Bakken met vers fruit of fruit uit diepvries/blik

Gepost: 15 januari 2017 Laatst bewerkt: 6 oktober 2022
2

vers fruit of fruit uit diepvries

Ik bak graag met fruit, vooral met rode vruchten. Het liefst koop ik vers fruit om te verwerken in recepten, maar wanneer dat niet in het seizoen is kan het erg duur worden. En ook minder lekker trouwens. De waterige aardbeien met een witte binnenkant zijn nu eenmaal niet zo lekker als de Hollandse aardbeien die je in de zomer koopt. Dus wat doe je dan als je een recept wilt maken waar verse aardbeien in de ingrediëntenlijst staan? Je kunt gelukkig ook heel vaak gewoon kiezen voor fruit uit de diepvries of zelfs uit blik. Ik gebruik het zelf ook wel eens om te bakken en dat gaat hartstikke prima. Met lekkere resultaten uiteraard. Soms kan het ook gewoon niet anders. Voor mijn boek maakte ik bijvoorbeeld een plaatcake met perziken en blauwe bessen. Die bessen kon ik wel vinden, maar verse perziken waren op dat moment nog niet te koop. Dus gebruikte ik ze uit blik, die cake smaakte er echt niet minder om hoor. Toch heb ik in bepaalde situaties wel een voorkeur, ik zal je er meer over vertellen

In het seizoen

Als een bepaalde fruitsoort in het seizoen is, gaat daar mijn voorkeur naar uit. Ik koop dan ook altijd meer dan nodig is om gewoon zo lekker op te eten. Dat doe ik toch minder snel met fruit uit blik of de diepvries. Daarnaast is vers fruit gewoon veel mooier. Kijk maar eens naar de blauwe bessen op de foto. Die verse bessen zien er toch veel uitnodigender uit om op te eten?

vers fruit of fruit uit diepvries

Uiterlijk

En dat brengt me ook gelijk op het volgende. Wanneer je fruit decoratief gebruikt en het goed zichtbaar is op je baksel, gebruik ik zelf altijd vers fruit. Dat is nu eenmaal het mooist. Die bevroren blauwe bessen worden er echt niet mooier op als ze ontdooien, daarom vind ik fruit uit de diepvries niet geschikt ter decoratie. Met fruit uit blik maak ik nog wel eens een uitzondering. Perziken bijvoorbeeld gebruik ik soms wel als decoratie terwijl het uit een blik komt, dat vind ik bij deze steenvrucht niet storend. Als ik immers zelf een perzik zou schillen en in partjes snijd zou het qua uiterlijk niet heel veel verschillen. Dat is dan ook het punt waar ik op let als ik toch besluit blikfruit ter decoratie te gebruiken.

Door een beslag

Hoe mooi je bessen ook zijn, eenmaal gebakken in een cake zie je daar niets meer van terug. Helemaal prima dus om een doosje uit de diepvries te gebruiken. Houd er wel rekening mee dat ze soms een iets ander effect kunnen hebben. Om nog even bij de blauwe bessen te blijven; die geven flink af als je ze door een beslag spatelt. De verse bessen hebben dit niet. Dat is niet erg, maar het is wel iets om rekening mee te houden als je een bepaald resultaat voor ogen hebt.

Conclusie

Als je niet op uiterlijk zou letten, kun je vers fruit altijd vervangen door de variant uit blik of de diepvries. Wanneer je wilt dat je baksel er ook nog eens heel mooi uit ziet, dan zou ik sneller voor vers fruit kiezen ter decoratie. Neemt niet weg dat je ook gewoon een diepvries aardbei kunt ontdooien voor bovenop de taart natuurlijk, het is maar net wat jij wilt.

Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.

21 reacties

 1. s.p.meerman-mol schreef:

  Diepvriesfruit eerst ontdooien?

 2. Michelle schreef:

  Hi Laura!

  Dit komt als geroepen! Ik ga een biscuit maken met slagroom / aardbeien vulling.

  Zijn diepvries aardbeien hier niet erg nat voor? Of denk je dat dit niet uitmaakt?

  Groetjes!

 3. Karina schreef:

  Deze week heb ik kersen nodig ter decoratie op de taart, precies het fruit dat niet te koop is! Dus ik speel met het idee om kersen uit de vriezer te halen.
  Mijn idee was om ze in water te laten ontdooien zodat ze zich vol zuigen met het water en voller lijken, dan goed laten drogen op servetten. Ik heb geen flauw idee of dat zou werken.
  En anders toch maar afzien van een kersentaart, vrees ik.

  Handige tips!

 4. Sabrina schreef:

  Goedemiddag, verse stukjes fruit in cake of cupcakes zakken elke keer naar beneden, helpt het als ik deze eerst in bloem zou rollen? of hoe kan ik dit voorkomen?

  Alvast bedankt

 5. Tiny Meilink schreef:

  Beste Laura, ik maak bijna elk weekend een vlaai. Nu is het lastig als ik met aardbeien uit de diepvries werk. Ik heb ze al eerst laten ontdooien, het sap gebruikt om te binden en over de aarbeien te doen. Maar er blijft maar vocht uit lopen, dus wordt de bodem nat. Heb jij een oplossing?

 6. Hoi hoi !

  Als ik vers fruit in een cupcake verwerk, kan ik die dan uit de koeling bewaren, en hoe lang ?

  Groetjes Cytnhia

 7. Erna Laenen schreef:

  Hallo,
  Als ik een gateau bak en ik wil na het bakken er fruit op en tussen leggen, wordt mij gateau heel wak, nattig van het fruit. Wat doe ik fout ? of wat kan ik doen om dat te verhelpen ?

  Groetjes Erna

 8. Erna schreef:

  Hoi Laura, voor verse aardbeien op gateau te leggen moet ik die met suikerwater insmeren ? Ik wil niet dat de biscuit wak wordt door het sap in de aardbei.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *