Ik bak geweldig, jij trouwens ook

Gepost: 27 juni 2015 Laatst bewerkt: 21 juni 2023

ik bak geweldig jij trouwens ook

Het bakboek van vandaag is perfect voor de enthousiaste, ietwat ervaren, broodbakker. Het is een boek dat vol uitdagingen zit. Ik heb het dan natuurlijk over het boek “Ik bak geweldig, jij trouwens ook” van bakker Edwin Klaasen, ook wel bekend van Desemenzo. En die bedrijfsnaam geeft eigenlijk de inhoud al een klein beetje prijs. Bij alle recepten wordt namelijk gebruikt gemaakt van een desem. Iets wat jou wel ligt, of iets wat jij juist graag wil leren? Lees dan vooral verder!

ik bak geweldig jij trouwens ook

De inhoudsopgave is zeer uitgebreid. Ik laat op bovenstaande foto slechts één pagina zien, maar er zijn er drie in totaal. De opbouw is even wennen vind ik. Je begint natuurlijk wel met een inleiding en theorie, maar er zitten ook columns en interviews tussen. Die staan ook tussen de recepten door. Even goed kijken in de inhoudsopgave dus als je naar iets specifieks op zoek bent, of je kijkt natuurlijk in het register achterin.

De theorie is uitgebreid. Het blijft niet bij de uitleg hoe je bepaalde dingen moet doen, maar er wordt ook uitgelegd waarom je dat zo moet doen. Waarom gebruik je rogge of spelt, waarom is de temperatuur belangrijk, ga zo maar door. Misschien veel info dat het iets ingewikkelder of minder toegankelijk maakt, maar hiermee zul je straks wel heerlijk brood uit de oven toveren!

ik bak geweldig jij trouwens ook

In elk recept wordt een desem gebruikt, het maken van dit desem staat dan ook duidelijk uitgelegd. Hoe je het maakt natuurlijk, maar hoe je het gebruikt en verder onderhoudt. Als je alle theorie hebt gehad, kun je beginnen aan de recepten. Wellicht moet je eerst nog even wat soorten meel inslaan, want er zijn geen recepten waar alleen maar tarwebloem wordt gebruikt. er worden mengsels gemaakt van volkorenmeel, roggemeel, durum tarwe, haverbloem en nog enkele andere soorten. Deze mengsels worden aangevuld met roggedesem en tarwedesem. De recepten vergen dus wat voorbereiding.

Het boek eindigt problemen die voorkomen bij het bakken van brood. Aan de hand van doorsnedes wordt uitgelegd wat de kenmerken zijn, wat de oorzaak is en hoe je het kunt voorkomen. Een onwijs handige toevoeging als je het mij vraagt. Bij mij gaat een brood soms echt wel eens fout. Het is wel eetbaar, maar het is niet zoals het zou moeten zijn. Met dit hoofdstuk kun je zien wat er mis ging en hoe je ervoor zorgt dat het niet meer gebeurt.

Wat voor soort recepten je kunt verwachten? Van alles! Hartige broden met spek en uien of oude kaas bijvoorbeeld. Of een brood met rabarber. Er staan vele bijzondere smaakcombinaties in het boek, maar ook veel broden die geen speciale toevoegingen hebben om het brood extra smaak te geven. Laten we eerlijk wezen, een goed brood heeft niet veel nodig. Wat ik ook tof vind is dat het voornamelijk stoere, robuuste broden zijn. Daar houd ik van. Wij noemen het hier thuis ook wel ‘lamme kaken brood’, je kaken worden namelijk flink aan het werk gezet wanneer je van dit brood eet 😉 .

ik bak geweldig jij trouwens ook

Wat vind ik van het boek?

Ik vind het persoonlijk geen boek voor de beginnende broodbakker, je hebt toch echt wel al wat ervaring nodig en zelfs dan biedt het boek genoeg uitdagingen. Uitdaging of niet, de recepten zijn heel duidelijk opgesteld. Niet alleen de hoeveelheden worden weergegeven, maar met behulp van percentages weet je ook gelijk wat de verhoudingen zijn. Zo kun je zelf eenvoudig recepten omrekenen. De receptuur zelf is zeer duidelijk uitgelegd en tussendoor worden ook regelmatig tips gegeven. Wanneer er wordt verwezen naar een bepaalde techniek, staat ook gelijk het paginanummer erbij vermeld zodat je het terug kunt lezen.

Wat ik jammer vind is dat voor alle recepten een desem nodig is. Op zaterdagochtend bedenken dat je wilt lunchen met zelfgemaakt brood zit er dus niet in, de desems vergen namelijk een week voorbereiding. Plannen dus als je niet regelmatig brood bakt. Ook zal wellicht niet iedere thuisbakker alle soorten meel en bloem op voorraad hebben. Daar heeft Edwin dan wel aan gedacht, hij heeft namelijk zelf een lijn producten op de markt gebracht met al deze soorten bloem en meel.

Inmiddels is het boek in de bekendere online winkels niet meer verkrijgbaar.

Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.

7 reacties

 1. Joyce schreef:

  Dit klinkt echt als een interessant boek. Ik ga me deze zomer wat verdiepen in het maken van brood. Als ik de basis onder de knie heb, schaf ik me dit boek waarschijnlijk wel aan

 2. chucky1012 schreef:

  Mooie en duidelijke foto’s in dit boek.

 3. Kübra schreef:

  Ik hou wel van uitdagingen, maar heb de basis er niet voor. Klinkt voor mij te ingewikkeld voor nu =)

 4. Margot schreef:

  Het lijkt me een interessant boek, maar iets te hoog gegrepen voor mij.

 5. joke schreef:

  Het lijkt me een prima boek echt de geheimen voor het goede brood bakken met de juiste ingredienten en dan puur beginnen.

 6. Judith schreef:

  je moet je er inderdaad even in verdiepen, maar het is wel een fijn boek, omdat je echt de kennis achter brood te weten krijgt. Ook de filmpjes die via qr-code te vinden zijn, zijn handig!

 7. corrie schreef:

  hallo bakkers heb ook het mooie boek, ik bak geweldig en dan komt het van alles aanschaffen mijn man een mooie rijskast gemaakt alles voorbereiden en bakken maar en het lukt niet wel lekker maar hard en niet groot en zo moeilijk het deeg op de gewenste graden te komen maar het is zo uitdaging dat je blijf proberen maar als je het boek nog niet heb begin er niet aan

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *