Havermoutje

Gepost: 9 maart 2015 Laatst bewerkt: 21 juni 2023
0

Havermoutje

Hij stond al een tijdje op de planning; een nieuwe bakboekenweek! Vorige week kwam ik er achter dat het deze week ook nog eens boekenweek is, wat een toeval! De bakboekenweek trappen we af met het boek Havermoutje. Dat havermout de laatste tijd steeds populairder is geworden hoef ik je waarschijnlijk niet te zeggen. Steeds meer mensen eten ’s ochtends of ’s middags weer een bordje havermoutpap waar ook nog eens flink in wordt gevarieerd qua smaak. Dat je veel meer kan met havermout dan het maken van een bordje pap laat dit boek zien. Als je zou willen, kun je het met dit boek in elke maaltijd verwerken. De hele dag door.

Havermoutje

De inhoudsopgave geeft de hoofdstukken en hun thema’s weer, je ziet hier niet alle recepten op een rijtje staan. Daarvoor kun je aan het begin van elk hoofdstuk kijken, of in de index achterin natuurlijk. De hoofdstukken met recepten zijn als volgt ingedeeld: basisrecepten, ontbijt, lunch, snacks en diner.

Voordat met de recepten wordt begonnen is er overigens eerst nog wat theorie over havermout. De verschillende soorten haver komen aan bod en waarom het nu zo gezond is.

Havermoutje

In het hoofdstuk basisrecepten vind je vooral verschillende soorten melk, gemaakt van amandelen of andere ingrediënten. Wat dit te maken heeft met havermout? Meer dan je zou denken. Havermout kook je natuurlijk in melk, maar Pascalle en Matthijs  laten zien dat je hier al direct kunt beginnen met variëren. Waarom gebruik je niet een quinoamelk of notenmelk?

Als je eenmaal weet hoe een goede basis eruit ziet gaan we verder met recepten voor het ontbijt. De  belangrijkste maaltijd van de dag als je het mij vraagt. Alhoewel mijn ontbijt eigenlijk nooit uit een havermoutje bestaat, maakt het mij wel nieuwsgierig om het eens te proberen. Er zijn namelijk ontzettend veel smaakvariaties. Wat dacht je van stroopwafel en steranijs? Of eentje met blauwe bessen en pecannoten. Je zou ook nog een haverpannenkoek met kersen kunnen maken of een heus haverbrood. Dat klinkt in ieder geval niet als een saai ontbijt nietwaar?

Havermoutje

Trek gekregen rond lunchtijd? Ook dan kies je uit dit boek gewoon weer wat lekkers uit. Een waldkorn haverbroodje bijvoorbeeld, of maak een lekkere haverbrood tosti. In totaal zijn er 20 verschillende recepten om uit te kiezen, meer dan genoeg om gevarieerd mee te lunchen.

Voor iedereen die ’s middags snakt naar een snack staan er in het volgende hoofdstuk 16 recepten om zonder schuldgevoel van de snoepen. De stroopwafels zien er superlekker uit en ook naar het haver aardbeien taartje ben ik best nieuwsgierig. Er staan ook nog bonbons in met pindakaas, klinkt goed!

Zo, je culinaire dag is hartstikke gevarieerd en draait alleen nog maar om havermout. Tijd om dit ook door te zetten bij het diner. Kies jij voor de havermout pizza of zet je liever een pompoen haver soep op tafel? Hier vind je ook havermoutkroketjes met geitenkaas. Die zijn ook erg lekker! Ik heb ze mogen proeven op de boekpresentatie van Havermoutje. Even wennen, maar erg lekker!

Havermoutje

Wat vind ik van het boek?

Ik ben zo’n iemand die dacht dat je van havermout alleen maar pap kan maken. Dit boek heeft mij laten zien dat dit dus absoluut niet zo is. Dat je kunt variëren in soorten havermoutpap had ik inmiddels wel al geleerd, maar er is nu echt een wereld voor mij opengegaan. Stroopwafels, bonbons, pizza’s, tosti’s en ander lekkers. Ik wist niet dat je met havermout zoveel kanten op kon.

Daarnaast is het een erg prettig boek om te lezen. De recepten zijn eenvoudig en zitten duidelijk in elkaar. Elk recept is voorzien van een foto en er is zelfs een index voorzien van foto’s, ook eentje zonder foto’s om net iets makkelijker te zoeken.

Ben jij jouw havermoutpap die elke ochtend hetzelfde is beu? Dan is dit het boek voor jou! Niet alleen heel veel soorten pap, maar ook veel andere recepten. In totaal vind je 70 recepten met havermout in dit boek.

Dit boek telt 224 pagina’s, bevat 70 havermoutrecepten en is hier verkrijgbaar.

Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.

7 reacties

 1. Ellen schreef:

  Ik heb het ook! Wat een fantastisch boek is het hé! 🙂

 2. De Smet Greet schreef:

  Heb iets geschreven op de site waar het boekje hij

 3. De Smet Greet schreef:

  Prachtig boekje heb het reeds 3 weken in huis, en al een paar dingen uitgeprobeerd, alles was zeer lekker….. alle recepten zijn gemakkelijk te maken, van havermoutpap, tot hoofdgerecht en dessert, alles komt aan bod! Echt de moeite waard om dit boekje aan te schaffen!!!

 4. Bas schreef:

  Lijkt me ook een heel leuk boek! Ik ben net nieuw op je blog, maar vind dat je het heel goed doet! Groetjes

 5. Margot schreef:

  Wat een mooi boek! Ik gebruik havermout eigenlijk alleen door smoothies.

 6. Angela schreef:

  Ik heb net 3 boeken van Jamie Oliver aangeschaft, eerst maar eens kijken of ik daar wat mee kan. Havermout eet ik als stevige pap met appel of banaan of ik maak pannenkoeken!

 7. Joke Kieft-Reijken schreef:

  Prachtig boek en aangezien het hier op de plank staat ga ik er zeker een keer iets uit maken.

  Lliefs, Mam ♥

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *