Hoelang zijn eieren houdbaar

Gepost: 11 augustus 2015 Laatst bewerkt: 6 oktober 2022
9

is mijn ei nog goed

Met mijn bakgedrag gebeurt het eigenlijk nooit dat er eieren niet meer goed zijn. Je denkt er misschien niet altijd over na, maar een ei heeft wel zeker een uiterste houdbaarheidsdatum. De schaal van eieren is poreus en laat lucht door. Na verloop van tijd komt er dus steeds meer lucht in het ei waardoor het gaat rotten. Dan krijg je zo’n verschrikkelijk vieze lucht. Met een handig trucje kun je zelf controleren hoe oud je ei ongeveer is.

Hoelang zijn eieren houdbaar?

Eieren zijn in principe 28 dagen houdbaar nadat de kip ze heeft gelegd. Dat is voor de consument niet altijd even gemakkelijk te achterhalen, tenzij je je eieren bij de boer haalt. Dan is het wat gemakkelijker. Gelukkig kun je ook zelf eenvoudig testen hoe oud je ei ongeveer is. Daar heb je alleen een glas of bak met water voor nodig. En je eieren natuurlijk.

Bovenstaande afbeelding laat zien hoe je ei na verloop van tijd gaat drijven. Dat komt door die poreuze schaal, er gaat steeds meer lucht in zitten. Als je ei begint te drijven kun je hem het best zo snel mogelijk opeten of verwerken in een recept. Als hij helemaal aan het oppervlak drijft en scheef begint te hangen kun je je ei het best weggooien.

heb jij deze truc wel eens geprobeerd?

Bron afbeelding: Listotic

Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.

7 reacties

 1. Marja schreef:

  Dank je wel Laura. Dat is nog eens een goede tip! Ik bak graag, maar niet heel vaak want ik heb diabetes en mijn hubby houd niet van suikervrij gebak. Dus bak ik gewoon met suiker en neem dan een ieniemienie stukje. En dan meestal als ik koffie visite verwacht. Diekrijgen dan ook nog een stuk mee naar huis. Ook weer opgelost. Maar het komt dus wel eens voor dat ik waarschijnlijk oude eieren heb en voor de zekerheid gooi ik ze dan weg. Nu kan ik ze gewoon testen! Ideaal. En….het scheelt waarschijnlijk in de kosten. Want ik zal best wel eens eieren weggegooid hebben die nog goed waren. Ik wist niet dat je ze zo lang kon bewaren. Ik dacht 7 – 10 dagen maximaal.
  In ieder geval….heel erg bedankt Laura.
  Groetjes, Marja. 😀

 2. chucky1012 schreef:

  Zeer goede tip!
  Het gebeurd weleens dat ik de eieren vergeet.
  Dat is zonde.

 3. Gerrit Boer schreef:

  Nou dat heeft bij mij geen schijn van kans bij mij zijn ze binnen een week of twee al op

 4. Laura van het Hof schreef:

  Hoi Laura, dit is zeker een zeer goede tip. Ik test al mijn eieren al jaren zo. Zo hoef je ze niet meteen na de datum op de doos weg te gooien. Dat scheelt weer.
  Groetjes, Laura

 5. Cath schreef:

  Er mist hier iets: deze tip functioneerd alleen maar als je het water met 10% zout kompleteerd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *