Christmas Cookies

Gepost: 24 december 2010 Laatst bewerkt: 28 november 2023
Christmas Cookies
9

Al tijden staan koekjes met royal icing op mijn lijstje om te maken. Voor de kerst wilde ik wat leuks maken en dat zijn dus de koekjes geworden! Afgelopen weekend al de koekjes gaan bakken met een recept van Peggy Porschen. Een deel van het suiker kun je vervangen door vanillesuiker, dit heb ik niet gedaan omdat mijne op was. Het is echter wel een aanrader, de koekjes hebben vrij weinig smaak. Met de icing er op zijn ze wel echt heel lekker maar om ongedecoreerd te eten zou ik ze niet aanraden. Voordeel van dit recept is, zoals te zien op onderstaande foto, dat de vorm van de koekjes niet veranderd tijdens het bakken.

BAKTIP: Met deze set kerst uitstekers kan je allemaal verschillende leuke kerstkoekjes eenvoudig uitsteken.

kerst7

De koekjes waren zo gemaakt, maar over het decoreren heb ik wel een paar avondjes gedaan, gelukkig zijn de koekjes lang te bewaren dus was dat geen probleem. Samen met mijn moeder, zusje en een vriendin heb ik verschillende avonden heerlijk koekjes zitten versieren. Er zaten veel klassieke koekjes tussen…

kerst2

… maar we hebben ook veel lol gehad met het namaken van onze familie als peperkoek mannetjes. Zelfs met de kapsels is rekening gehouden. Krullen of een pony, alles is nagemaakt!

kerst3

Voordat deze peperkoek mannetjes er zo gezellig uit zagen is er flink wat werk verzet. Op zondagochtend heb ik een alle koekjes een ‘outline’ gegeven. Dit is een wat dikkere variant van royal icing die niet uitloopt, en dus perfect is om lijntjes te maken.

kerst5

Deze lijntjes moesten een paar minuutjes drogen voordat ik de koekjes kon ‘vullen’ met een dunne consistentie. Het lijntje zorgt er voor dat de dunne variant niet zomaar van het koekje afloopt. Wanneer het oppervlak was ingevuld moet dit lang drogen. Ik heb ze zondagochtend gemaakt, na het werk kon ik dan weer verder en was het mooi gedroogd. Het is belangrijk om ze goed te laten drogen, sommigen heb ik maar een uurtje laten drogen en dat werkt toch minder fijn.

kerst4

Voor elke kleur heb ik dus eerst een dikke- en daarna een dunne variant moeten maken van de royal icing. Daar gaat wel even wat tijd in zitten maar daarna gaat het allemaal vrij vlot, je moet alleen wel genoeg geduld (en tijd)  hebben, je kunt namelijk niet direct beginnen met decoreren. Voor mij is dit in ieder geval voor herhaling vatbaar, ik vond het ontzettend leuk om te maken!

kerst6

Tot slot wil ik jullie allemaal een hele fijne Kerst toewensen!

Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.

7 reacties

 1. Joke schreef:

  Ze zijn super leuk geworden Laura en ik vond het ook erg leuk om mee te helpen. De familie koekjes zijn wel heel erg leuk hahahaha. We gaan het zeker nog een keer doen.

  Kus, Mam

 2. Angélique schreef:

  Ziet er supergezellig uit!

 3. Ans schreef:

  Geweldig Laura…..echte pepperkake koekjes uit Noorwegen.
  Fijne kerstdagen!
  Ans

 4. Helma schreef:

  Hey, wat leuk zeg! Je kent me niet, maar ik MOET even reageren op zulke mooie koekjes! Je maakt echt mooie, strakke lijntjes! Ik heb gisteravond toevallig ook koekjes versierd (mijn dochter trakteert ze maandag). Inderdaad..wat een werk!!! Ik ben uuuuren bezig geweest!! Ik heb maar 1 spuitzak met spuitmondje Wilton nr 2, dus moet ik elke keer afwassen en een nieuwe kleur erin doen…pff..ik was het goed zat hoor. Hoe maak jij de randjes? Weggooi-spuitzakken of ook veel afwassen?
  Ik zal zometeen een foto van de koekjes op mijn weblog proberen te plaatsen! (http://wilbrinkswereld.blogspot.com/)
  Eet smakelijk en fijne kerst!

 5. sanne schreef:

  hoi hoi,

  wat zijn ze leuk. Ik ben echt gek op koekjes. Ik vind ook dat ze vrij weinig smaak hadden ik voed daarom altijd een paar druppels amandel smaak toe. Ik vind ze dan een stuk lekkerder en mijn kinderen ook. (die eten ze zonder icing gewoon op)

  Ik hoop dat je wat aan de tip heb.

  gr sanne

 6. Linda schreef:

  Wat een werk he! Ik vind het resultaat echt super, maar al dat gemix en uren gepriegel weerhouden mij er altijd weer van om zelf aan de slag te gaan met koekjes. Petje af hoor, ze zijn zo netjes!

 7. Anonymous schreef:

  hoi laura, prachtig wat je allemaal gemaakt heb, te leuk om op te eten.
  Ik heb je blog van je moeder gekregen en ben gelijk met mijn dochter gaan kijken, die is helemaal weg van je ruitjes-taart..prachtig!
  Doe je moeder de groetjes van wendy(van nouvelle cosmetique)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *