Ik vroeg jullie een tijdje geleden om jullie standpunten, vragen en (voor)oordelen over margarine omdat ik op zoek wilde gaan naar de feiten en fabels over deze spread. Aan input geen gebrek, want jullie reageerden massaal, dank jullie wel! Veel van de dingen die ik zelf wilde weten noemden jullie, maar er zaten ook punten tussen waar ik zelf nog helemaal niet over na heb gedacht. Over het soort vetten in roomboter en margarine bijvoorbeeld. Voor dit artikel ben ik op zoek gegaan naar antwoorden op de punten die ik het meest heb gelezen in jullie reacties.
Om achter de antwoorden te komen heb ik heel wat onderzoek gedaan. Ik ben op zoek gegaan naar informatie en heb experts om hulp gevraagd op de punten waar ik zelf niet verder kwam. Een enkeling van jullie vroeg zich van tevoren al (terecht) af of mijn onderzoek wel eerlijk en objectief zou zijn omdat het een samenwerking betreft. Ik ben altijd eerlijk, laat dat duidelijk zijn. Feit is dat ik zonder Becel/Unilever niet aan alle benodigde informatie kan komen, dus daar heb ik hun wel voor nodig. En zijn die wetenschappers en experts dan wel objectief kun je je afvragen, daar geloof ik wel in ja. Je kunt er eindeloos over speculeren natuurlijk, maar zelfs de wetenschappers zijn het over dit onderwerp niet altijd met elkaar eens. Ik kan je in ieder geval garanderen dat ik altijd eerlijk ben in mijn artikelen en dat ik grondig onderzoek heb gedaan en ontzettend veel heb gelezen over dit onderwerp.
Goed. Tot zover mijn ‘disclaimer’ over vragen die vast gaan komen. Op naar de feiten en fabels!
Wat een goed informatief artikel! Hier word ik als student voeding&gezondheid blij van 🙂 Ik kies ook altijd voor margarine, behalve bij bakken, dan wint de roomboter het toch qua smaak inderdaad!
Fijn te horen! 🙂
Het cholesterol-verhaal is een aanname, er is nog veel onbekend over cholesterol. Daarnaast is ook het ‘ongezonde’ van verzadigde vetten te betwisten. Roomboter is een product waar weinig aan hoeft te gebeuren, het is room van de melk en roeren maar… dus een natuurlijker product. Voor mij nog steeds geen margarine.
Helemaal met jou eens, Ruth. Men komt er langzamerhand steeds meer achter datwe het hele cholesterol verhaal nodig moeten herzien. De baland tussen LDL en HDL is belangrijk, veel belangrijker dan hoe hoog of hoe laag elk afzonderlijk zijn.
Statistisch begint het er zelfs op te lijken dat mensen met een laag cholesterol zelfs meer risico lopen op hart- en vaatziekten.
Als je trouwens de redenering “alle ingredienten komen uit de natuur, dus is het een natuurlijk product” helemaal doortrekt is alles wat hier op aarde te vinden is en door mensen gemaakt is een natuurproduct. Uiteindelijk komen alle stoffen die we gebruiken uit de natuur. We hebben niet anders dan dat wat op aarde is. Als we echter bepaalde grondstoffen gaan bewerken en/of samenvoegen, ontstaan er scheikundige reactes die de “natuur” van de grondstoffen veranderen, dat is wat wij chemie noemen. En niemand zal een stuk plastic een natuurproduct noemen.
Dank je wel Laura!! Dat heb je fijn voor ons uitgezocht.
Hoi Laura,
Wat fijn dat je je onderzoek met ons deelt…
Ik heb het me iedere keer afgevraagd maar vind roomboter haast niet betaalbaar voor baksels.
Dus ik ben blij om te lezen dat margarine helemaal zo slecht nog niet is.
Dankje!
Groetjes Laura
Het verschil in smaak roomboter/margarine is enorm alleen daarom valt boter ten alletijden te verkiezen boven margarine zeker voor baker
zelfs bij half om half prevaleert de smaak van margarine boven die van de roomboter. maar dat is wat ik proef kwestie van smaak dus.
Ik koop alleen maar roomboter! Al dat gedoe over plantaardig. Gewoon melk drinken en lekker een lik roomboter op het brood. Daar werken ‘onze’ boeren hard voor 🙂
Nadat ik helemaal op roomboter ben overgestapt smaakt margarine niet meer. Het heeft vaak een chemische smaak en toen ik laatst in een restaurant een gebakken eitje als bijgerecht kreeg was de smaak afschuwelijk. Boter heeft niet veel bewerking nodig alleen karnen, ik koop dus alleen biologische boter waarvan ik de herkomst ken. Margarine maken gebeurt in een fabriek met allerlei chemische processen.
U heeft veel moeite genomen voor uw artikel daarvoor dank maar ik vertrouw Becel/Unilever niet want uiteindelijk telt alleen de winst.
Dit is werkelijk een kul artikel, het slaat werkelijk helemaal nergens op! Margarine is een chemisch vervaardigd product. Werkelijk ongehoord dat je dit artikel durft neer te zetten, zeker gezien de bronnen die je gebruikt. Wij van Becel raden Becel aan terwijl het voedingscentrum dat een personele bezetting kent die veelal ex Unilever zijn. Werkelijk een flut artikel en onderzoek. We zijn juist de afgelopen 50 jaar belazerd door Unilever (Becel, Croma etc) doordat ze bij hoog en laag volhouden dat hun chemische bocht gezond zou zijn terwijl nooit bewezen is dat cholesterol en verzadigde vetten ongezond zouden zijn en voor hart en vaatziekten zouden zorgen. Zelfs de Gezondheidsraad bestempeld verzadigde vetten als “neutraal”! Dat het Voedingscentrum en Unilever dat niet hebben overgenomen heeft alleen maar met winst te maken. Winst die over jouw en mijn gezondheid gaat!! Dat jij je laat leiden door een fabrikant en dat een onderzoek durft te noemen is een complete farce! Margarine is en blijft rotzooi!!!!
Jammer dat je er zo over denkt. Ik heb juist erg veel in verschillende onderzoeken (niet van Becel of Unilever) gezocht en heb die gebruikt. Helaas verschillen wetenschappers over dit en andere onderwerpen van mening, net als de gebruikers. Iedereen zal nooit op een lijn zitten, gelukkig kunnen we wel allemaal zelf een keuze maken waar we ons het prettigst bij voelen.
Hoi Laura,
Fijn dat je dit onderzoek met ons deelt. Ben je misschien vergeten bij het onderwerp te vermelden dat dit een Advertorial is? Normaal zet je dat er namelijk wel bij en dat vind ik altijd heel eerlijk van je, vandaar dat ik het mij afvroeg.
Groetjes!
Hoi Annemarie, dit staat er wel bij hoor. Zowel in het begin van het artikel (in de tekst) als helemaal onderaan in een aparte zin. Ik vind het juist belangrijk dat dit er altijd bij staat 🙂 . Goed te horen dat je dit fijn vindt om duidelijk te zien.
Sorry, wat stom van mij! Nu zie ik het inderdaad staan. Bedankt voor je reactie.
Liefs Annemarie
Misschien goed om te vermelden dat de meeste eigen merken margarine in de supermarkten vergelijkbaar zijn qua samenstelling als de Unilever producten. Ook als het gaat om duurzame palmolie gaat. Je kunt dus over het algemeen ook prima kiezen voor een goedkopere variant.
Hoihoi,
Bedankt voor de informatie over margarine. Erg interessant, ook om een mening te vormen.
Mijn vraag is, wat zijn dan de mono- en diglyceriden van vetzuren. Dat zie je heel veel op de verpakkingen staan.
Alsvast bedankt voor het beantwoorden.
Groetjes Marina
Goede vraag, dat ga ik ook even navragen want dat durf ik zo niet te zeggen. Kom ik op terug 🙂
Ben het er niet mee eens, je had iets harder kunnen zoeken of iets wijder, aangezien je artikel van 2017 is.
Boter is niet persee slecht en margarine is niet persee goed. Ook verzadigd is slecht en onverzadigd goed gaat niet automatisch op, zo staat Omega 6 ter discussie omdat dit in verhouding tot omega 3, te veel in ons dieet voorkomt en evt slecht voor hart en vaten kan zijn. Visolien DHA en EPA staan ter discussie omdat ze in tegenstelling tot ALA niet essentieel zijn en snel oxideren, ranzig worden. Met evt. negatieve effecten op de gezondheid. Terwijl verzadigde vetten uit boter en palmolieen de gezondheid niet lijken te schaden.
Onderzoek is alleen maar echt als je het zelf onderzoekt en niet aanneemt wat een bedrijf zegt dat alleen maar op winst uit is. We zijn met zijn allen zo blind als een paard en nemen maar aan wat anderen met hun onderzoeken zeggen. En dat is in dit geval weer gewoon geld verdienen en niet wat nou echt gezond is of niet.
Helemaal met jou eens, Mattie. Zet er de naam wetenschappelijk bij en iedereen (nou ja, bijna iedereen) is gelijk blind. Onderzoek dat gefinancierd wordt door belanghebbende partijen heeft geen enkele wetenschappelijke waarde.
De enige wetenschap die waarde heeft is jou eigen wetenschap. Alle andere wetenschap wordt gefinancierd door belanghebbenden. Tot aan universiteiten toe. Volledig afhankelijk van belanghebbenden.
Ik ben zo blij met de vorige reacties. Je recepten zijn heerlijk maar jouw bovenstaand verhaal kwam regelrecht uit het sprookjesboek van Becel. Gelukkig geloof ik niet in sprookjes. Buiten het feit dat margarine niet lekker is zit er ook maar niets in wat natuurlijk is. Voor mij alleen maar roomboter, mijn hele leven niets anders gegeten.
Een prima artikel,ondertussen heeft Becel een boter zonder palmolie.Zeer lekker van smaak,en bovendien goed smeerbaar,zelfs als de boter uit de koelkast komt.
Ik houd van je mooie recepten en blogs, maar wat een misleidend artikel. Margarine is een zwaar bewerkt eindproduct en de voedingswaarde is 0 komma 0. De vetten worden idd uit plantaardige oliën gehaald, maar daarna ondergaan ze allerlei bewerkingen en worden ze ontdaan van de voedingsstoffen die erin zitten. De oliën worden uit de zaden geperst en daarbij wordt, om elke druppel olie te kunnen gebruiken, oplosmiddelen gebruikt. Bijvoorbeeld hexaan en benzine. Daarna wordt dit eruit gestoomd, maar er kunnen nog residuen van de oplosmiddelen in het eindproduct zitten. Door verhitting, bleken en stomen worden alle vitamines en mineralen eruit gehaald om vervolgens weer synthetische vitamine d en a eraan toe te voegen. Vitamine d kun je ook gewoon opdoen door zonlicht of door een volwaardig vitamine d supplement te slikken. Bovendien bevat margarine geraffineerde oliën, waardoor je een zeer slechte omega 3 / 6 verhouding krijgt wat juist ontstekingsreacties in je lichaam kan bevorderen. Grasroomboter bevat van nature vitaminen K2 wat juist ontstekingsreacties in je lichaam kan tegengaan, vitamine A, D en E. Ook bevat roomboter van grasgevoerde dieren Omega 3. Iets wat zwaar bewerkt is lijkt me niet goed voor het lichaam. We worden door de voedselindustrie op het verkeerde been gezet. We hebben juist goede essentiële vetzuren nodig ( basis omega 6 en 3) en de juiste verhouding 2:1 /3 : 1 en niet de ongezonde verhouding van misschien wel 10:1 tot wel 20:1 wat je in margarine vindt. Zeer ongezond. Een goede verhouding basis omega 3:6 zorgt voor goede zuurstofopname in je cellen en zuurstoftransport door je lichaam. De goede verhouding kun je binnenkrijgen door bijvoorbeeld rauwe biologische oliën te gebruiken, Bijvoorbeeld: lijnzaadolie en/of hennepolie ( een theelepel) ( hennepzaadolie bevat een redelijke goede verhouding omega 6 en 3) of je kunt een goede basis omega 3/6 supplement innemen.
Het is lastig om te bepalen wat nu de waarheid is. In je artikel geef je o.a. het volgende aan: “Aan margarine wordt caroteen toegevoegd voor de kleur. Dit is een geheel natuurlijke kleurstof, die er bijvoorbeeld ook voor zorgt dat wortels oranje zijn”. Dat kan een feit zijn, maar soms wordt dit chemisch of genetisch gemodificeerd (Bron: Wat zit er in uw eten van Corinne Couget). Daar kun je trouwens ook meer info vinden over mono en diglyceriden van vetzuren. Veel breng je als feiten, terwijl dat twijfelachtig is, laat staan dat je compleet bent in je verhaal. Om ook de andere kant van het verhaal te belichten, lees bijvoorbeeld dit artikel: https://www.ahealthylife.nl/margarine-een-chemische-cocktail-die-ziekte-bevordert/
Denk dat je bovenaan het artikel moet zetten dat je het schreef in samenwerking met Becel.