Italiaanse plaattaart

32

Italiaanse plaattaart 1a

Er lag al een tijdje een mooie rol bladerdeeg bij ons in de vriezer. We hebben er best een poosje vanaf kunnen blijven, maar op een dag riep die rol bladerdeeg gewoon mijn naam. Ik moest en zou er diezelfde dag nog wat mee maken. Ik had gelukkig vlot bedacht wat dit zou worden. Een plaattaart, een Italiaanse plaattaart om precies te zijn. Ik serveerde deze plaattaart met een stokbrood en wat lekkere kaasjes. Perfecte maaltijd om met vrienden een avondje (voor de buis) te hangen. En dat deed ik natuurlijk ook.

Italiaanse plaattaart 2a

Italiaanse plaattaart 3a

Italiaanse plaattaart

Een simpel recept voor plaattaart? Dan vind jij deze Italiaanse plaattaart vast lekker. Snel klaar om van een heerlijke Italiaanse maaltijd te genieten.
Porties: 6 flinke stukken

Ingrediënten

  • bladerdeeg (rol vers bladerdeeg van 40×24 cm of 6 kleine plakjes die je aan elkaar vastmaakt)
  • 3 el groene pesto
  • 3 plakjes parmaham
  • 2 tomaten
  • 1 bol mozzarella
  • blaadjes basilicum
  • 1 ei, geklutst

Instructies

  • Vouw als eerst de randjes van je bladerdeeg om. Je kunt er ook een randje afsnijden en deze op de rand van het bladerdeeg plakken.
  • Verdeel de pesto over de bodem. Scheur de parmaham in stukken en leg deze hier op.
  • Snij de tomaten in plakjes en snij ook gelijk de bol mozzarella in stukken, verdeel deze over de plaattaart. Als laatste verdeel je de basilicum blaadjes over de bodem.
  • Smeer de rand van je plaattaart in met een geklutst eitje.
  • Bak de plaattaart in 25-30 minuten gaar op 220 °C (boven- en onderwarmte).

Italiaanse plaattaart 4a

Snij de plaattaart in stukken en serveer, zoals ik deed, met stokbrood en lekkere kaasjes. De Italiaanse plaattaart is trouwens warm ontzettend lekker, maar ook koud is hij om van te smullen!

Wat vind jij van dit recept?

0.0 (0 stemmen)

Laura Kieft

Laura vindt dat bakken echt niet moeilijk is en laat dat zien met toegankelijke recepten. Zelf bakt ze het liefst cakes en koekjes en snoept tijdens het maken graag van het beslag en deeg. Zogenaamd om alvast te proeven, zegt ze.

15 reacties

  1. Marita schreef:

    Ziet er lekker uit hoor! Blijft de basilicum zijn smaak wel houden nadat deze in de over is geweest? Ik denk dat ik deze na de baktijd erop zou gooien.

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ja hoor, deze proefde ik duidelijk. Maar na afloop kun je het natuurlijk ook toevoegen.

  2. Desiree schreef:

    Dat ziet er echt heerlijk uit! Fijn dat je dit als maaltijd, maar ook gewoon als ‘hapje’ kunt eten 🙂

  3. MySimplySpecial schreef:

    Dat ziet er goed uit!

  4. Jolanda schreef:

    Hai Laura,

    We genieten elke keer weer van je recepten, zalig!!
    Een vraagje zou ik voor de Italiaanse plaattaart Koopmans Deeg voor hartige Taart kunnen gebruiken?

    Groetjes Jolanda

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ik zou dan gewoon bladerdeeg gebruiken. Deeg voor een hartige taart rijst niet zo veel en vind ik zelf meer geschikt voor een quiche die je echt helemaal vult.

  5. Jolanda schreef:

    Oke dank je wel!

  6. Veerle schreef:

    Hey Laura,
    Dit ziet er erg lekker uit! Alleen ik vroeg me af of dit valt onder een gezond recept. Ik wil namelijk gezonder gaan leven en ik weet dat dit raar klinkt op zo’n zoet blog als die van jouw maar dit ziet er toch wel erg lekker uit.

    Groetjes Veerle

    1. Laura's Bakery schreef:

      Als je gezond bezig bent zou ik niet voor een bodem van bladerdeeg gaan, dat is natuurlijk gemaakt van roomboter. Je zou misschien wel met brooddeeg aan de slag kunnen gaan en dat op jouw (gezonde) manier kunnen beleggen.

  7. Stephan schreef:

    Ik heb het recept met water in de mond bekeken. Dit wil ik ook wel. Helaas waar ik woon is bladerdeeg (bijna) niet te krijgen. Nu ben ik ook aan het denken om een brooddeeg/pizzabodemdeeg te nemen. Wat verandert er aan de baktijd?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ik zou in dat geval gewoon de baktijd en temperatuur aanhouden van het recept voor de pizzabodem.

  8. Barbara schreef:

    Moet ik de de bodem inprikken voor het bakken?

    1. Laura schreef:

      Hoeft niet per se hoor, ik heb het zelf niet gedaan.

  9. Marlous schreef:

    Hoi,

    Kan je deze een dag van te voren al bakken en de volgende dag koud opdienen? Ik ben bang dat deze klef wordt.

    1. Laura schreef:

      zou ik niet doen, inderdaad omdat het bladerdeeg helemaal zacht wordt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *