieuw, maar wat ik wel verfrissend vind is dat bij Jamie’s recepten de focus niet ligt op het hele (extreme) gezonde. Gewoon lekkere en voedzame maaltijden die ook echt wel gezond zijn. Laat dat nou net zijn waar ik zo dol op ben.
De recepten zijn opgedeeld in 11 hoofdstukken; salades, pasta, eieren, kip, vis, groenten, rund, varken, lam, rijst & noedels en zoetigheid. Het boek begint met wat uitleg over het boek en de recepten en eindigt met meer informatie over voeding over het algemeen. Dat zijn slechts een paar pagina’s, verder is het alleen maar gevuld met recepten.
Op elke receptpagina staan links de 5 ingrediënten afgebeeld, daarnaast staan de ingrediënten genoemd, gevolgd door de bereiding. Ook worden de voedingswaarden van de maaltijd gedeeld. Bij de ingrediënten valt gelijk op dat er daar ook maar 5 vermeld staan, terwijl in de receptuur zelf ook nog andere ingrediënten worden genoemd als olijfolie, zout en peper. Ik snap wel dat de smaakmakers niet worden meegeteld (staat in het begin ook uitgelegd), maar ik had ze graag wel als lijstje bij de ingrediënten gezien. Dan is de kans dat je er eentje tijdens het koken vergeet kleiner.
De vormgeving is opvallend. Het frisse en lichte vind ik mooi en zie je tegenwoordig veel. De combinatie met een neon groene kleur zie je minder vaak en had van mij ook iets minder knallend gemogen omdat ik het minder prettig vind om te zien en te lezen. Omdat het zo fel is, komt het de leesbaarheid niet altijd ten goede in contrast met de witte pagina’s.
Eindconclusie: een boek waar ik erg blij mee ben en nog vaak inspiratie uit zal halen voor het avondeten.
5 Ingrediënten telt 320 pagina’s, bevat 130 recepten en is onder andere verkrijgbaar bij Bol.com.
Jaaaaa dit ziet er lekker uit, ik krijg er trek van 🙂