Gebak opwarmen

Gepost: 5 november 2017 Laatst bewerkt: 24 oktober 2023
5

Gebak opwarmen

Ik weet inmiddels heel erg goed dat jullie dol zijn op het voorbereiden van baksels. Dat snap ik volkomen, want zo ben ik zelf ook. De meeste vragen die ik krijg (en dat zijn er veel) gaan over het voorbereiden en bewaren van baksels. Eentje die ook veel naar voren komt gaat over gebak opwarmen. Sommige baksels zijn warm nu eenmaal het lekkerst, maar het lukt niet altijd om het precies op het moment dat je het nodig hebt te maken. Geen probleem, want veel gebak kun je prima opwarmen. Ik geef je er mijn tips en trucs voor.

Gebak opwarmen

Er zijn twee dingen die je wilt weten als je je gebak wilt opwarmen: temperatuur en tijd. Over de temperatuur kan ik kort zijn, die is namelijk gewoon hetzelfde als de baktemperatuur in het recept.

Dan de tijd, die is lastiger. Dat hangt af van de grootte van je baksel, maar ook of het net uit de koelkast komt of al op kamertemperatuur is. Je kunt in ieder geval beter steeds wat tijd toevoegen, dan dat je hem er te lang in laat staan. Ik snap dat dit nogal vaag is, dus ik zal proberen een richtlijn te geven.

Je hebt in ieder geval nooit de gehele baktijd uit het recept nodig. Je wilt alleen opwarmen, het hoeft niet meer gaar te worden. Vaak heb je een derde of de helft van de baktijd nodig om je baksel weer warm te krijgen. Bladerdeeghapjes die 15 minuten in de oven moesten? Met 5-8 minuten zijn die vaak wel weer warm genoeg. Let wel, dan ga ik er vanuit dat ze gewoon op kamertemperatuur zijn.

Proef en voel gerust even na het opwarmen, vooral in het midden van een baksel. Als je het nog niet warm genoeg vindt, laat je het gewoon iets langer in de oven staan.

Gebak opwarmen tips

Welk gebak kun je wel of niet opwarmen?

Laten we voorop stellen dat ik met lang niet elk baksel ervaring heb als het op opwarmen aankomt. Sommige baksels zou ik zelf ook helemaal niet op willen warmen. Een cake bijvoorbeeld, die zal ik nooit opwarmen. Kijk, je baksels zijn al gaar. Hoewel je het alleen wilt opwarmen, het gaart op een bepaald punt toch weer een beetje verder. Ik wil niet het risico lopen dat mijn lekkere cake te droog wordt. En dat geldt voor alle baksels, houd daar dus rekening mee.

In principe kun je dus bijna alles opwarmen, maar als iets echt niet opgewarmd kan worden, staat het meestal wel in het recept. Ik zet er zelf altijd duidelijk bij wanneer het gewoon gelijk opgegeten moet worden.

Geen magnetron!

Ik krijg de vraag eigenlijk nooit, maar wil het toch even gezegd hebben: warm je baksels niet op in de magnetron. Ze worden misschien warm, maar het maakt ze niet lekkerder. Weg knapperig baksel, hallo zacht of zelfs zompig gebakje. Nee hoor, gewoon in de oven opwarmen dus.

Warm jij vaak voorbereidde baksels op?

Hier vind je de recepten van de foto’s: MonChou galettes en hartige scones, beide zijn prima op te warmen 😉

Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.

10 reacties

 1. José schreef:

  Bedankt weer voor je tips. Zeker handig om te weten hoe je gebak kunt opwarmen.
  Je kunt gebak wat geschikt is om op te warmen zeker wel kort in de magnetron opwarmen als het uit de koelkast komt. Ik heb een speciaal ontdooi-programma op mijn combi-oven anders rustig ontdooien en tussendoor checken. Daarna gebruik je de oven om het knapperige korstje weer tevoorschijn te toveren. Ook gebak dat je in de diepvries hebt staan rustig ontdooien in de magnetron en aansluitend dat knapperige korstje op je gebak krijgen door de oven te gebruiken. Super handig als je onverwachts gasten op de koffie krijgt…

 2. Els schreef:

  Kan het ook in de airfryer of wordt hij dan zacbt? De appeltaart opwarmen bedoel ik.

  1. Laura's Bakery schreef:

   Dat lijkt me prima te moeten kunnen, maar ik heb er geen ervaring mee.

 3. Silke schreef:

  Bedankt voor de goede tips! Ik had toch nog een vraagje. Ik zou graag een dessert maken met brownies voor de feestdagen. Zelf zou ik de brownies dan al willen bakken overdag dat deze al klaar zijn. Maar ik zou deze graag warm willen opdienen. Hoe zou jij dit aanpakken?

  1. Laura's Bakery schreef:

   Je kunt de brownies heel goed in de magnetron opwarmen! Dan blijven ze lekker smeuïg.

 4. Griet Kegels schreef:

  Kan ik een appel pudding bladerdeeg taart terug opwarmen in de oven? Ik heb ze gisteren gemaakt om ze vanavond te serveren. Of beter niet?

  1. Laura's Bakery schreef:

   Is het gelukt? Bladerdeegbaksels zijn meestal het lekkerste direct vers, maar eventjes opwarmen moet vast ook kunnen.

 5. Griet Kegels schreef:

  Ja hoor heel goed zelfs! De taart was weer heerlijk krokant en smeuïg. Mission accomplished ☺️

 6. Nina Mulder schreef:

  Is het mogelijk om een tarte tatin opnieuw te verwarmen? of moet je die gewoon niet helemaal afbakken als je die een dag eerder wilt voorbereiden dan dat je ‘m wilt nuttigen? Moet ‘ie dan ook weer op zn kop opnieuw verwarmt worden?

  1. Laura's Bakery schreef:

   Ik zou een tarte tatin altijd pas op het laatste moment afbakken, dus vlak voor serveren. Als er stukjes zijn overgebleven dan kun je die natuurlijk prima opnieuw opwarmen, maar het wordt in mijn ervaring nooit meer zo lekker als vers uit de oven. Als het even gaat warm ik het inderdaad op z’n kop op, anders bakt het bladerdeeg niet zo knapperig.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *