Brood uit eigen oven

Gepost: 4 januari 2015 Laatst bewerkt: 3 juni 2023

review brood uit eigen oven

Broodbak liefhebbers opgelet! Dit is een boek dat jullie in de kast willen hebben staan (als het er niet al staat). De auteur, Levine van Doorne, van Brood uit eigen oven kennen jullie misschien wel van het blog Uit de keuken van Levine waar zij al vele heerlijke broodrecepten heeft gedeeld. Nu mag zij hier ook een boek aan toevoegen. Een aanrader dus. Want er staan niet alleen recepten in, maar ook zeer duidelijk uitgelegde theorie. Zo wordt brood bakken wel heel makkelijk.

review brood uit eigen oven

Het boek bestaat uit twee delen. In het eerste deel komen ingrediënten en gereedschappen aan bod. Ook basistechnieken worden behandeld. Want hoe werk je nu met de bakkersformule, hoe vorm je je deeg het best en wat zijn de geheimen van een goed zuurdesembrood? In deel twee van dit boek staan de recepten. In totaal 50 stuks die zijn verdeeld in busbroden, vloerbroden, kleine broodjes, desembroden en feestbroden.

review brood uit eigen oven

Het boek begint dus met de ingrediënten. Levine behandelt de meest gebruikte soorten bloem en meel en legt de verschillen uit. Ook andere ingrediënten als water, zout en gist worden behandeld. Logisch zou je denken, maar toch is dit heel belangrijk. De werking en het belang van al deze ingrediënten wordt duidelijk uitgelegd. Ingrediënten zijn belangrijk, maar ook je materialen zijn van groot belang. In het boek worden de belangrijkste attributen genoemd, elk voorzien van een korte duidelijke uitleg.

In het hoofdstuk basistechnieken wordt begonnen met een stappenplan: brood bakken in 10 stappen. Een duidelijk beschreven proces dat begint met afwegen en eindigt met het afkoelen en bewaren van brood. Een volledig plan dus!

review brood uit eigen oven

Na dit stappenplan staan er nog een aantal pagina’s theorie te wachten voordat we beginnen aan de recepten. Het vormen van deeg bijvoorbeeld. Dit wordt uitgelegd voor de verschillende broodsoorten; bolletjes, pistolets, knoopbroodjes, boule, batard, couronne, driehoekig brood, busbrood en stokbrood. Bij elk soort brood staan duidelijke stap voor stap foto’s, voorzien van een heldere uitleg.

Ook de bakkersformule komt aan bod. Hiermee kun je uitrekenen of een recept klopt, maar ook je eigen recepten maken. In het volgende hoofdstuk staan de verschillende soorten voordegen beschreven, hiermee begin je al een aantal uur van tevoren en meng je later pas met de rest van de ingrediënten.

Heb jij het te druk om brood te bakken? Dat is met dit boek geen excuus meer. Levine legt namelijk uit hoe je deeg in de koelkast kunt bewaren. Je vertraagt hiermee het rijzen waardoor je verder kunt gaan op een moment dat het jou wel uitkomt. En dan, last but not least, 6 hele pagina’s theorie over zuurdesem. Van uitleg tot stappenplan, heel erg duidelijk!

review brood uit eigen oven

Nu zijn we aangekomen bij de recepten in het boek, te beginnen met busbroden. Hier vind je uiteraard de bekende broden als wit en bruin brood, maar ook weer eens andere recepten. Wat dacht je van hazelnoten speltbrood, zonnepittenbrood met sinaasappel of een heerlijk hartig afbreekbrood?

Daarna zijn de vloerbroden aan de beurt, deze vind ik persoonlijk zelf erg leuk om te bakken. Ook hier fijne bekende (basis)recepten en heerlijke variaties met gedroogde tomaten en walnoten bijvoorbeeld. Of maak bijvoorbeeld stokbroden, of een couronne met olijven.

Na de grote broden volgen de kleine broodjes. Van zachte bolletjes en hamburgerbroodjes, tot speltbroodjes met havervlokken en honing en triangels met walnoten en havervlokken.

review brood uit eigen oven

Het vierde hoofdstuk met recepten draait om de desembroden. Ook hier weer een grote variatie aan recepten die er stuk voor stuk overheerlijk uitzien. Kies voor een wit desembrood of een desembrood met geroosterde tarwekiemen. Wie houdt van broden met een vulling heeft ook genoeg keuze; zo is er bijvoorbeeld eentje met walnoten en cranberries en eentje met spekjes en bieslook.

Aan de speciale gelegenheden is ook gedacht met het hoofdstuk feestbrood. De appelkaneelbroodjes zijn vast op mijn lijstje gezet, wat zien die er lekker uit zeg. Alles eigenlijk wel. Wat dacht je van een broodbuideltje met zongedroogde tomaten, kaas en pijnboompitten? Of prachtige vlechtbroden, een vanille-chocoladebrood, ham-kaas broodjes en speculaasbroodjes met amandelspijs. Er is meer dan genoeg keuze.

review brood uit eigen oven

Wat vind ik van het boek?

Iedereen die graag brood bakt of juist die stap wil nemen kan ik dit boek aanraden. De theorie is ontzettend duidelijk uitgelegd, dat maakt de stap om te beginnen al een heel stuk kleiner. Ook de recepten zijn heel duidelijk en allemaal voorzien van een prachtige foto. Elk brood  heeft een uitleg voor het kneden met een standmixer, broodbakmachine en met de hand. Welke manier je ook kiest, er staat een uitleg voor jou bij. De rest van het recept is ook in duidelijke stappen uitgelegd. Naast de ingrediënten wordt ook vermeld wat je aan extra materialen nodig hebt, handig!

Dit boek krijgt een mooi plekje op mijn boekenplank, want ik denk zomaar dat ik dit regelmatig zal raadplegen. Voor de recepten, maar ook zeker voor de theorie als ik een ander recept heb uitgekozen. Een zeer volledig en toegankelijk boek over brood bakken in eigen keuken.

Dit boek telt 191 pagina’s en is onder andere hier verkrijgbaar voor €27,99.

Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.

10 reacties

 1. Margot schreef:

  Wat een leuk boek! Ik was net van plan vandaag eens brood te gaan bakken, maar we hebben te weinig bloem in huis helaas.

 2. monique schreef:

  Ik heb dit boek met kerst gekregen (stond wel bovenaan mijn verlanglijstje

 3. Gwendolyn Van Kaam schreef:

  Ik heb dit boek ook in huis, sinds een paar dagen. Ga van de week eens heerlijk brood bakken.

 4. Stella schreef:

  Ik denk er steeds aan om zelf brood te bakken maar ik ben inderdaad bang dat er te veel werk en tijd in gaat zitten, haha :$ Misschien moet ik dit boek gewoon aanschaffen zodat ik mij er meer in kan gaan verdiepen!

 5. Levine schreef:

  Dankjewel Laura voor de mooi recensie van mijn boek :-)!

  1. Laura's Bakery schreef:

   Graag gedaan 🙂 Jij bedankt voor het maken van dit super boek!

 6. Marja schreef:

  Ik heb het boek nu een paar weken in huis en het is het meeste gelezen boek aller tijden 🙂
  Al veel gemaakt en alles lukt perfect. Heerlijk zelf gemaakt, vers brood…

 7. Sandra schreef:

  Wat lijkt me dit een leuk boek ook! Gelijk via bovenstaande link besteld… Kan niet wachten om te beginnen!

 8. oh lady bake schreef:

  ziet er een leuk boek uit!
  ik bak zelf heel graag brood en hier staat wel heel veel in die ik wil uittesten!
  bedankt voor de tip!

 9. Joke schreef:

  Eerst was ik al zo blij met een man die de heerlijkste broden bakt en nu bakt ook dochterlief van dat lekkere brood. Ik zeg: ga zo door !!!

  Liefs, Mam ♥

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *