Het verschil tussen tempereren en tremperen

3 maart 2015 Laatst bewerkt: 6 oktober 2022
4

verschil tussen tempereren en tremperen

Als je zo de woorden tempereren en tremperen naast elkaar ziet staan, zit er weinig verschil in. Des te groter is het verschil van de techniek die met deze termen bedoeld wordt. Daarom leg ik je vandaag kort uit wat het verschil tussen tempereren en tremperen is. Zo zul jij deze termen nooit meer met elkaar verwarren.

Tempereren

Tempereren heeft alles te maken met chocola. Je verwarmt de chocola eerst om de temperatuur daarna weer terug te brengen. Na het verwarmen vallen de cacaoboterkristallen en suikerkristallen namelijk uit elkaar, maar door de chocola te koelen helen deze kristallen weer.

Wanneer je je chocola goed tempereert krijg je perfecte chocolade nadat deze eenmaal is uitgehard. Hij glanst dan mooi en bij het breken hoor je een mooie ‘knak’. Doe je dit niet goed, dan slaat de chocola wit uit en blijft hij een beetje zacht.

Tempereren wordt trouwens ook regelmatig benoemd als temperen. Kom je deze twee termen naast elkaar tegen, dan weet je dat hiermee hetzelfde wordt bedoeld.

Tremperen

Tremperen heeft niets met chocola te maken, maar met het op smaak brengen van een biscuit. Een biscuit heeft een vrij neutrale smaak en wordt soms als droog ervaren. Die neutrale smaak is fijn, met het bepalen van vullingen hoef je geen rekening te houden met de smaak van het biscuit. Het droge vind ik zelf wel meevallen als je je biscuit goed bakt, zeker in combinatie met de vullingen.

Sommige mensen vinden het echter toch lekker om het biscuit wat minder droog te maken en een lekker smaakje te geven. Dat doe je door bijvoorbeeld een siroop of likeur te sprenkelen over het biscuit. Deze techniek wordt tremperen genoemd.

Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.

2 reacties

 1. Ilona schreef:

  Hallo Laura,

  Hoelang kun je de getempereerde chocolade naast je werkplek hebben staan tijdens het gebruik?
  Als ik chocolade verwarm au bain-marie en niet tempereer, dan stolt hij vrij snel als ik bijvoorbeeld truffels in doop. Kan ik dus langer doorwerken als ik zou tempereren?

  Dank je alvast weer voor je reactie!

  Groetjes,
  Ilona!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *