Gestencilde bloesemtak

13 september 2011
0

Bij Ellen in Donderen had ik in mijn vakantie zo’n ontzettend leuk stencil gekocht die ik ontzettend graag wilde uitproberen. Maar om nu gelijk een hele taart te maken, dat moet anders kunnen dacht ik zo. Zo ging ik aan de slag met koekjes! Het resultaat is uiteindelijk compleet anders geworden als dat ik in mijn hoofd had, maar stiekem vind ik het zo nog veel leuker! Ik wilde eigenlijk op elk koekje een kleine bloesem tak maken maar mijn stencil was iets groter dan ik dacht, daarom ben ik gegaan voor één grote tak over meerdere koekjes.

De icing heb ik gekleurd met een héél klein beetje ‘royal blue’ van Wilton. Voeg echt niet te veel toe, je kan het altijd nog iets donkerder maken. Royal icing heb je in verschillende consistenties, met een dikkere kun je makkelijk lijntjes maken zonder dat ze inzakken. Met de dunnere kun je vervolgens de vlakken invullen die je hebt gemaakt met de lijntjes. Misschien dat dit als abacadabra klinkt, ik zal eens proberen om dit wat duidelijker uit te leggen in een aparte post. Met koekjes heb je in ieder geval veel geduld nodig. De icing moet namelijk flink wat uurtjes drogen. Ik laat het zelf gewoon een nachtje drogen. Dus ’s avonds de basis met icing maken, de volgende dag kun je dan verder decoreren.

Je koekjes worden door de icing een beetje zacht. Dat vind ik zelf wel lekker in combinatie met het knapperige laagje icing, maar je kunt je koekjes weer heel eenvoudig knapperig maken. Hoe? Dat lees je hier!

Als je begint met stencillen kun je het best je koekje insmeren met een heel dun laagje crisco, dan blijven de kleurpoeders beter zitten en worden de kleuren intenser. Voor elke kleur moet je een apart kwastje gebruiken zodat de kleuren zich niet kunnen mengen. Houdt je stencil op het koekje stevig aangedrukt en verplaats het niet. Ook niet even stiekem tussendoor kijken hoe het gaat worden, anders worden de randen niet scherp. Toch blijft dit moeilijk, ik had ook een hoop randjes waar toch wat poeder onder het stencil was door gekomen. Als je dit wilt corrigeren kun je het beste een wattenstaafje met wat crisco een beetje vettig maken. Met je vingers gaat het namelijk alleen maar meer vlekken.

Met deze manier kun je op vrij eenvoudige wijze (al heb je tussendoor wel even wat geduld nodig) toch hele leuke koekjes maken!

Laura Kieft

Laura vindt dat bakken echt niet moeilijk is en laat dat zien met toegankelijke recepten. Zelf bakt ze het liefst cakes en koekjes en snoept tijdens het maken graag van het beslag en deeg. Zogenaamd om alvast te proeven, zegt ze.

8 reacties

 1. Joke schreef:

  En weer van die prachtig versierde koekjes van jou. Meid, ze zijn geweldig !!! Elke keer weet je weer compleet andere koekjes te decoreren.

  Liefs, Mam ♥♥♥

 2. Wat ’n mooie koekjes! Je hebt vast ’n hoop spullen gekocht bij Ellen 😉

 3. Dzoli schreef:

  Het ziet er fantastich uit:)

 4. Kimmie_NL schreef:

  Waaauuuwww. die zien er gewoon fantastisch uit.. bijna zonde om ze op te eten… echt een heerlijk kunstwerkje!
  Liefs,
  Kimmie

 5. Carola schreef:

  Net als altijd: erg leuk!

 6. BumbleBee schreef:

  Héél erg mooi 🙂 zoals altijd 😉

 7. Joyce schreef:

  Die bloesem is echt heel erg gaaf, en ik denk stiekem dat het op deze manier ook een stuk leuker is dan wanneer je op elk koekje apart bloesem zou maken ;D En de kleuren zijn ook echt heel erg mooi!

 8. Hazel Hardijzer schreef:

  Wat ziet het er ontzettend leuk uit! En lekker : )

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *