Een dagje bij: Taartenmakerij de Springvorm

21 maart 2015
0

Taartenmakerij de springvorm

Met een moeder die werkzaam is bij De Hartekamp Groep wist ik al heel lang van het bestaan van taartenmakerij De Springvorm af. Ik vond het gelijk een superleuk initiatief. Wie het programma Syndroom van Johnny de Mol kent, is vast ook bekend met taartenmakerij De Springvorm. In één van de afleveringen waren zij het stralende middelpunt en werden hun dromen vervuld.

Voor wie nog niet eerder heeft gehoord over deze taartenmakerij: bij De Springvorm werken cliënten van De Hartekamp Groep die een passie hebben voor bakken en op bestelling de mooiste en lekkerste taarten uit al die springvormen toveren. De Springvorm is dus een werkplek voor mensen met een verstandelijke beperking.

Begin deze maand ging ik zelf een kijkje nemen bij deze gepassioneerde bakkers. Ik was namelijk wel erg nieuwsgierig. Hoe ziet hun dag er nu uit en hoe pakken ze alles aan?

Taartenmakerij de springvorm

Om 10 uur stapte ik de bakkerij binnen. Na een korte voorstelronde wist ik met welke bakkers ik die dag ging meelopen; Frida, Dick, Linda en Ramona. En natuurlijk Annewiek, hun begeleidster. Dit zijn trouwens niet alle bakkers. Wendy, Wijnanda, Robin en Corina waren vandaag niet aanwezig. Frida is de enige die fulltime werkt, de rest van de bakkers werkt parttime bij De Springvorm en hebben hiernaast ook nog andere banen. Bezige bijtjes hoor die bakkers!

De Springvorm is eigenlijk per toeval ontstaan. Één van de cliënten was werkzaam bij Jansje in Haarlem, maar zat hier toch niet op haar plek. Toen haar werd gevraagd wat ze graag wilde doen, gaf ze aan dat ze wel een taart wilde bakken. Zo gezegd, zo gedaan. Een taart werd gebakken. Na heel wat taarten vond begeleidster Annewiek dat hier meer mee gedaan moest worden. Er waren namelijk veel meer cliënten die graag wilden bakken.

Taartenmakerij de springvorm

Terwijl ik een korte rondleiding door de keuken kreeg, gingen de bakkers vast aan de slag met de voorbereidingen van die dag. Daarna hielden we een korte pauze. Mét taart natuurlijk! Ik had de eer om hun befaamde appeltaart te proeven, hij is heerlijk!

Na gezellig wat gekletst te hebben werden de eerste bakvragen gesteld. Het maken van cupcakes wilde namelijk niet helemaal lukken zoals ze graag wilden. Ze waren te groot en werden scheef, had ik daar niet wat tips en trucs voor?

Die had ik natuurlijk wel. We doken direct de keuken in om dit toe te passen. Om de scheve cupcakes tegen te gaan zetten we de luchtcirculatie van de oven uit, want die blaast je cupcakes als het ware opzij. Voor de grootte van de cupcakes gingen we testen. We moesten immers achterhalen hoeveel beslag de vormpjes nodig hadden voor de perfecte cupcake.

Ramona maakte snel wat cupcake beslag en vulde de vormpjes. We deelden de plaat op in drie delen en elk deel vulden we met een andere hoeveelheid beslag. Zo kun je na het bakken goed zien welke hoeveelheid beslag voor jouw vorm juist is.

Taartenmakerij de springvorm

Ik vind het leuk om te zien dat de bakkers zelf zoveel initiatief tonen als het gaat om de samenstelling van hun taarten assortiment. Van tevoren vertelde Annewiek mij dat de bakkers hun assortiment graag zouden willen uitbreiden met een cheesecake, maar het vinden van een geschikt recept bleek nog een uitdaging. Ik ging voor ze op zoek en vond een niet al te ingewikkeld recept.

Dit werd gelijk uitgeprobeerd. Dick ging aan de slag met de cheesecake. Met een kleine aanwijzing hier en daar heeft hij dit nieuwe recept helemaal zelf gemaakt en voordat we het wisten stond hij al in de oven. Bij gebrek aan een keukenmachine, verkruimelde hij de speculaasjes voor de bodem met een rolstok. Dat had hij zo voor elkaar!

Frida hield zich ondertussen bezig met de chocolade taarten. Deze bakt ze het liefst en het is inmiddels haar specialiteit geworden. Als je een chocoladetaart bestelt is de kans dus heel groot dat deze door Frida is gemaakt.

Taartenmakerij de springvorm

Ik sta zelf natuurlijk vaak in de keuken om allerlei zoete heerlijkheden te bakken. Wat het opeten van die baksels betreft kan ik mij heel goed beheersen, maar beslag. Tsja. Daar kan ik niet zo goed vanaf blijven, dat wil ik altijd proeven. Er zijn maar weinig soorten deeg en beslag waar ik wel af kan blijven.

Je voelt hem misschien al aankomen, ik was natuurlijk heel benieuwd hoe de bakkers dit ervaren. Snoepen zij stiekem wel eens van het beslag of nemen ze een stukje deeg? Maar nee, wat dat betreft kunnen de bakkers van De Springvorm zich beter inhouden. Hier wordt niet gesnoept. Hier wordt gebakken!

Taartenmakerij de springvorm

Het is niet zo dat iedereen zijn eigen taart heeft die hij of zij van begin tot eind bakt. Er wordt juist samengewerkt. Zo maakte Dick het deeg voor de appeltaarten. Ramona schilde de appels en bracht deze op smaak. Vervolgens bekleedde Linda de bakvormen met het deeg, vulde deze en maakte een raster bovenop de taart. Teamwork! Mooi om te zien.

Taartenmakerij de springvorm

In de loop van de dag begon mij steeds meer op te vallen dat iedereen zijn eigen manier van werken heeft. Ze werken allemaal keihard, maar wel op hun eigen manier. Zo is Frida iemand die van werken houdt en niet goed kan stilzitten. We werden er in de pauze dan ook vriendelijk op gewezen dat we maar weer eens de keuken in moesten gaan, werk aan de winkel!

Linda is heel precies en wilde graag dat de dikte van het appeltaartdeeg overal gelijk was. Dat precieze werken geldt voor allemaal trouwens. Zo schilde Ramona alle appels en dat houdt in dat ze goed geschild moeten worden. Geen stukje schil ging de bak met appelpartjes in, die werden allemaal zorgvuldig verwijderd. O wee als iemand anders wel een partje met klein stukje schil in de bak deed.

Taartenmakerij de springvorm

Speciaal voor mijn komst hadden de bakkers bijna alle soorten taarten voorbereid. Zo kon ik gelijk zien (en proeven!) wat er nu allemaal gemaakt werd. De appeltaart is hun populairste taart, wat ik kan begrijpen. Ziet hij er niet heerlijk uit? De chocolade brownie taart is misschien wel mijn favoriet, zó ontzettend lekker! De worteltaart is ook een pareltje. Om te zien, maar zeker ook om te proeven. De enige taart die ik niet heb geproefd is de dadeltaart, maar als ik het zo hoor van anderen is dit ook een absolute aanrader. Er staat verder ook nog een walnotentaart op de kaart, net als cupcakes en een seizoenstaart.

Taartenmakerij de springvorm

De dag eindigt met het opruimen van de keuken en bergen afwas. Er wordt gezamenlijk opgeruimd en schoongemaakt tot de keuken weer helemaal spik en span is.

Wil jij ook een taart bestellen bij taartenmakerij De Springvorm?

Dat kan! Woon jij in (de buurt van) Heemskerk, dan kun jij hier heerlijke taarten en cupcakes bestellen voor een leuke prijs. De meeste taarten kosten 10 euro en cupcakes worden vanaf €1,50 per stuk verkocht. Taarten en cupcakes kunnen worden afgehaald, maar als je in de buurt woont zijn er soms ook bezorgingsmogelijkheden (in overleg).

Heb jij zelf een horeca gelegenheid en wil je taarten van De Springvorm op je kaart zetten? Dat kan ook!

Hoe kun je bestellen?

Plaats je bestelling het liefst een week van tevoren. Die bestelling kun je doen via taartenmakerij@hartekampgroep.nl of via 06 – 296 215 51

De Springvorm heeft trouwens ook een hele leuke Facebookpagina waar je regelmatig wordt getrakteerd op een kijkje achter de schermen en soms zelf een taart kunt winnen, hartstikke leuk om te volgen!

Lieve bakkers van De Springvorm, bedankt dat ik een dag bij jullie mocht komen kijken! Ik heb het onwijs naar mijn zin gehad en ben onder de indruk. Jullie werken hard en gedisciplineerd om met elkaar de lekkerste taarten te maken. Geen wonder dat het zo goed gaat met De Springvorm. Jullie weten mij te vinden als jullie nog bakvragen hebben hè! 🙂

Laura Kieft

Laura vindt dat bakken echt niet moeilijk is en laat dat zien met toegankelijke recepten. Zelf bakt ze het liefst cakes en koekjes en snoept tijdens het maken graag van het beslag en deeg. Zogenaamd om alvast te proeven, zegt ze.

15 reacties

 1. Joke Kieft schreef:

  Wat een geweldig mooi en leuk artikel over de kanjers van taartenmakerij de Springvorm. Leuk dat je daar een dagje op bezoek mocht komen Laura en mee mocht kijken in hun keuken. Af en toe krijg ik op mijn bureau ook iets lekkers uit de taartenmakerij en dat is altijd weer overheerlijk!! Mijn complimenten aan de bakkers, ga zo door !!!

  Liefs, mam ♥

 2. odi schreef:

  ik heb je artikel met veel plezier gelezen. Leuk en goed dat je hier aandacht aan schenkt!

 3. Ellen schreef:

  Wat een fantastische taarten. Zo mooi!

 4. Emma schreef:

  Wat een geweldig initiatief!

 5. Rensina Steursma schreef:

  Wat leuk dat je bij ze op bezoek mocht komen en dit ook deelt met ons!
  Heb ze inderdaad ook gezien bij Johnny, erg leuk.
  Je moet vaker zulke bezoekjes doen en delen, zo leuk om te lezen.
  Fijn weekend, Rensina

  1. Laura's Bakery schreef:

   Ik vond het ook erg leuk, dus ik wil dit zeker vaker gaan doen 🙂

 6. André Kieft schreef:

  Mooi om te lezen wat deze kanjers allemaal bakken … ik weet nu waar ik de volgende keer een taart ga halen.
  Sorry Laura 😉
  Dikke kus van je Vader 🙂

 7. Margot schreef:

  Wat leuk om te lezen en die taarten zien er geweldig uit!

 8. Carla schreef:

  Wat een leuk artikel om te lezen, en wat een slimme dame die Annemiek!
  Chapeau! De taarten zien er verrukkelijk uit!

 9. Marja schreef:

  Wat een supergoed initiatiif! En de taarten zien er super uit! Een erg leuk verslag Laura, leuk om hier eens achter de schermen te mogen kijken.
  Dit soort uitjes moet je vaker doen. Het is erg leuk om te lezen.
  Fijne zondag Laura en groetjes,
  Marja. :-).

 10. Sanne schreef:

  Wat een ontzettend leuk artikel Laura!!
  Heb het met veel plezier gelezen, goed dat je hier aandacht aan schenkt!!
  Groetjes, Sanne

 11. Dinja schreef:

  Wat een leuk artikel en wat een goed initiatief zeg!
  En die taarten… Die zien er echt heel erg lekker uit!

 12. Curly Creative schreef:

  Dat klinkt als een heerlijke dag. Ik heb veel stage gelopen met deze doelgroep alleen nog niet op een dagbesteding.
  Het is dat deze wat ver is voor mij maar anders lijkt het me zeker een ontzettend leuke plek!

  xx

 13. Amy schreef:

  Alles ziet er super lekker uit, klinkt als een geslaagde dag! Leuk dat je daar geweest bent. 😀

 14. Sita Castricum schreef:

  Wat een mooi verslag van je bezoek aan de taartenmakerij, complimenten!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *