Tijdens een zoektocht naar een bepaald soort broodje kwam ik op een dag de beschuitbol tegen. Geen idee wat ik daar nou weer van moest verwachten, want ik kende het eigenlijk niet. Uit nieuwsgierigheid kocht ik een zak en ging op onderzoek uit. Inmiddels weet ik al wat meer over de beschuitbol. Omdat we dachten dat dit misschien voor meer mensen geldt, besloot ik er een artikel aan te wijden. Ik wil sowieso eens wat vaker duiken in de geschiedenis en het gebruik van een specifiek baksel en dat dan hier met jullie delen. Soms eten we iets zonder dat we eigenlijk weten waar het vandaan komt, maar soms ligt er dus ook iets in de winkel wat misschien niet meer zo bekend is onder de Nederlanders. Zoals in mijn geval de beschuitbol.
De beschuitbol
Wat is het?
De beschuitbol is een wit zacht rond broodje dat zowel aan de boven als de onderkant plat is. Het heeft dus geen bolletje zoals ‘gewone’ broodjes wel altijd hebben. De smaak van een beschuitbol is anders dan witbrood, het is zoeter maar niet zo zoet als brioche brood is. Het lijkt eigenlijk vooral op een hele dikke beschuit, maar dan zacht. De naam zegt het eigenlijk ook al een beschuitbol is beschuit, maar dan anders. De vraag die ik had was of een beschuitje en de beschuitbol familie van elkaar zijn. Soms dragen dingen vergelijkbare namen, maar hebben ze niets met elkaar te maken. Ik kan je echter vertellen dat deze twee gewoon exact hetzelfde zijn. Een beschuit is namelijk een gehalveerde beschuitbol die nog een keer is gebakken. Één beschuitbol maakt twee beschuitjes.
Afkomst
De beschuitbol klinkt ontzettend Nederlands en is het in principe ook. Het woord beschuit is afgeleid van het het Latijnse woord biscoctus, waar we ook de Italiaanse biscotti van kennen. Biscoctus betekent twee keer gebakken en dat is blijkbaar hoe ook ons beschuit gemaakt wordt. Beschuit is het resultaat van een bakproces waarbij brood twee keer wordt gebakken. De beschuitbol is het tussen proces, het beschuit na een keer bakken.
Wist je dat de bakker Cornelis de Ruyter beschuit met muisjes als eerste ging verkopen. Als de naam je bekend in de oren klinkt, dan kan dat kloppen. We kennen nu natuurlijk de Ruyter van ons bekende broodbeleg, waaronder ook de roze en blauwe muisjes.
Gebruik
De beschuitbol wordt dus gebruikt om beschuit van te maken en dat is precies wat je er thuis ook mee kunt maken. Zie het als een soort van afbakbrood. Maar de beschuitbol wordt ook voor andere doeleinden gebruikt. Je kunt er namelijk een gebakje van maken genaamd de Parijse bol. Dit is een beschuitbol gevuld met banketbakkersroom en het heeft een roze glazuur als topping.
De beschuitbol kan verder gewoon als brood gegeten worden en dus ook verwerkt worden als wentelteefje of tosti.
Kende jij de beschuitbol al en wat zou jij er mee maken?
Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.
Deze aten wij vroeger thuis altijd! Ik kan mij niet herinneren wanneer ik deze voor het laatst heb gehad. Volgende keer toch maar eens kijken of ik ze in de supermarkt kan vinden, kan ik ze aan mijn zoontje laten proeven (en zelf van smullen?).
Eerder kocht ik ze in de supermarkt, maar daar zijn ze al een hele poos niet meer te koop. Jammer!
Ze zijn heerlijk met wat boter en een plak jongbelegen kaas! Vinden wij ?
maar hoe maak je die beschuitbol?
Ik ben bijna 72 en wij aten het al toen ik nog een kleuter was . Mijn opa was bakker in Kampen en die maakte ze al , op de muur in de oudestraat staat altijd nog met grote letters.
v.d.put”s beschuit is kracht beschuit . En ik eet het nog altijd met kaas .HEEEEERRlijk
Jennie
Heerlijk met wat boter en een plakje kaas, de variant met banketbakkersroom gaan we hier dus gauw maken 🙂 Als ik ze van de week zie liggen zijn ze voor mij.
Bij de Jumbo zijn ze altijd wel te koop !
Ik kreeg ze altijd mee op schoolreisje. En dat gaf ik onze kinderen ook weer mee..Maar tussendoor zijn ze ook heerlijk 🙂
Ik heb ze wel eens gehad, en volgens mij aten wij ze met suiker, of chocolade pasta
Hier in de Hoeksche Waard en omgeving werden/worden ze ‘bestellen’ genoemd, hetgeen natuurlijk nogal eens verwarring gaf met het werkwoord ‘bestellen’.
De echte Hoekschewaarders noemen ze zo nog steeds en inderdaad, zie je ze nu weer in de winkels komen. Lekker hoor!
De beschuitbol eens anders proberen. Haal het deksel eraf, pluk het brood eruit. Vul de bol met appelmoes en smeer het deksel in ei en strooi er een mengsel van suiker en kaneel over. Even in de oven en smullen maar. Pas op het is heet.
Hebben jullie een recept hiervoor? Ik word namelijk niet zo vrolijk van de ingrediënten van de beschuitbollen in de winkel. Ik heb 1 gevonden die bak je in de koekenpan. En dat kan ik me niet geheel voorstellen. Jullie misschien een idee waar je een beter recept vind?
Een beschuittebol hoor je in de oven te bakken , en ik vind de ingredieenten normaal . kijk eens onder ,, recept voor beschuitebollen ,, succes ermee .
Hi Jennie, dank je wel. Het recept wat ik had gevonden door te zoeken met beschuitbol kwam dus met de instructie “in de pan”. Ik wil ze dus proberen zelf te maken omdat ik de extra ingrediënten die uit de winkel in de beschuitbol zitten niet zo fijn vind. Juist daarom wil ik het zelf proberen.
Ik ga nog even verder zoeken in ieder geval voor een goed recept.
Bedankt
Wat ik mis in dit hele verhaal is: hoe ze het lekkerst zijn om op te eten:
a) warm of koud ?
b) wat er op te serveren ? bijv. kaas of juist suiker
c) mogelijk iets anders, wat is klassiek ?
Graag Uw reactie
Het kan allebei eigenlijk! Hartig & zoet, koud & warm. Bijvoorbeeld een hartige tosti met ham en kaas of een zoete tosti met banaan en chocopasta. Of hol de broodjes eens voor een stuk uit, vul met een eitje en top af met kaas. Ook erg lekker. Het meest klassiek is om er beschuiten van te bakken 😉
Hoe lang moet je een een beschuit bol nog bakken voordat hij echt beschuit is?
Dit hebben we nog niet getest! Maar het is online vast te vinden.
Staat het recept van de beschuitbollen op deze site ?
Helaas nog niet!
Hallo Laura! Ik ben 84 jaar oud Brood en Banketbakker.Ga dit weekend de beschuiten bollen weerzelf bakken.De beschuiten gelei is vervangen door beschuiten poeder.Zeker een goede vervanger.heb het recept ,interesse laat het weten! Groetjes
Beste Kees,
Graag zou ik uw recept willen voor de beschuitbol. Daar ik in het buitenland woon, ben ik aangewezen op zelf bakken.
Groet, Marjolijn.
Mag ik uw recept en de afbak temperatuur plus tijd? Ik ben fan van beschuitbol
Anton, Leeuwarden
och mijn lieve beschuitbol. ik mis je. en zou je zo graag weer in stukjes in een pannetje met melk en vanillesuiker koken en dan als beschuitpap oplepelen. mmm. pure nostalgie.
Hoi beschuitenbollen……nee niet jullie maar de herinnering eraan. Idd lekker en ook ik verlang terug naar de authentieke ouderwetse recepten.
Ben als bakker afgestudeerd en niet echt beroepsmatig uitgeoefend maar het is mij wel blijven interesseren.
Nu stuite ik op die beschuitenblikjes want jammer genoeg stopte er weer een bakker die de geur van vers gebakken brood door de straten liet dwalen.
Drie generaties oud dus redelijk antiek en ook de gebruiksschade was aanwezig wat duid op vele geurende bolletjes.
Begin er gewoon aan en geef er mijn eigen zwier aan want dat is waar ook mijn andere baksels om geprezen worden.
Witte en donkere bloem van hoog eiwit gehalte en anders er gewoon een kakelvers eitje bij wat het deeg nog malser maakt.
Plus min 55 gram brooddeeg opbollen en het ingevette blikje eroverheen plaatsen en afbakken op 180°a 190°
Resultaat???? En dat is nu het leuke aan deze hobby.
Groetjes Jack
Wij kregen deze vroeger thuis met vanillevla er tussen! Heerlijk!
Het was begin jaren ’60. Ik was nog een jochie. Ons gezin woonde in Zuid-Limburg. Soms, héél soms, gingen wij in mijn vader’s kanariegele Opel Olympia op expeditie naar een heel ver oord: Roosendaal. Daar woonde mijn leukste tante, tante To, één van de zussen van mijn vader. Ik weet nog hoe jammer ik het vond dat mijn leukste tante het verst weg woonde. Eén van de belangrijkste redenen dat ik tante To het leukst van alle tantes vond, was het feit dat ze een schat bewaarde in haar huis: een voorraad beschuitbollen. Die kon je in Zuid-Limburg niet krijgen. “Een Brabantse specialiteit”, beweerde ze. Gék was ik op die dingen. En omdat ik zo’n lief jochie was, kreeg ik altijd een of twee zakken beschuitbollen van haar mee, als we bij haar op bezoek waren geweest. En het was elke keer weer een drama als thuis de laatste beschuitbol al weer op was.
Ik zou er nu, 60 jaar later, heel wat voor over hebben om te weten waar ik beschuitbollen kan kopen hier in Amsterdam, waar ik woon. Maar van een recept zou ik óók al heel gelukkig worden! Nóg gelukkiger als ik al ben elke keer als ik weer een recept van ‘Laura’s bakery’ ga bakken (en opeten)!
Mijn schoonmoeder maakte altijd beschuitbollen met kippenrollade. Je braad een kippen- of kuikenrollade, je snijdt de beschuitbol doormidden, beetje jus erop, plakje kip en plakje ( uitgelekte ) ananas, andere helft erop en smullen.
We eten het nog graag, maar helaas kunnen we nergens meer beschuitbollen kopen. Jammer, want dat maakt het tòch nog lekkerder. Ook met een plak kaas zijn ze heerlijk.
Als we nou allemaal eens bij supermarkten gaan vragen om beschuitbollen……..
Bij de ah zijn beschuitbollen te koop?
Dank je wel. Maar blijkbaar niet bij alle AH’s. In Mijdrecht kon ik ze vroeger wel bestellen, maar nu niet meer.
Maar áls ik ze tegenkom…
Dank voor je reactie Fatima
Heb een recept gevonden!
Weliswaar in het Engels, maar wel origineel.
website heet: the dutch table.
Beschuitrecept is te vinden bij beschuit met muisjes.
Deze site bevat veel nederlands erfgoed betreffende eten.
Veel plezier!
Bedankt voor de tip! Heb het recept gemaakt, mijn vader was er erg blij mee. in de facebookgroep van lauras bakery staat de foto!
Bij mij in het dorp woont een bakker. Een echte bakker. Hoj bakt ook beschuiten dat hoorde ik van mijn dochter die daar gewerkt heeft. Jaren heb ik tegen mijn kinderen gepocht over beschuitbollen. En ja hoor 2 maanden geleden trok ik de stoute schoenen aan en belde hem op en vroeg of hij beschuitbollen had. Ja was ,eigenlijk uit het assortiment maar als hij weer beschuiten maakte zou hij me bellen. Inderdaad 3 weken later belde hij hoeveel ik er wilde. Doe maar 2 zakken zei ik. Mensen lekkerder brood als die pasgebakken beschuitebollen is er niet. ,en je kan het met alles wat je wilt eten. Ik at ze met kruidenkaas de ene helft en de andere helft met beenham. En wat dacht je met aardbeien.Jammie jammie. Bakkerij Kletersteeg uit Hoogland bedankt
Ja ik als oude brood en Banketbakker, heb vroeger veel Beschuiten Bollen gebakken.Heb zelf nog de
beschuiten doppen.Vroeger gebruikte ze Beschuiten Gelei,tegenwoordig Beschuiten poeder.Dat maakt de Bol ,veel malser.Ik denk dat er vast nog bakkers zijn die nog Beschuiten Gelei hebben.Tegenwoordig maken ze volgens mij de Beschuiten Bollen van Cadetjes Deeg,die zijn niet zo lekker.Heb nog een Recept.
Hallo Kees,
Ik lees dat je vroeger zelf bescuitbollen hebt gemaakt. Ik wil dit ook graag gaan doen en zoek dus een goed recept. Ik heb de beschuit doppen al klaar liggen 🙂 Zou je misschien het recept met mij willen delen? En waar in hemelsnaam koop ik beschuitenpoeder of gelei?
Alvast heel erg bedankt!
Met vriendelijke groet,
Annemieke Keuning
Jaaa, als kind zo vaak gegeten en ze recent ook weer eens gespot en meegenomen. Zoon is er inmiddels ook gek op!
Hier eet ik ze altijd doormidden gesneden, even in de broodrooster en dan lekker warm met wat boter erop en beetje suiker.
Mijn oma maakte die vroeger, maar ze zien er een stuk anders uit dan hier. Ze maakte ten eerste een sloot aan custard vla. Beschuitje op een bord, overladen met custard, lepeltje jam in het midden, beschuitje ondersteboven erop en dan weer overladen met custard. Zo maakte ze meerdere torens. Helemaal af laten koelen en er dan per 2 afscheppen en opsmikkelen
Met dank aan de herinnering van mijn tantetje
Wat een mooie verhalen!
Ik vind hier op mn logeeradres, waar iemand tien dagen geleden vertrok, een zak beschuitbollen zonder sluitklip. Ze zijn van de ah en heten ‘extra lang lekker ‘ beschuitbollen..
Ik ruik en voel …en vraag me af of ik zou moeten durven proeven want ze zien er goed uit ..en ik kreeg trek van jullie verhalen..
Absurd … supermarktbrood wat tien dagen goed blijft, vraag me af wat erin zit waardoor dit kan..
waar kan ik het recept van de beschuitenbollen vinden
Dit is een informatief artikel en geen recept, dus die heb ik helaas niet voor je!
Op
Baktotaal.nl
dan zoeken op recept beschuit en dan maar 1 keer bakken dan heb je beschuitbollen
Ingredienten staan er ook bij
Bij 2 keer bakken krijg je beschuiten
Bolletje fabriek almelo bakt elke dag beschuitbollen en beschuiten
Daar kunnen ze vertellen waar de beschuitbollen kant en klaar in de winkels liggen
Succes ❤ allemaal
Kun je ze in de diepvries bewaren?
Net als al het brood kun je ook beschuitbollen prima invriezen. Gebruik een diepvrieszak, de broodzakken van de bakker zijn niet bedoeld voor de vriezer.
Top thx
Na een hele hoop scrollen zie ik nog geen recept en ingrediënten
Klopt, dit is ook geen recept maar een uitleg over wat het is.
Ahaa, bedankt voor de reactie
Beschuitbollen ik bak ze nog regelmatig,iedere maand bak ik 43 beschuitbollen die de volgende dag door midden worden gesneden en gedroogd totdat het brosse bechuiten zijn!! ik bestel alles wat ik nodig heb bij de firma Baktotaal, ook speciale beschuitmeel blankestroop en beschuit vet voeg er zelf nog een smaakmaker aan toe zodat de smaak niet zo vlak is.