The making of: Het Borrelhapjes Bakboek #2

Gepost: 25 juni 2019 Laatst bewerkt: 6 oktober 2022
0

De laatste loodjes zijn nu echt aangebroken. Deze week moet ik alle tekst afhebben zodat ik deze samen met de uitgezochte en bewerkte foto’s kan versturen naar mijn uitgever. Met zowel de tekst als de foto’s ben ik nog druk bezig, het is dus maar goed dat ik onder druk altijd goed (en snel) kan presteren. Als ik dan alles heb ingeleverd is het boek nog lang niet klaar natuurlijk, maar er breekt dan wel een moment aan waarop ik even niets meer kan doen en moet wachten tot de redacteur klaar is. In de vorige update vertelde ik vooral over de voorbereidingen en eerste bakdagen. Inmiddels ben ik alweer heel veel verder en is er ook een hoop gebeurd. Lees maar mee!Ik begin gelijk even met het leukste: de cover is bekend! Voor wie het heeft gemist: in dit artikel laat ik je de definitieve cover zien, deel ik verschillende foto’s die in het boek komen en vertel ik je uitgebreid over de inhoud van het boek. In dat artikel had ik het er ook over dat ik de foto voor de cover zelf heb gemaakt, en dat er twee opties waren. Het leek me een leuk idee om die twee verschillende ideetjes (zonder vormgeving nog) aan je te laten zien. Qua foto was ik zelf vooral liefhebber van degene met het lege bord in het midden. Maar wanneer de tekst in het beeld werd geplaatst, kwam de boodschap met de andere samenstelling zoveel beter over. Daar is de keuze dan ook op gevallen zoals je inmiddels weet. Onwijs blij met het resultaat!

Uiteraard stonden er weer de nodige bakdagen gepland. Ik had vooraf een uitgebreide planning gemaakt, maar in de praktijk gebeurden er wat dingen waardoor het niet lukte om mij aan die planning te houden. De stress nam toe en de zin in het bakken nam daardoor even af. Uiteindelijk zette ik mijn schouders er weer onder en ben ik met de planning en lege papieren aan tafel gaan zitten. Tijd om een nieuwe planning te maken die wel zou lukken. Het was even puzzelen, maar ik ben trots dat ik mij perfect aan die nieuwe planning heb kunnen houden.

De keuken was uiteraard ook weer meermaals een grote chaos. Dat is misschien nog wel waar ik op een gegeven moment het meest klaar mee was. Iedere keer weer die keuken opruimen. En als hij dan netjes was, begon het weer van voor af aan. Ik ben dus blij dat de grote hoeveelheid bakdagen er voorlopig weer op zit, kan ik weer even iets langer genieten van mijn mooie nieuwe keuken.

Wat ook bij die bakdagen hoort: fotograferen! Dit vind ik dus echt heerlijk om te doen. Alles wat is gemaakt zo mooi mogelijk op de foto zetten. Niet altijd even makkelijk, want sommige hartige dingen kunnen heerlijk zijn, maar zien er vaak lang niet zo interessant uit als een laagjestaart. Maar, het is me weer gelukt!

Oktober is misschien nog ver weg, maar er moet wel nu al nagedacht worden over de promotie van het boek. Gelukkig zit ik vol ideetjes en die heb ik laatst al met mijn uitgever doorgesproken. Nu is het tijd om alles langzamerhand verder uit te werken.

Schrijven. Ook dat moet gebeuren. Tijdens het bakken heb ik geen letter getypt voor het boek. Alle recepten schreef ik met pen en papier en allerlei extra teksten vormden zich in mijn hoofd. Na het bakken moest alles er alleen nog uit. Ik heb al heel wat uurtjes achter de computer doorgebracht om al die recepten uit te werken en de extra informatie uit te schrijven. Het is maar goed dat veel al in mijn hoofd zit en dat het er alleen nog maar uit hoeft, anders was dat vast een stuk lastiger geweest.

Al die foto’s die ik tijdens de bakdagen heb gemaakt, moeten uitgezocht worden. Ruim 1000 foto’s heb ik gemaakt. Daar moet ik nu de beste van gaan uitzoeken en die controleer ik dan nog op belichting en werk dat waar nodig bij. Ik doe verder weinig met mijn foto’s. Werk bijvoorbeeld ook niet met filters. Ik schuif eigenlijk vrijwel alleen maar aan de knoppen van de belichting. Nadat ik tevreden ben snijd ik de foto uit op het goede formaat en dan sla ik hem op. De mapjes op mijn computer worden steeds wat voller. Op deze foto zie je trouwens alle sauzen, dips en spreads die in het boek komen te staan.

Vorige week had ik een afspraak bij de vormgever. Dus ik ging op pad naar Amsterdam, haar kantoor zit tegenover deze mooie molen. Heerlijk Hollands plaatje zo met dat fietsenrek ervoor haha. Straks hebben we natuurlijk de teksten en de foto’s, maar dat is nog geen boek. Daar komt de vormgever in beeld. Die gaat ervoor zorgen dat alles een geheel wordt. Zoals altijd ga ik als ik bijna alles af heb al een keertje met de uitgever naar de vormgever toe. Dan bespreken we hoe ik het boek graag zou willen zien. Vervolgens gaan zij aan de slag met een opzetje en na wat schaven hier en daar hebben we qua stijl en vormgeving dan een goed idee van hoe het boek eruit moet komen te zien. Ik vind dit zelf altijd een heel leuk moment, want dit is echt wanneer het boek meer vorm begint te krijgen.

Tot zover weer deze boekupdate! Ik ga deze week nog even heel hard aan het werk om alles te schrijven en alle foto’s klaar te hebben. Wanneer we weer een stuk verder zijn in het proces deel ik weer een volgende update met jullie. In de tussentijd deel ik ook vaak al updates via mijn Instagram kanaal, op mijn profiel heb ik een hoogtepunt aangemaakt waar ik alle updates bij elkaar verzamel.

En dan als laatst, voor iedereen die niet kan wachten en het boek zo snel mogelijk in huis wil hebben: het is nu te reserveren!

Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.

8 reacties

 1. Audrey schreef:

  Superleuk weer, dit kijkje achter de schermen! Ik vind je foto-achtergronden echt supertof. Zou jij eens een artikel willen schrijven hoe je dat het beste kunt aanpakken? Ik heb echt geen idee hoe je er zo’n mooi, natuurlijk patroon in krijgt.

  1. Laura Kieft schreef:

   Ik heb er toevallig stap voor stap foto’s van gemaakt. Ik moet er alleen nog even voor gaan zitten om het uit te werken. Zal dat via Instagram (stories) delen. Hier op het blog volgt dan een update in een behind the scenes artikel.

 2. willy schreef:

  Super spannend allemaal weer!! Ben heel benieuwd naar je boek!
  En wat een prachtige keuken heb je toch! eerst vond ik de achterkant wat druk, maar hoe vaker ik het nu zie, hoe mooier ik het eigenlijk vind!
  Succes!!

  1. Laura Kieft schreef:

   Wat leuk om te horen, dank je wel!

 3. Hanne schreef:

  Leuk dat je ons een kijkje achter de schermen van je nieuwe boek gunt! Er komt toch veel meer bij kijken dan dat je zou denken. Heel veel succes!

  1. Laura Kieft schreef:

   Ja dat klopt inderdaad, het is een heel proces. Thanks!

 4. Mirjam schreef:

  Geweldig! Doe het je niet na, schiet nu al in de stress van al dat geregel! Maar wat ziet de cover er geweldig uit?
  Suc6 de komende tijd, maar ga er van uit dat alles goed komt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *