In januari willen we het nieuwe jaar het liefst zo fris mogelijk starten. Op het gebied van eten heb ik daardoor weer enorme behoefte aan frisse smaken. Daarom koos ik ervoor om frisse citroen-bessen muffins te maken. Denk bij bessen in dit geval aan blauwe bessen en aalbessen. Twee soorten fruit die ook vers nog goed verkrijgbaar zijn. De citroen geeft deze muffins een extra fris smaakje waardoor je even vergeet dat het winter is. Muffins zijn ook net wat minder zoet dan een standaard cake en daardoor kun je ze op verschillende momenten op de dag eten. Even snel als ontbijt in de trein zonder de icing of juist met bij een kopje thee in de middag.
Ook zo dol op muffins? Dan zullen deze luchtige Citroen-bessen muffins vast en zeker goed in de smaak vallen!
Ingrediënten
120gramfijne kristalsuiker
300grambloem
1tlbakpoeder
1tlbaking soda
snufzout
2eieren(M)
rasp van 1/2 citroen
250mlmelk
120mlzonnebloemolie
50gramblauwe bessen(vers of diepvries)
50gramaalbessen
extra bloem
Voor het glazuur
70grampoedersuiker
2-3tlslagroom
rasp van 1/2 citroen
Instructies
Voor het maken van deze muffins heb je geen mixer nodig. Doe de suiker, bloem, bakpoeder, baking soda en zout bij elkaar in een kom, roer even door met een spatel.
In een andere kom doe je de vochtige ingrediënten, namelijk de eieren, citroenrasp, melk en zonnebloemolie. Klop dit met een garde door elkaar.
Voeg de inhoud van beide kommen bij elkaar en spatel tot één geheel, dit mag best een beetje klonterig zijn.
Doe de bessen in een kom en voeg een beetje bloem toe. Schud lichtjes tot alle bessen een laagje bloem hebben. Roer voorzichtig door het beslag.
Neem een muffinvorm die je bekleed met muffin- of cupcakepapiertjes. Met een ijslepel verdeel je het beslag over de vormpjes tot ongeveer een halve centimeter onder de rand.
Bak de muffins in 25 minuten op 200 °C (boven- en onderwarmte) gaar en goudbruin. Laat de muffins volledig afkoelen op een rooster.
Maak het glazuur door de poedersuiker met het slagroom te vermengen. Gebruik een vork of kleine garde om het te mixen. Voeg indien nodig meer slagroom toe als het glazuur te dik blijft.
Verdeel het glazuur over de citroen-bessen muffins en garneer met wat extra citroenrasp.
Bewaren
Bewaar de muffins het liefst zonder het glazuur. Met glazuur moeten de muffins in de koelkast bewaard worden en daar drogen ze van uit. Lees hier alles over het bewaren van muffins.
Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.
Welkom op Laura’s Bakery! Je bent hier aan het juiste webadres voor de lekkerste baksels en borrelhapjes. Met mijn toegankelijke recepten laat ik je zien dat bakken niet alleen leuk en lekker is, maar ook helemaal niet zo moeilijk.
Vandaag deze muffins gemaakt. Ze smaken heerlijk! Ik had geen aalbessen in huis, dus heb alleen blauwe bessen gebruikt.
Hemelvaartdag deze citroen muffins gemaakt. Had alleen frambozen in vriezer, ook lekker. Wel veel deeg voor 12 muffins!
Rita
Leuk recept! Kan ik de citroen vervangen door sinaasappel?
Ja hoor, geen probleem.