Gemarmerd kaas-tomatenbrood

10 februari 2017
20

Ik ben gek op brood, maar was nooit zo’n hele enthousiaste broodbakker. Niet dat ik het niet leuk vond, dat vind ik namelijk wel. Ik was alleen vaak niet echt tevreden over het eindresultaat, je kent het misschien wel. Van die compacte broden, terwijl je juist een mooi luchtig brood wilt. Een aantal jaren geleden volgde ik samen met mijn vader een workshop bij Levine die ons de fijne kneepjes van het brood bakken leerde en sindsdien ben ik echt enthousiast. Als ik brood bak is dit eigenlijk altijd met een recept van Levine, soms wijk ik uit naar een boek van Robert van Beckhoven. Dit keer bakte ik een gemarmerd kaas-tomatenbrood uit het nieuwste boek van Levine, je kunt er in deze editie van Foodnieuws wat meer over lezen. Ik dacht dat het moeilijk zou zijn, maar dat valt gelukkig reuze mee door de stap-voor-stap foto’s in het boek. Ik ben ontzettend blij met het eindresultaat. Een mooi luchtig brood, gave swirl die je ziet bij het aansnijden en een heerlijke smaak. De kaas en tomatenpuree proef je, maar komen niet heel erg duidelijk naar voren. Dit vind ik wel fijn, zo kun je met het beleg volop variëren.

Gemarmerd kaas-tomatenbrood

Dit luchtige gemarmerd kaas-tomatenbrood smaakt hartstikke lekker en ziet er ook nog eens leuk uit. Erg lekker met een dipje of gewoon broodbeleg.
Porties: 1 brood (voor een 25 cm vorm)

Ingrediënten

  • 400 + 25 gram tarwebloem
  • 5 gram droge gist
  • 6 gram zout
  • 15 gram olijfolie
  • 230 + 20 gram water (20-25 °C)
  • 75 gram geraspte kaas naar keuze
  • 25 gram tomatenpuree

Instructies

Kneden

  • Doe 400 gram tarwebloem, gist, zout, olijfolie en 230 gram water in de kom. Kneed in ongeveer 5 minuten tot een stevig deeg. Ik gebruikte een standmixer, met de hand kan dit wat langer duren). Verdeel het deeg in twee stukken: één van ± 480 gram en één van ± 170 gram.
  • Doe het grote stuk deeg weer in de kom en voeg de geraspte kaas en 20 gram water toe, kneed dit door het deeg. Het deeg is goed als je er een vliesje van kunt trekken. Vergelijkbaar met het uitrekken van een stukje kauwgum dat steeds transparanter wordt. Vorm een bal van het deeg en leg de deegbal in een met olijfolie ingevette kom.
  • Het kleinste stuk deeg kneed je op dezelfde manier met de tomatenpuree en 25 gram tarwebloem. De hoeveelheid was voor mijn mixer wat te klein, dus ik kneedde dit met de hand tot het goed was. Maak ook van dit deeg een bal en leg hem in een ingevette kom.

Eerste rijs

  • Dek beide kommen af met folie en laat op kamertemperatuur in ongeveer 60 minuten rijzen tot het in volume verdubbeld is. Het deeg is goed als je er met een vinger in prikt en het gat zichtbaar blijft.

Vormen + tweede rijs

  • Ik had foto’s gemaakt van het proces om het deeg te vormen, maar in mijn concentratie ben ik een paar stappen vergeten vast te leggen. Ik laat jullie daarom de stappen uit het boek Meer brood uit eigen oven zien.
  • Stort beide deegstukken op een licht met olijfolie ingevette werkplek en duw de lucht eruit. Bol ze losjes op en laat zo afgedekt ongeveer 20 minuten rusten.
  • Het grote stuk deeg rol je uit tot een lap van 40 x 20 cm. Het kleine stuk deeg tot een lap van 20 x 20 cm.
  • Leg de kleine deeglap in het midden van de grote lap deeg. Vouw de linker- en rechterkant van de grote lap deeg naar het midden over de kleine lap deeg. Knijp de naden dicht.
  • Rol het deeg van boven naar beneden weer opnieuw uit tot een lap van 40 x 20 cm
  • Vouw het deeg in drieën door de onderkant naar boven te vouwen en de bovenkant naar onder.
  • Dek het deeg af en laat 5-10 minuten rusten.
  • Draai het deeg een kwartslag, de dichte vouw komt aan de linkerkant te liggen. Rol het deeg weer uit tot een lap van 40 x 20 cm.
  • Vouw het deeg weer in drieën en herhaal het rusten, uitrollen en vouwen nog een keer. Bij de laatste keer uitrollen maak je er een lap deeg van 30 x 20 cm van. Zorg in ieder geval dat hij niet breder wordt dan dat je bakblik lang is.
  • Rol het deeg op en knijp de naden dicht. Leg het brood met de naad naar beneden in het bakblik, ik bekleedde mijn vorm met bakpapier.
  • Dek de vorm af en laat het deeg in 45-60 minuten bijna in volume verdubbelen. Het deeg is goed als je er met een vinger op drukt, de afdruk even zichtbaar blijft en het deeg dan weer terugveert.

Bakken

  • Bak het brood in 20 minuten op 210 °C (boven- en onderwarmte), verlaag dan de temperatuur naar 190 graden en bak het brood in nog eens 15 minuten gaar en goudbruin.
  • Na het bakken los je het brood gelijk uit de vorm. Bestrijk de bovenkant met water en laat het afkoelen op een rooster.
Bewaren

Goed verpakt en buiten de koelkast ongeveer 4 dagen houdbaar. In de vriezer tot 3 maanden.

Wat vind jij van dit recept?

0.0 (0 stemmen)

Laura Kieft

Laura vindt dat bakken echt niet moeilijk is en laat dat zien met toegankelijke recepten. Zelf bakt ze het liefst cakes en koekjes en snoept tijdens het maken graag van het beslag en deeg. Zogenaamd om alvast te proeven, zegt ze.

11 reacties

  1. Jolijn schreef:

    Hoi Laura, ziet er lekker uit zeg! Dat gaan we eens proberen.
    Vraagje; Als je zegt “Bak het brood in 20 minuten op 210 graden, verlaag dan de temperatuur naar 190 graden en bak het brood in nog eens 15 minuten gaar en goudbruin.”, wacht je dan eerst tot de oven is afgekoeld tot 190 graden en doe je dan het brood weer terug in de oven, of laat je het brood in de oven en gaan de 15 minuten gelijk in? Alvast bedankt voor je reactie!

    1. Laura schreef:

      Nee, je draait gewoon de temperatuur terug en laat het brood in de oven staan.

  2. Monica schreef:

    Hoi, leuk recept! Is 250 gram water gelijk aan 0,25 liter?

    1. Laura schreef:

      ja, 1 ml = 1 gram

  3. Yvonne schreef:

    Hoi Laura,

    Temperaturen die jij aangeeft, zijn die voor boven- en onderwarmte?

    Hoor graag van je.

    Lijkt mij een heerlijk brood om te bakken.

    1. Laura schreef:

      boven- en onderwarmte

      1. Yvonne schreef:

        Bedankt voor de snelle reactie.
        Ga dit zeker een keer proberen!

  4. Homemade by Joke schreef:

    Ziet er lekker en heel mooi uit Lau al waren onze broodjes bij de lunch ook zeker niet verkeerd 😉
    Liefs, mam ♥

  5. Wat een heerlijk idee! En het ziet er ook nog eens mooi uit.

  6. Frieda schreef:

    Hoi Laura,
    Welke soort kaas gebruik je de beste bij deze recept ?
    Alvast bedankt voor jouw reactie

    1. Laura Kieft schreef:

      30+ of 40+ meestal.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *