How to: Vintage cupcakes

Gepost: 29 juni 2011 Laatst bewerkt: 2 juli 2023
1

Vorige week heb ik jullie een how to van de vintage cupcakes beloofd, hier is hij dan! Voor het gemak heb ik bij de meeste beschreven artikelen een linkje geplaatst, zo weet je precies wat ik bedoel.

Als eerst alle benodigdheden. De bovenste foto toont de decoratie materialen, op de onderste staan de tools. De parels die op de foto staan zijn niet gebruikt. Ik was het wel van plan maar vond het er toch niet bij passen.

Deze spullen heb je vrijwel altijd nodig bij het maken van cupcakes. Laten we beginnen met de basis voor de vintage cupcakes, deze is bij elke hetzelfde:

 1. Neem lichtblauwe fondant en rol dit uit.
 2. Om te kijken welke uitsteker je moet gebruiken zet ik de uitsteekring altijd even op de cupcake. Wanneer er nog wat ruimte om de cupcake heen is weet ik dat ik de goede maat heb. Zo zie je geen randjes cake meer.
 3. Steek de rondjes uit, wrijf eventuele rafelige randjes glad met je vinger.
 4. Dan is het tijd om te gaan ‘dusten’, dit houdt in dat je ene kleurpoeder aanbrengt. Bij deze cupcakes gebruik ik Glacier Blue van Sugarflair.
 5. Wat ik zelf makkelijk vind werken is om een kleine hoeveelheid poeder in het dopje/dekseltje van het potje te doen. Leg de dingen die je wilt dusten op bakpapier (hier is huishoudfolie gebruikt), zo hou je je werkoppervlak schoon en bespaart een hoop geboen tussendoor.
 6. Nu al je rondjes klaar zijn kun je op de cupcakes een laagje witte chocoladepasta aanbrengen, zo blijft de fondant goed zitten. Zorg dat je de cupcakes strak afsmeert (mooie gladde bovenkant).
 7. Plak de rondjes op de cupcakes en de basis is klaar.
 8. De basis is gedust, wanneer je hier met je vingers overheen gaat geeft dit af. Zorg dus dat je je handen goed wast als je met een ander onderdeel met een andere kleur verder gaat. Je wilt daar geen vlekken op.

1. Knopen cupcake

 1. Maak met de knopenmold de knoopjes die je nodig hebt, hoe je de fondant makkelijk uit de mold krijgt lees je hier. Zoek ook de kleurpoeders uit die je wilt gebruiken. Voor de roze is ‘antique pink lustre’ (Cascade Colours) gebruikt, goud is ‘Metallic Golden Sands’ (Rainbow dust). Deze zijn beiden op roze fondant toegepast. Op de groene fondant (gekleurd met avocado van Americolors) heb ik ‘Twinkle Lustre’ (Crystal Colors) gebruikt.
 2. Wanneer je al je knopen hebt gedust kun je bepalen hoe je ze op de cupcake wilt gaan plaatsen. Ik heb een stukje schoon huishoudfolie over de cupcake gelegd en daar de knoopjes opgelegd om te kijken hoe ik ze wilde hebben. Dit heb ik vooral gedaan omdat het anders gelijk al afgeeft op het blauwe fondant. Simpel trucje maar het werkt wel.
 3. Als je weet hoe je de knopen wilt plaatsen plak je ze vast met een beetje eetbare lijm.
2. Strik cupcake

 1. Maak een strikje met de mold en kies een kleur poeder uit.
 2. Goud is een kleur die goed dekt, de fondantkleur maakt hierbij niet zo heel veel uit. Ik gebruik ‘Metallic Golden Sands’ Van Rainbow Dust.
 3. Wanneer je klaar bent blaas je voorzichtig restjes poeder weg en kijk je nogmaals of alles goed gedust is. Je wilt geen roze plekjes zien.
 4. Positioneer de strik met huishoudfolie op de cupcake, zo weet je precies waar je de lijm moet doen.
 5. Doe wat lijm op de cupcake, daar waar de strik komt.
 6. Plaats de strik op de cupcake
3. Rozen cupcake

 1. Steek met de uitstekers een paar blaadjes uit. Het fondant is gekleurd met Avocado (Americolor). Leg ze over een dun stokje (hier: kwastje) heen en laat ze uitharden.
 2. Wanneer je ze er af haalt houden ze hun gebogen vorm, dit staat mooier en natuurlijker.
 3. Maak met molds een paar rozen van groot en klein formaat
 4. Kleur ze met kleurpoeder, ‘antique pink lustre’ (Cascade colours).
 5. Kleur de blaadjes met ’twinkle lustre’ (Crystal colours).
 6. Plaats de rozen en blaadjes op de cupcake, weet je niet goed hoe? Gebruik dan de truc die ik bij de knopen cupcakes heb gebruikt.
Zo zie je maar, het is niet altijd zo moeilijk als het lijkt.

 

Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.

5 reacties

 1. Leuk gedaan en handig uitgelegd!

 2. Dat heb je weer leuk geschreven en leuke foto’s erbij. Ook leuk je nieuwe “Over Mij” stukje!

  tot snel.

  Liefs Pauline

 3. toch nog best veel werk 😉 haha. wel erg goed uitgelegd, en ik vind de chocoladepasta een erg goed idee om de fondant aan de cupcake te hechten!!

 4. kim schreef:

  erg leuk, heb ook een mold gekocht, 2 strikjes, die kan ik gaan uittesten, wist dat niet van de vriezer dus dat komt goed. bedankt!

  1. margareth schreef:

   goed uitgelegd
   morgen ff halen witte chocolade pasta
   nooit van gehoord
   ben beginneling heb ook fondant in huis
   besteld allemaal
   margareth

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *