5 tips voor suikervrij bakken van Wendy van Blij Zonder Suiker

Gepost: 21 januari 2015 Laatst bewerkt: 24 mei 2023
5 tips voor suikervrij bakken van Wendy van Blij Zonder Suiker

Ik vind het bakken zonder suiker soms best een uitdaging. Sinds kort probeer ik er wat meer mee te doen omdat mijn zusje geen (of zo min mogelijk) geraffineerde suikers meer mag eten. Op Laura’s Bakery vind je al een paar suikervrije recepten. Ik krijg daardoor ook een hoop vragen over tips voor suikervrij bakken. Omdat ik er nog niet zo veel verstand van heb besloot ik de hulp in te schakelen van collega blogger Wendy, het gezicht achter Blij Zonder Suiker

Op Blij Zonder Suiker blogt zij over het leven zonder geraffineerde suikers. Je vindt er een hoop informatie maar ook lekkere recepten. Zelfs een hoop zoete recepten. Wat dacht je van het bananenbrood of de chocoladecake met amandel en kokos. Veel van Wendy’s recepten zijn trouwens ook gluten-, tarwe-, lactose- en koemelkvrij. Heb jij wat hulp nodig bij het suikervrij bakken, sla deze 5 tips van Wendy dan zeker niet over!

Bakken zonder het toevoegen van geraffineerde suiker (bijvoorbeeld kristalsuiker, basterdsuiker en rietsuiker) kan op het eerste gezicht misschien heel lastig lijken. Maar dat is het echt niet! Met de juiste voorbereiding is bakken op deze manier niet moeilijker of makkelijker dan ‘normaal’ bakken.

1. Kies jouw favoriete suikervervangers

Ik gebruik veel verschillende soorten suikervervangers om mee te bakken. Welke ik gebruik hangt een beetje van het recept af. Soms gebruik ik een vloeibare vervanger, bijvoorbeeld ahornsiroop, maar soms wil je juist een andere structuur krijgen en dan kun je beter een vaste soort zoals palmsuiker gebruiken.

Als ik een ‘normaal’ recept wil aanpassen en er staat dat er basterdsuiker nodig is, dan gebruik ik zelf altijd palmsuiker of kokosbloesemsuiker, omdat die qua smaak en structuur min of meer hetzelfde effect geven. Sowieso gaat mijn voorkeur eigenlijk uit naar palmsuiker, met name omdat het weinig effect heeft op je bloedsuikerspiegel. Oh, behalve als ik een recept maak waarbij het eindresultaat wit moet zijn (meringue bijvoorbeeld). Dan kun je palmsuiker niet gebruiken. Ik kies dan eigenlijk altijd voor Sukrin, omdat die hetzelfde effect aan het baksel geeft als kristalsuiker. Daar heb je trouwens ook poedersuiker van!

2. Zorg dat je een voorraad van die vervangers in huis hebt

Toen ik nog gewoon suiker at, had ik altijd wel ergens een pak kristalsuiker staan. Altijd handig als je bijvoorbeeld ineens ‘s avonds laat iets wilt bakken. Dat is niet anders met suikervervangers. Zorg daarom dat je altijd 2 suikervervangers in je kast hebt staan: bijvoorbeeld een vloeibare en een normale. Ook een doosje verse dadels in je kast is erg handig. Ik haal deze altijd in de Turkse supermarkt. Op deze manier kun je altijd uit de voeten als je ineens iets wilt bakken.

blij zonder suiker 2
3. Een natuurlijk zoetje

Je hoeft echt niet altijd een suikervervanger te gebruiken: je kunt baksels ook prima zoeten met bijvoorbeeld een banaan of dadels. Deze zijn van zichzelf al zoet en geven een lekkere smaak aan verschillende baksels. Uiteraard zal dit niet voor ieder recept toepasbaar zijn, maar zo kun je altijd wat afwisselen.

4. Ken je verhoudingen

Niet alle suikervervangers kun je 1 op 1 vervangen. Zo is bijvoorbeeld 1 kopje kristalsuiker niet hetzelfde als 1 kopje ahornsiroop (in dit geval is 1 kopje kristalsuiker gelijk aan ¾ kopje ahornsiroop). Gelukkig zijn er op internet genoeg sites te vinden waar de verhoudingen te vinden zijn. Ook op mijn blog staat een overzicht met verhoudingen van de meest gebruikte suikervervangers.

5. Less is more

Zoals met alles, geldt ook voor suikervervangers: gebruik met mate. Als je al een tijdje minder suiker eet, dan hoeft het allemaal niet meer zo zoet te zijn. Je went aan het feit dat je minder zoet eet. Dat betekent dat je een beetje kunt experimenteren met wat voor jou werkt. Soms kun je de suikervervanger helemaal weglaten bijvoorbeeld.

Voor mij is bakken zonder geraffineerde suikers echt telkens weer een leuke uitdaging. Ik vind het superleuk om ‘normale’ recepten om te toveren tot een ‘suikervrij’ (lees: zonder geraffineerde suikers) eindresultaat. Dat gaat lang niet altijd goed hoor, maar het is zo ontzettend leuk om het uit te proberen!

Wendy, bedankt voor het delen van jouw baktips!

Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.

15 reacties

 1. Wendy schreef:

  Graag gedaan! Bedankt Laura! 🙂

 2. Lian schreef:

  Heel erg helder uitgelegd. Toch maar eens die palmsuiker gaan kopen en er mee gaan experimenteren.

 3. anja schreef:

  Waar kan ik palmsuiker kopen.?

 4. Bas schreef:

  Gelukkig zet je er bij dat het niet echt suikervrij is, maar het is wel misleidend natuurlijk. Menselijk lichaam ziet helaas het verschil niet tussen suiker, palmsuiker, ahornsiroop etc.
  Palmsuiker is trouwens wel erg lekker 🙂

 5. Mariette schreef:

  Wat een goed artikel zeg! Krijg meteen weer zin in bakken met geraffineerde suikervervangers 🙂

 6. Hanneke van Ommen schreef:

  Overal lees ik over suikervervangers als het gaat om het vermijden van geraffineerde suiker. Maar ik lees ook dat suikervervangers door je lichaam op eenzelfde manier worden verwerkt als geraffineerde suiker. Dus zou je eigenlijk ook suikervervangers moeten weglaten. Dit zijn in feite ook toegevoegde suikers. Het is beter om te wennen aan een minder zoete smaak en zoals je zelf ook aangeeft, zoeten met natuurlijk producten als bijv. banaan. Er zijn zoveel meningen dat het best moeilijk is om nu te weten wat wel/niet goed is. Ieder moet natuurlijk doen wat hij zelf wil. Maar eten zonder toegevoegde suikers is best moeilijk. Ik maak zelf vaak n.a.v. een recept dat ik vond op internet een havermout/spelt broodje. Hier voeg ik behalve fruit als appel, blauwe bessen of kiwi geen extra product aan toe en het smaakt toch heerlijk.

 7. Judith Van Batenburg schreef:

  Is palmsuiker niet net zo slecht voor de natuur als palmolie? Ik heb geen idee namelijk.
  Op Borneo heb ik gezien wat de aanleg van palmolieplantages met de natuur heeft gedaan, echt vreselijk!

 8. Liesbeth schreef:

  Is palmsuiker niet net zo slecht als palmolie…? Want ik wil geen enkel ingrediënt gebruiken waarvoor de natuur verwoest wordt. (ook al is palmolie ‘natuurlijk’)
  Overigens zag ik bij de Keuringdienst v. W. dat dadels ook altijd extra gezoet worden met suiker, dus die kun je beter niet gebruiken als alternatief voor suiker 🙂

  Ik ga de recepten eens uitproberen!

 9. Rosalinde schreef:

  Iedereen denkt dat suikers in fruit slecht zijn en dat je banaan beter niet kunt gebruiken om mee te bakken .Maar suikers in fruit is iets heel anders dan de gerafineerde suiker wat OVERAL inzit .
  Las een tijdje gelden een stukje in de natuur uw arts een artikel over een voedings deskundige die hier heel boos over werd omdat iedereen denkt dat suikers in fruit ook slecht zijn .
  Hij legt heel goed uif hoe het in elkaar zit . DUS MENSRN SUIKERS IN FRUIF IX NIET HETZELFDE DAN DE SUIKERS DIE TOEGEVOEGD ZIJN IN DE VEEELE VOEDINGSMIDDELEN.

 10. Menno schreef:

  Het gaat er vooral om dat de ‘suikerpiek’ in je bloed wordt afgevlakt.
  Als je fruit eet, dan zitten daar ondermeer vezels in die de opname van suikers vertragen en uitspreiden in de tijd. Je lichaam kan dan beter reageren op de suiker. Het lichaam wordt dan niet of minder zwaar belast door de suikers, omdat het minder hard hoeft te werken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *