Keukenweegschalen: digitaal versus analoog

Gepost: 9 mei 2013 Laatst bewerkt: 21 juni 2023

Een keukenweegschaal is nou zoiets wat naar mijn idee echt niet mag ontbreken in de keuken. Zeker met bakken luistert het toch vaak vrij nauw, daar is zo’n weegschaal dan heel handig voor. Als je op zoek gaat naar een keukenweegschaal zul je tegenwoordig vooral digitale modellen vinden, al zijn er ook nog genoeg analoge modellen op de markt. En als we het dan toch over een analoge keukenweegschaal hebben: zo’n gave retro weegschaal graag! Wat ben ik daar toch weg van, prachtig vind ik ze. Zo eentje verdient gewoon een mooi plekje op je aanrecht. Toch had ik er nog nooit eentje gekocht, niet alleen omdat ik nog geen eigen keuken heb maar ook omdat ik niet zeker wist of je hier nou zo nauwkeurig mee kan wegen. Tijd dus om een digitale en een analoge weegschaal aan de ultieme test te onderwerpen!

De gave retro weegschaal in een knalroze jasje is van Bloomingville (niet meer verkrijgbaar). Het schaaltje bovenop is los en kun je dus gemakkelijk afwassen. Het meetbereik van deze weegschaal is 3 kilo. Het schaaltje vind ik wel wat aan de kleine kant. Met 3 kilo bloem wordt dat wel erg vol natuurlijk.

Zie je dat gouden knopje? Daar kun je aan draaien zodat de weegschaal precies op nul staat. Het zijn een hoop kleine streepjes, je moet best even turen om het juiste gewicht af te lezen.

Deze digitale keukenweegschaal is van Brabantia (niet meer verkrijgbaar), de kleur is in het echt iets groeniger. Deze weegschaal heeft een handige ophanghaak maar is ook makkelijk in een la op te bergen omdat hij best wel plat is. De bovenkant is een glazen plaatje en is helemaal glad (geen losse knopjes) wat makkelijk schoonmaakt. Met deze weegschaal kun je tot 5 kilo wegen.

Zodra hij aangaat licht het schermpje blauw op en staan er fijne grote cijfers in het scherm. De toetsen die je ziet zijn geen echte toetsen, het is een soort touch screen. Zelfs de aan/uit knop aan de zijkant is geen knop, door je vinger er tegenaan te houden reageert hij al. Ook is deze weegschaal gemakkelijk op milliliters in te stellen.

Tijd om te wegen! Ik begon met 135 gram suiker. Tenminste, ik wilde 135 gram suiker. Ik besloot om dit eerst te wegen in de analoge weegschaal om het vervolgens te kunnen controleren met de digitale versie.

Het is even turen tussen al die streepjes, het gaat dus niet zo snel als met een digitale weegschaal. Je kunt het het makkelijkst af lezen door te bukken en recht van voren naar de wijzer te kijken, dan kun je het het beste zien. Uiteindelijk liet ik hem hier op staan.

Ik wilde 135 gram hebben en ik heb 134 gram afgewogen met de analoge weegschaal. Prima resultaat al zeg ik het zelf. Bakken luistert soms nauw maar van een grammetje lig ik niet wakker.

Zelfrijzend bakmeel dan, 180 gram dit keer.

Ook weer even turen maar naar mijn idee moest dit hem zijn.

En wat bleek, weer goed! Slechts 1 gram teveel. Daar doe ik het voor.

Soms gebruik je ook wel eens een weegschaal om een bestaand voorwerp te wegen. Brievenbuspost bijvoorbeeld. In dit geval heb ik wat eitjes gepakt om te wegen.

Zo kijkend naar de wijzer besloot ik dat deze 3 eieren samen 210 gram moesten wegen.

Controle op de digitale weegschaal liet zien dat ik er alweer 1 gram vanaf zat. Best te overzien toch?

Conclusie

Beide weegschalen lezen prima af, dat is nu wel duidelijk. Wel moet je bij de analoge weegschaal even turen en zal je sneller ietsjes afwijken al zijn dit geen ernstige verschillen. Een digitale weegschaal geeft je dus iets meer zekerheid. Ook werkt het sneller met een digitale weegschaal.

Wat ik een nadeel vind van de analoge is de grootte van het schaaltje. Je kunt geen al te grote hoeveelheden wegen want dat past niet op het schaaltje, je kunt ook niet zomaar elk schaaltje hier op zetten. Een digitale weegschaal is in dit geval makkelijker omdat je gewoon een grote kom kunt pakken. Je zet de weegschaal op nul en je kunt beginnen.

Persoonlijk zal ik sneller de digitale weegschaal pakken omdat dit toch iets gemakkelijker werkt. Maar de analoge werkt ook prima en zal ik ook gewoon gebruiken. Alleen al omdat hij zo mooi is, die verdient gewoon een plekje in de keuken.

Heb jij een voorkeur voor een digitale of analoge weegschaal? Zelf nog op zoek naar een nieuwe weegschaal? Omdat neide keukenweegschalen uit dit artikel inmiddels niet meer verkrijgbaar zijn, heb ik voor beiden een goed alternatief gevonden: deze vrolijke mintgroene analoge keukenweegschaal en deze praktische digitale keukenweegschaal van Brabantia.

Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.

7 reacties

 1. Wendy schreef:

  Leuke test! Ik heb ze idd ook beide (niet zo’n mooi roze helaas) en gebruik ze ook allebei.

 2. Ikram schreef:

  Handig om te weten! Zeker omdat ik dacht dat je met een analoge echt niet zo nauwkeurig zou kunnen wegen 🙂

 3. Marja schreef:

  Wat een leuke test!! Ben zelf op zoek naar een nauwkeurige weegschaal en wist eigenlijk niet zo goed wat ik nou moest nemen…Al kies ik denk ik toch sneller voor een digitale. Dank voor je test!

 4. Eylem schreef:

  Leuk! Ik had eerst een analoge weegschaal, zo een als jij hebt getest, maar ik vond het echt vervelend werken, en als het schaaltje vies was kon je ook niet verder. Nu een digitale en dat werkt zóveel beter! Vooral die ’tare’ functie is echt zo ontzettend handig om gewoon door te kunnen werken. De digitale die jij hebt getest is wel heel leuk, ook handig met een groot bord, want die staat nu over mijn schermpje heen, zo lastig aflezen.

 5. Lian schreef:

  Haha, ik was van plan hier zelf een post over te wijden 😀 Laat ik nu wel achterweg, lol. Heb ook zo’n mooie retro (in ’t rood) en een digitale van BK.

  Ik werk echter voornamelijk met cupmaten, dus gebruik de weegschaal niet super veel meer. Toch grijp ik zelf dan naar de digitale nu. De retro staat mooi op het aanrecht en dient bij ons tegenwoordig als notenschaal met de notenkraker erin 😀

 6. Anonymous schreef:

  Ik vind die analoge wel super mooi. Een echte blikvanger in je keuken met deze kleur. Maar ik gebruik zelf een digitale van H.erman dB. Die is ook erg goed, heb je idd ook de “tare” functie erg makkelijk. En met de analoge moet je wel heel goed turen, niet zo gemakkelijk dus.

  groetjes,
  Janneke

 7. blogthase schreef:

  Mooie weegschaalen! Alleen turen is niks voor mij dus ik zou zelf voor digitaal kiezen. PS je boekjes zijn echt super leuk! Heb er ook review over geschreven.

  XXX Tessa

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *