Zo aan het begin van het nieuwe jaar is er altijd minder nieuws op gebied van zoetigheid, zal vast aan de goede voornemens liggen. Of misschien wel de overdosis zoetigheid in het najaar. De nieuwste foodnieuws van vandaag is daarom minder zoet dan je gewend bent, maar zeker niet minder leuk. Ik vertel je onder andere meer over een chocoladefestival in het buitenland, taarttoppers en een prachtig boek over brood bakken.
Khoisan Fleur de Sel
Zout lijkt steeds hipper te worden de laatste tijd, in hoeverre zout hip kan zijn dan natuurlijk. Onlangs ontving ik een mooi groen stenen potje Fleur de Sel met kurken deksel van Khoisan. Ik heb een zwak voor mooie verpakkingen en mijn interesse was gelijk gewekt bij het zien van deze verpakking. Deze zoutsoort ontstaat door natuurlijke filtering in Zuid-Afrika. Ik ga deze zomer zelf eens opletten als ik in dit mooie land ben of ik daar ook deze potjes kan spotten.
Over de zout zelf: het zijn mooie grove vlokken waardoor ik het graag gebruik om er bij een baksel nog wat Fleur de Sel over te strooien. Qua smaak moet ik heel eerlijk zeggen dat ik geen grote verschillen proef met de andere potjes zout die ik heb staan. Al is deze verpakking wel ronduit het mooist en hij staat daarom ook in het zicht. Je betaalt er wel wat voor. Deze geschenkverpakking (200 gram) kost €16,95 en is verkrijgbaar via natuurwinkels
Choco en wijn feest Kroatië
Mocht je nou het weekend van 18 en 19 februari in Kroatië zijn of gewoon zin hebben in een last minute weekendje weg, dan is Brtonigla een goede plek om te bezoeken. Hier kun je namelijk de vele smaken van chocolade en wijn proeven. Er zijn award winnende Kroatische wijnen en er is meer dan genoeg chocola om van te genieten terwijl je naar de live muziek luistert. Klinkt als een prima weekendbesteding als je het mij vraagt.
Persoonlijke taarttoppers van LVLY
Eind vorig jaar kreeg ik wel een heel gave taarttopper van LVLY, mijn eigen logo! Naast dat Evelien gepersonaliseerde taarttoppers kan maken van verschillende materialen, is er ook een vast assortiment van toppers die je kunt bestellen.
Zo kun je dus van een taart heel snel een waar spektakelstuk maken. Mijn topper ligt nog te wachten op een gave taart die ik ermee wil gaan maken. Misschien wel voor mijn 7-jarige blogverjaardag. Jullie gaan hem hoe dan ook nog zien op een taart!
Meer brood uit eigen oven
Bak jij graag brood? Dan mogen de boeken van Levine van Doorne niet op jouw boekenplank ontbreken. Na haar eerste boek “Brood uit eigen oven” (review!) is er nu een tweede boek: Meer brood uit eigen oven. Ik vind brood bakken zelf heel erg leuk, maar het is wel iets waar ik (nog) niet mijn eigen recepten kan voor bedenken. Daarvoor heb ik dus de boeken van Levine en ik heb een aantal jaren geleden ook een workshop bij haar gevolgd. Met de recepten van Levine mislukken mijn broden echt nooit meer en heb ik heerlijke luchtige broden als resultaat.
Het fijne aan dit boek is dat iedere broodbakker hiermee aan de slag kan, wat voor materialen je ook in huis hebt. De bereidingswijze wordt namelijk voor zowel een standmixer, broodbakmachine en het met de hand kneden gegeven. Daarnaast kun je in het eerste hoofdstuk ook de receptuur maken zoals jij het wilt. Ik maak zelf het liefst gebruik van een gistdeeg (puur uit gemakzucht geef ik toe), maar je kunt ook met een voordeeg en gist werken of met een desemdeeg. In dit hoofdstuk staan 25 recepten, waaronder een volkorenbrood, notenbrood en een vlechtbrood.
In het tweede hoofdstuk gaan we de grens over voor stokbroden en ciabatta terwijl in het derde hoofdstuk allerlei broden voor de lekkere trek -zowel zoet als hartig- staan. Uit dit laatste hoofdstuk heb ik een gemarmerd kaas-tomatenbrood gemaakt waarvan ik het recept aankomende vrijdag met jullie deel. De kaasbroodjes uit dit hoofdstuk staan ook nog op mijn lijst, net als heel veel andere recepten. Ook heel fijn: bij recepten met iets ingewikkeldere handelingen zijn duidelijke stap-voor-stap foto’s geplaatst.
Het boek telt 208 pagina’s en kost €24,95. Je kunt het onder andere hier bestellen.
La mia Italia – Italiaanse culinaire reizen
Zo heb ik nooit tips over reizen/in het buitenland, en zo ineens twee keer in één artikel. Maar dit is dan ook wel een hele leuke! Ik ben jaren geleden met mijn eindexamenreis in Rome geweest en sindsdien wil ik zó graag weer eens terug. Ik kan alleen niet zo goed beslissen waarheen en wat ik wil doen. Inmiddels ben ik er uit, nog een keer terug naar Rome en een culinair tripje staan bovenaan mijn lijst als het om Italië gaat.
Voor een culinaire reis moet je bij Sarena zijn, misschien ken je haar nog wel als winnaar van het derde seizoen van Heel Holland Bakt. De van oorsprong Italiaanse Sarena organiseert culinaire reizen naar haar geboortestreek Emilia-Romagna waar ze je meeneemt naar familiebedrijven, je aan tafel kunt met de locals en workshops kunt volgen om zelf Italiaans te koken en/of bakken.
Laura, ik vind je blog erg leuk om te lezen en ik gebruik regelmatig recepten van je. Alleen op dit moment wordt lezen op mijn tablet erg lastig door de reclame van een film die er steeds voor schuift. Kan dat ook anders? Ik snap dat je reclame nodig hebt maar direct is best vervelend.
Als je verder scrolt, verdwijnt de reclame vanzelf en ben je weer waar je was in het artikel!
Wat Yvonne zegt inderdaad, als je naar beneden scrolt is hij weer weg 🙂
Leuk dat Logo!
Waar is het van gemaakt? Dacht eerst aan brooddeeg. Maar dat kan je natuurlijk niet zo lang bewaren.
Van hout 🙂
Nu dan is het nog mooier.
Op een taart leggen…… is het aan de muur ook niet erg leuk?
Ook geinig als naambordje ?
Een taarttopper steek je rechtop in de taart, wanneer ik hem heb gebruikt komt de taart natuurlijk online 🙂
Fijn dat Fleur de sel wat meer in de aandacht komt. Ik gebruik het al jaren. Het blijft natuurlijk zout, dus niet teveel gebruiken. Het zout bevat meer mineralen en sporen elementen. Je kunt het in Frankrijk al heel lang kopen in elke supermarkt. Het is de bovenste laag (wit) van het Atlantisch zeezout en wordt daar met de hand geoogst door een Paludier. In de Camarque wordt het mechanisch geoogst.
De recepten vind ik over het algemeen heel plezierig om te maken. Heel veel dank ervoor. Boudy.
Dag Laura,
Deze namiddag uw basisboek gekocht en vindt het super leuk proficiat op naar de volgende.
Groetjes, Lut
Wat leuk om te horen! Heel veel bakplezier met het boek 🙂