How to: Petal cake

Gepost: 8 juni 2013 Laatst bewerkt: 6 oktober 2022

Het maken van een petal cake stond al langer op mijn lijstje. Maar ja, er staat zoveel op die lijst dus het kwam er maar niet van. Mijn jarige zusje bracht daar verandering in. Voor haar verjaardag zijn we samen gaan zitten om te kijken wat van taart ze graag wilde (en stiekem ook een beetje wat ik leuk vond om te maken natuurlijk!). Al snel wees ze een petal cake aan, die moest het gaan worden in het roze! Zo gezegd, zo gedaan. Zusterlief een mooie taart voor haar verjaardag en ik kon weer wat van mijn lijstje afstrepen.

Om deze kleuren te maken heb je maar drie kleurstoffen nodig, allemaal van Americolor: mauve, soft pink en deep pink. Per kleur crème geef ik de verhoudingen van deze kleurstoffen aan. Hoeveel je in werkelijkheid nodig hebt hangt af van de hoeveelheid crème die je gebruikt. Als je deze verhoudingen aanhoudt komt het in ieder geval helemaal goed!

Ik gebruikte onderstaande hoeveelheden kleurstof voor het bedekken van een 20cm taart. Voor de crème gebruikte ik dit recept wat ik over 6 schaaltjes verdeelde.

 1. 0,5 druppel soft pink + 1 stipje mauve
 2. 1 druppel soft pink + 0,5 druppel mauve
 3. 1 druppel soft pink + 0,5 druppel mauve
 4. 1 druppel deep pink + 1 druppel mauve
 5. 1,5 druppel deep pink + 0,5 druppel mauve
 6. 2 druppels deep pink + 1 druppel mauve

Het is het handigst om glazen schaaltjes te gebruiken voor het kleuren van de crème. Zo kun je goed zien of je alle randjes goed hebt meegenomen voor een egale kleur.

Om het ‘petal effect’ te krijgen heb je een theelepeltje nodig. Gebruik per kleur een eigen theelepel, zo hoef je tussendoor je lepeltjes niet steeds schoon te maken omdat er nog een andere kleur aan zit. Sorteer ook gelijk je kleuren zoals je ze straks op de taart wilt hebben.

Als alles klaar ligt kunnen we gaan beginnen! Zorg dat je taart op een voor jou prettige hoogte staat. Zelf ben ik gaan zitten en had ik de taart ongeveer op schouderhoogte, dit vond ik zelf een prettige hoogte om te werken.

Zet in een verticale lijn van elke kleur crème een flinke dot op de taart. De stippen crème mogen best tegen elkaar aankomen, als je dit niet doet krijg je kiertjes waardoor je de basistaart nog ziet. Met een theelepeltje veeg je het dotje crème uit. Voor een nieuwe rij zet je weer dotten crème op het uitgesmeerde gedeelte. Zo ga je door tot je de taart rondom hebt voorzien van zijn ‘petals’.

De bovenkant gaat een stuk sneller. Zo snel dat ik al klaar was voordat ik mij bedacht dat ik hier helemaal geen foto’s van had gemaakt! Waar je op de zijkant nog met 6 kleuren tegelijk werkte hoeft dit niet voor de bovenkant. Nu werk je per kleur en per cirkel naar binnen. Begin met de kleur die je ook helemaal bovenaan hebt gebruikt. Zorg dat je goed tegen de rand begint zodat je geen basistaart meer ziet tussen de ‘petals’. Maak zo de hele cirkel volgens het principe dat je ook voor de zijkant gebruikte. Als je eerste cirkel klaar is pak je de volgende kleur en maak je ook weer een cirkel, nu iets kleiner. Werk zo door tot je in het midden aangekomen bent. Van de laatste kleur hoef je alleen maar een stip in het midden te zetten.

Overgebleven crème hoef je niet weg te gooien, gebruik het met biscuitjes om sandwich cookies te maken. Heel erg lekker kan ik je vertellen!

Op de foto lijken de verschillende kleuren nog best wel op elkaar, in het echt kon je de verschillen onderling beter zien. Maar dat maakt niet uit, want ook zo vind ik het een hele gave taart geworden! Een taart waarmee je lekker kunt variëren, in kleur maar ook in smaak.

Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.

7 reacties

 1. Esmée schreef:

  ziet er erg leuk uit Laura. het lijkt helaas wel alsof je crème licht in de schift geraakt is.

 2. Rebecca schreef:

  Haha, die staat ook nog op mijn to-do lijstje 😉 maar ben bang dat ik daarvoor ook nog eerst een reden voor nodig heb 😛 leuk gedaan! groetjes

 3. Maxime schreef:

  Het ziet er echt mooi uit, maar het lijkt me ontzettend lastig om te maken!

 4. christa schreef:

  Hoi Laura
  ik ben beginner en deze lijkt me gaaf om te maken.
  Maar wat voor maat spuit moet ik aanhouden voor de balletjes?

  1. Laura schreef:

   Maakt niet heel veel uit, bij mij is de opening meestal zo’n 5-8 mm

 5. Mieke schreef:

  Hey… supermooi maar hoe doe je dan de laatste? Ale zo waar de laatste bol wordt uitgesmeerd naar een eerste toe?

  1. Laura Kieft schreef:

   Hetzelfde als de rest, stoppen op de rand waar de volgende begint.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *