Er lag al een tijdje een mooie rol bladerdeeg bij ons in de vriezer. We hebben er best een poosje vanaf kunnen blijven, maar op een dag riep die rol bladerdeeg gewoon mijn naam. Ik moest en zou er diezelfde dag nog wat mee maken. Ik had gelukkig vlot bedacht wat dit zou worden. Een plaattaart, een Italiaanse plaattaart om precies te zijn. Ik serveerde deze plaattaart met een stokbrood en wat lekkere kaasjes. Perfecte maaltijd om met vrienden een avondje (voor de buis) te hangen. En dat deed ik natuurlijk ook.
Italiaanse plaattaart
Italiaanse plaattaart
Een simpel recept voor plaattaart? Dan vind jij deze Italiaanse plaattaart vast lekker. Snel klaar om van een heerlijke Italiaanse maaltijd te genieten.
Porties: 6 flinke stukken
Ingrediënten
- bladerdeeg (rol vers bladerdeeg van 40×24 cm of 6 kleine plakjes die je aan elkaar vastmaakt)
- 3 el groene pesto
- 3 plakjes parmaham
- 2 tomaten
- 1 bol mozzarella
- blaadjes basilicum
- 1 ei, geklutst
Instructies
-
Vouw als eerst de randjes van je bladerdeeg om. Je kunt er ook een randje afsnijden en deze op de rand van het bladerdeeg plakken.
-
Verdeel de pesto over de bodem. Scheur de parmaham in stukken en leg deze hier op.
-
Snij de tomaten in plakjes en snij ook gelijk de bol mozzarella in stukken, verdeel deze over de plaattaart. Als laatste verdeel je de basilicum blaadjes over de bodem.
-
Smeer de rand van je plaattaart in met een geklutst eitje.
-
Bak de plaattaart in 25-30 minuten gaar op 220 °C (boven- en onderwarmte).
Snij de plaattaart in stukken en serveer, zoals ik deed, met stokbrood en lekkere kaasjes. De Italiaanse plaattaart is trouwens warm ontzettend lekker, maar ook koud is hij om van te smullen!
Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.
Ziet er lekker uit hoor! Blijft de basilicum zijn smaak wel houden nadat deze in de over is geweest? Ik denk dat ik deze na de baktijd erop zou gooien.
Ja hoor, deze proefde ik duidelijk. Maar na afloop kun je het natuurlijk ook toevoegen.
Dat ziet er echt heerlijk uit! Fijn dat je dit als maaltijd, maar ook gewoon als ‘hapje’ kunt eten 🙂
Dat ziet er goed uit!
Hai Laura,
We genieten elke keer weer van je recepten, zalig!!
Een vraagje zou ik voor de Italiaanse plaattaart Koopmans Deeg voor hartige Taart kunnen gebruiken?
Groetjes Jolanda
Ik zou dan gewoon bladerdeeg gebruiken. Deeg voor een hartige taart rijst niet zo veel en vind ik zelf meer geschikt voor een quiche die je echt helemaal vult.
Oke dank je wel!
Hey Laura,
Dit ziet er erg lekker uit! Alleen ik vroeg me af of dit valt onder een gezond recept. Ik wil namelijk gezonder gaan leven en ik weet dat dit raar klinkt op zo’n zoet blog als die van jouw maar dit ziet er toch wel erg lekker uit.
Groetjes Veerle
Als je gezond bezig bent zou ik niet voor een bodem van bladerdeeg gaan, dat is natuurlijk gemaakt van roomboter. Je zou misschien wel met brooddeeg aan de slag kunnen gaan en dat op jouw (gezonde) manier kunnen beleggen.
Ik heb het recept met water in de mond bekeken. Dit wil ik ook wel. Helaas waar ik woon is bladerdeeg (bijna) niet te krijgen. Nu ben ik ook aan het denken om een brooddeeg/pizzabodemdeeg te nemen. Wat verandert er aan de baktijd?
Ik zou in dat geval gewoon de baktijd en temperatuur aanhouden van het recept voor de pizzabodem.
Moet ik de de bodem inprikken voor het bakken?
Hoeft niet per se hoor, ik heb het zelf niet gedaan.
Hoi,
Kan je deze een dag van te voren al bakken en de volgende dag koud opdienen? Ik ben bang dat deze klef wordt.
zou ik niet doen, inderdaad omdat het bladerdeeg helemaal zacht wordt.