Review: Jam & Zuur

Gepost: 16 mei 2016 Laatst bewerkt: 28 juni 2023

review jam en zuur 1

Het is je misschien al opgevallen dat het inmaken van groente en fruit weer helemaal hip is en niet meer alleen voor je oma die een kelderkast vol heeft staan met potjes. Nee hoor, jong en oud bewaren weer glazen potten, koken ze uit en vullen ze vervolgens met zelfgemaakte jam of ingemaakte citroenen. Ik vind dit leuk, vooral het inmaken van fruit dat ik later weer kan gebruiken voor mijn baksels. Omdat ik zelf nog niet heel veel verder kom dan het maken van verschillende soorten jam en compote, ben ik ontzettend blij met het boek Jam & Zuur dat onlangs op de mat viel.

review jam en zuur 2

Jam & Zuur is het boek van blogger Philippine van der Goes, zoals je al begrijpt is zij een fervent inmaakster (is dat een woord?) van groenten en fruit. Ze vertelt over de persoonlijke herinneringen bij dat ene ingemaakte potje jam dat nog even werd gemaakt voordat ze met haar gezin ging zwemmen of hoe ze op bepaalde smaakcombinaties kwam. Erg leuk vind ik dat. Ik stond er zelf niet zo bij stil, maar ik weet nog dat ik mijn laatste potje bramenjam pakte en gelijk weer even moest denken aan de bloedhete dag waarop ik de bramen met mijn vader plukte. Dat maakt het bakken of koken net weer even leuker, maar die herinneringen zijn natuurlijk niet het enige. Dit boek geeft je informatie over verschillende conserveermethodes, het voorbereiden en bewaren, wat je nodig hebt, fijne tips, en heel veel recepten natuurlijk.

review jam en zuur 3

Als je niet bekend bent met het inmaken van groenten en fruit is het handig om de informatieve hoofdstukken even goed door te lezen. Het is geen zware kost en je leest er snel en makkelijk doorheen. Dat maakt het straks een stuk gemakkelijker als je aan de recepten begint. De recepten zijn ingedeeld op de kleur van het hoofdingrediënt, dat betekent dus dat de limoenmarmelade in hetzelfde hoofdstuk staat als de zoetzure venkel. Mocht je nou liever in één oogopslag alle soorten jam, chutney of marmelade op een rij zien staan blader je gewoon door naar de receptenindex achter in het boek.

Dan de recepten zelf. De limoenmarmelade die ik al even noemde heeft mijn interesse gewekt en wil ik zeker gaan proberen. Ook de perenjam, appel-vlierbessenjam, citroensiroop, mangojam, frambozen-chocoladepasta, aardbeiensiroop en bramensaus staan op mijn lijstje genoteerd. Nog veel meer trouwens. Hoewel er op die lijst van mij voornamelijk zoete recepten met fruit staan, heb ik ook wat andere dingen gevonden die ik graag wil maken. De ingelegde ovengedroogde tomaten bijvoorbeeld, die ga ik binnenkort proberen en ik kijk al uit naar het moment dat ik ze kan verwerken in recepten. Nog een paar minder zoete en fruitige recepten zijn de bietenchutney met sinaasappel, zoetzure komkommer met radijs, piccalilly, ketchup (yum!), hartige tomatengelei en sambal badjak.

review jam en zuur 4

Wat vind ik ervan?

Wie mij een paar jaar geleden had verteld dat ik op een dag enthousiast zou worden over inmaken had ik direct voor gek verklaard. Maar het is toch gebeurd, Philippine heeft mij enthousiast gekregen en heb zin om met haar recepten aan de slag te gaan. Ten eerste werd ik al gelijk blij van de vrolijke kleuren in het boek, maar vooral door alle duidelijke informatie en recepten werd ik enthousiast. Eigenlijk is het inmaken ontzettend eenvoudig, veel eenvoudiger dan ik had gedacht. Hoewel bij elk recept foto’s staan, zijn de foto’s niet altijd van het eindresultaat. In dat geval zijn de foto’s van de ingrediënten. In bakboeken kan ik het ontbreken van foto’s van het eindresultaat eigenlijk niet missen, je wilt weten wat je gaat maken. Maar in dit boek vind ik het helemaal niet erg. Het is op zich best duidelijk hoe een jam of chutney eruit ziet qua structuur. De komende tijd ga ik in ieder geval mijn potjes met jam en lemon curd opmaken zodat ik met de recepten van Philippine aan de slag kan. Ook breng ik niet meer al mijn lege glazen potten naar de glasbak, die ga ik vullen met lekkere zelfgemaakte jam, curd en meer!

Dit boek telt 224 pagina’s en is inmiddels enkel als e-book verkrijgbaar.

Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.

7 reacties

  1. Daniëlle schreef:

    Het boek ziet er mooi uit en bijna alles lijkt mij echt heerlijk! Leuk, ik ben enthousiast!

  2. ingrid schreef:

    lijkt me geweldig…en het boek verdiend zich zo terug, als je aan het eind van een marktdag even de markt op loopt. bij ons kan je tenminste aan het eind van de dag altijd wel terecht voor een grote hoeveelheid aardbeien, frambozen enz. je moet dan wel zorgen dat je niet op de fiets bent… en dat je als je thuis komt meteen tijd hebt om het te verwerken… nu doe ik dat door het fruit schoon te maken en in porties in de vriezer te gooien voor een smoothie… (want bevroren fruit zorgt voor een door en door ijskoude smoothie en dat is heerlijk.. ) maar nu voorzie ik al allerlei andere mogelijkheden… super… snel naar de boekwinkel…

  3. Ellen schreef:

    Lijkt me super interessant. Ik wou dat ik wat tijd kon kopen voor al die dingen die ik interessant vind 🙂

  4. Sanne schreef:

    Wauw na het lezen van je review ben ik meteen enthousiast. En dat voor een mooie prijs van € 25,-! Helaas is in die 4 jaar de prijs bijna verdubbbeld 🙁 hij gaat zeker op m’n verlanglijstje!

    1. Laura's Bakery schreef:

      Meen je dat? Waarschijnlijk is het boek inmiddels op de meeste plekken niet meer te koop, ik denk dat het daardoor komt.

    2. Kiki schreef:

      Ik keek net bij Bol.com voor het boek en is nu zelfs meer dan verdubbeld. Er is wel een ebook maar ik heb persoonlijk liever een echt boek in mijn handen

  5. Petra Janssen schreef:

    Ik zou het boek graag bestellen, bij Bol.com kost het boek € 89,90! Ook via de link…

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *