4x boeken over bakken zonder suiker

Gepost: 13 oktober 2015 Laatst bewerkt: 13 april 2023
1

gezond bakken boeken

Bijna dagelijks krijg ik vragen over vervangers voor ingrediënten. Dit gaat dan eigenlijk altijd over suiker, gluten en lactose. De één is er allergisch voor en de ander wil uit andere overwegingen liever een alternatief gebruiken. Vandaag staat vooral één van de ingrediënten die veel vervangen wordt centraal: suiker. Inmiddels staan er verschillende boeken op mijn plank over bakken zonder suiker. Als ik zelf iets wil weten over suikervrij bakken, kijk ik altijd in één van deze boeken. Daarom dacht ik dat velen van jullie het misschien wel leuk vinden om iets meer over deze boeken te lezen waarin suikervrij bakken centraal staat. De meeste van deze boeken geven ook nog eens goede tips over het aanpassen van recepten als je ook gluten- en lactosevrij wilt bakken. Nog even voor de duidelijkheid: het draait hier om de geraffineerde suikers die niet worden gebruikt.

gezond bakken 1

Suikervrij Bakken 2

Voordat je begint met bakken geeft Vera eerst heel wat informatie over de suikervervangers die worden gebruikt. De suikervervangers die in dit boek gebruikt worden zijn kokosbloesemsuiker, Zùsto, acaciahoning, agavesiroop en ahornsiroop. Niet alleen suikers komen aan bod, er staat ook duidelijk in hoe je elk recept ook zonder gluten of lactose kunt maken. Het eerste dat mij opvalt als ik de recepten bekijk, is dat je (waar mogelijk) kunt kiezen welke soort zoetstof je gebruik. Dat vind ik heel fijn, je bent voor een recept niet per se gebonden aan één vervanger. Alle recepten zijn heel duidelijk opgebouwd, met de bereiding kan eigenlijk niet mis gaan.

Ook het soort recepten is heel divers. Een paar van mijn favorieten: tulbandcake met frambozen (die van de cover), speculaascake, Limburgse vlaai, moelleux, bagels, moddertaart, koeksisters en pruimentaartjes. En dat zijn er slechts een paar, het boek staat vol recepten die ik allemaal zou willen proberen. Het is een Belgisch bakboek, dus er staan ook wat gebaksoorten in die ik niet ken. Antwerpse handjes bijvoorbeeld, maar ook de vergelijking met een smoutebol wordt gemaakt. Geen idee wat ik van dat recept moet verwachten, maar op de foto ziet het er fantastisch lekker uit.

gezond bakken 2

Wat vind ik ervan?

Ik denk dat dit mijn nieuwe favoriete boek is over suikervrij bakken. De suikervrije bakker vindt in het boek Suikervrij Bakken 2 meer dan genoeg inspiratie. Er staan meer dan 90 recepten in dit boek. Taarten, cakes, koekjes en andere lekkere baksels. Ze zijn allemaal aanwezig. Het boek is van een Belgische uitgever en af en toe zul je (als Nederlander) een woord of omschrijving tegenkomen waarbij je even twee keer moet nadenken. Maar het levert geen problemen op. Verder staan er veel prachtige foto’s in dit boek, maar niet elk recept is voorzien van een foto. Normaal mis ik dat wel, maar bij dit boek vind ik het geen probleem.

Dit boek telt 176 pagina’s. Inmiddels is dit boek helaas niet meer (online) verkrijgbaar.

gezond bakken 3

Zoetigheden zonder suiker, gluten en lactose

Dit boek richt zich niet alleen maar op suiker, de recepten zijn namelijk ook gluten- en lactosevrij. Dat wekt mijn interesse, mede door de prachtige chocoladetaart op de cover waarvan ik op het eerste gezicht niet zou zeggen dat hij geen suiker, gluten en lactose bevat. Het boek begint met een verhaal van 13 pagina’s over het niet meer eten van suikers. Ietwat lang, maar het geeft meer inzicht over de werking van suiker en waarom een mens daar zoveel behoefte aan heeft. Maar dan de recepten, het belangrijkste als je het mij vraagt!

In boeken waar zonder suiker, gluten en lactose wordt gebakken kijk ik altijd als eerst naar de ingrediënten. Ik hou ervan als recepten makkelijk verkrijgbare ingrediënten hebben, liefst zonder dat ik eerst alles nog in huis moet halen. Met deze recepten zal ik nog wel even een bezoekje aan de supermarkt moeten brengen. Kokosolie, kokospoeder, dadels en boekweitmeel heb ik niet standaard in huis. Gelukkig zijn het wel ingrediënten die eenvoudig te verkrijgen zijn.

gezond bakken 4

Het eerste hoofdstuk bevat verschillende baksels uit de oven. De snelle chocoladetaart van de cover, bosbessenmuffins en haverkoekjes bijvoorbeeld. Daarna staan de ijsjes centraal, gemaakt van bevroren fruit en een aantal simpele toevoegingen. Niet alleen ‘schepijs’ komt aan de beurt, er staan ook lekkere waterijsjes in. Het volgende hoofdstuk gaat over snoepjes die vooral gemaakt worden van noten en gedroogd fruit. Lekkere pecanruitjes bijvoorbeeld, of je maakt amandeltruffels. Het boek eindigt met desserts en nog wat smoothies en drankjes.

Wat vind ik ervan?

Het boek biedt heel veel verschillende soorten recepten, dat vind ik een groot pluspunt. Het is niet alleen maar bakken voor verjaardagen. Er staat ook genoeg in voor andere momenten. De snoepjes vormen op ieder moment van de dag een lekker tussendoortje, de smoothies kun je ook altijd drinken en het is niet meer moeilijk om verantwoorde desserts op tafel te zetten. Een boek dat je veel zult gebruiken dus. Bijna alle recepten zijn voorzien van mooie foto’s en ook de receptuur is duidelijk omschreven.

Dit boek telt 112 pagina’s en is verkrijgbaar voor €24,95 via Bol.com

gezond bakken 7

Goed Zoet

Nanne Hoogland geeft met het boek Goed Zoet niet alleen suikervrije recepten, ze geeft ook heel veel informatie over suikervervangers. De meeste recepten zijn ook lactosevrij en/of glutenvrij. Voordat je met recepten begint, wordt informatie gegeven over suiker en andere ingrediënten. Waarom is het ongezond en wat gebeurt er in je lichaam. Dan volgt de receptenindex, achter elk recept staan icoontjes die aangeven aan welke allergieën het recept voldoet. We gaan nog niet door naar de recepten. Eerst namelijk informatie over wat er in je voorraadkast zou moeten staan. Verschillende soorten vervangers worden genoemd en toegelicht.

Dan volgen eindelijk de recepten. Ik zie wat ingrediënten staan die ik niet in huis heb en waarvan ik ook niet weet of (en waar) ik die in de supermarkt kan vinden. Rijststroop bijvoorbeeld. De meeste ingrediënten ken ik gelukkig wel. Het valt me op dat de recepten ruim zijn opgezet, het boek doet door illustraties en kleuren een beetje ouderwets aan. De recepten zijn heel divers, van taarten en cupcakes tot koeken en desserts. Veel recepten zijn voorzien van een foto, maar er zijn er ook meer dan genoeg zonder. Ik had zelf graag nog wat meer foto’s gezien.

gezond bakken 8

Wat vind ik ervan?

Ik vind het fijn aan dit boek dat er zoveel informatie in staat. Wat is zo’n suikervervanger nu eigenlijk, waarom werkt het wel of niet fijn en wat doet het met je. Als je naast recepten ook geïnteresseerd bent in de achtergrondinformatie, dan is dit boek zeker wat voor jou! De recepten zijn niet al te ingewikkeld, al zul je wel bepaalde producten in huis moeten halen die je misschien nu nog niet gebruikt.

Dit boek telt 240 pagina’s. Inmiddels is dit boek helaas niet meer (online) verkrijgbaar.

gezond bakken 5

Gezonde taarten, cakes en koekjes

Ik schreef al eerder een uitgebreide review over Gezonde taarten, cakes en koekjes, hier zal ik kort nog even over het boek vertellen. Hoewel suikervrij centraal staat in dit boek, zijn ook veel recepten gluten- en lactosevrij (te maken). Er wordt dieper ingegaan op de effecten van suiker en wat dit in je lichaam doet. Voor vele ingrediënten wordt dit gedaan en er worden ook gezonde vervangers genoemd. Asja heeft ook vast een boodschappenlijstje voor je gemaakt met de basisingrediënten die goed van pas zullen komen. Na de uitgebreide informatie ben je goed voorbereid om aan de slag te gaan met de recepten.

Bij de recepten valt het mij op dat er voornamelijk goed verkrijgbare ingrediënten worden gebruikt. Iets wat ik zelf heel fijn vind. De moddertaart ziet er echt verrukkelijk uit, net als de frambozen kwarktaart. De meeste recepten zal iedereen wel kennen, het enige verschil is dat dit de suikervrije variant is. De recepten zijn duidelijk opgebouwd en voorzien van verschillende tips. Zo zal het je zeker lukken om een lekker en suikervrij baksel op tafel te zetten.

gezond bakken 6

Wat vind ik ervan?

Er staan lekker veel taarten in dit boek, maar er is ook genoeg variatie. Ik  vind het leuk om te zien dat er zoveel gebak in staat, waarvan ik niet had gedacht dat het er nog zo lekker uit zou zien wanneer je het suikervrij maakt. Als je bewust bezig bent met een gezonde leefstijl, maar wel af en toe wilt genieten van iets zoet zonder toch de suikerpot te openen, is dit boek zeker wat voor jou. Je zult hier voldoende inspiratie op kunnen doen.

Dit boek telt 150 pagina’s en is verkrijgbaar voor €20,95 via Bol.com

Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.

8 reacties

 1. Margot schreef:

  Wat zitten er leuke boeken tussen met mooie foto’s!

 2. Marlotte schreef:

  Wat een prachtige boeken, stuk voor stuk. Ben vooral benieuwd naar Zoetigheden zonder suiker, gluten en lactose. Past volgens mij perfect bij wat ik (niet) eet.

 3. Joyce schreef:

  Wij hebben hier thuis suikervrij bakken (1) van Vera kwik, echt een fantastisch boek! Er staan veel eenvoudige basisrecepten in waar je zelf gemakkelijk mee aan de slag kan. Ik gebruik het vaak als basis om zelf wat mee te experimenteren

 4. Fijne blogpost! Ben vooral nieuwsgierig naar die zoetigheden zonder suiker, dat is er eentje die ik nog wel zou willen aanschaffen 🙂

 5. Ilse schreef:

  Wat een fijn aritkel, ik was namelijk al een tijdje op zoek naar zo’n soort bakboek, komt dus perfect uit!

 6. Rachel schreef:

  zucht.. heb trek in taart nu! leuke boeken thanks voor het delen!

 7. Luub schreef:

  Weet iemand toevallig wat Vera Kwik bedoelt met Amandelpoeder? Bedoelt ze dan eigenlijk amandelmeel, of bedoelt ze de amandelsmaakstof? Het schijnt dat de termen willekeurig door elkaar gebruikt worden, maar wel verschillend blijken te zijn. Weet iemand wat Vera bedoelt?

  1. Laura schreef:

   amandelpoeder is nog net even iets fijner dan amandelmeel, geen smaakstof in ieder geval.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *