Gisteren vertelde ik je in de behind the scenes dat ik bramen ging plukken. Op naar mijn vaste stek waar ik kilo’s bramen kon plukken om te verwerken tot jam, in baksels te gebruiken of gewoon lekker zo van te snoepen. Aangekomen bij die vaste stek dacht ik eerst nog dat de struiken verder weg stonden dan ik mij kon herinneren, maar na heel wat meters doorgelopen te hebben bleek dat ik mij niet vergiste. De struiken waren weg. Allemaal. Alles was gesnoeid, het enige dat verklapte dat er bramenstruiken stonden waren de kleine stekjes die weer opnieuw begonnen te groeien. Zo zonde. Vooral omdat ik alle taarten die ik wilde maken direct als sneeuw voor de zon zag verdwijnen. Na wat rondgereden te hebben in de buurt kwam ik nog wel een paar andere struiken tegen, maar hier haalde ik in totaal maar een paar kleine handjes bramen weg. Jammer, maar gelukkig had ik wel genoeg bramen om deze lekkere bramen-abrikozen plaatcake mee te maken.
BAKTIP: Deze vierkante bakvormen zijn erg prettig in gebruik en in meerdere formaten, vormen en hoogtes verkrijgbaar.
Bramen-abrikozen plaatcake
Ingrediënten
- 100 gram ongezouten roomboter
- 100 gram fijne kristalsuiker
- 2 eieren (M)
- 1 tl vanille extract
- 100 gram zelfrijzend bakmeel
- 6-8 el abrikozenjam
- 100-150 gram bramen
Instructies
-
Begin met het romig kloppen van de boter en de suiker. Wanneer dit romig is, voeg je de eieren en wat vanille extract toe. Mix tot dit volledig is opgenomen. Als laatst voeg je het zelfrijzend bakmeel toe wat je er doorheen mixt.
-
Giet het beslag in een met bakpapier beklede (of ingevette en bebloemde) ovenschaal en verdeel het met een spatel gelijkmatig over de bodem. Verdeel hier met theelepels wat klodders jam overheen en roer dit er met een mes een beetje doorheen zodat je mooie swirls krijgt. Strooi de bramen over de cake en druk ze lichtjes aan.
-
Bak de plaatcake in 20-25 minuten op 180 °C (boven- en onderwarmte) gaar en goudbruin.
-
De cake is zo al heel erg lekker, maar hij doet het ook fantastisch als onderdeel van een dessert met een bolletje ijs erbij. Zeker als hij dan nog een beetje warm is.
Is het ook mogelijk om de bovenkant van de cake meer te laten glimmen en op welke manier kan ik dat het beste doen?
bij mij glom hij al behoorlijk moet ik zeggen. Als je het nog meer wilt, kun je een paar eetlepels abrikozenjam met 1-2 el water verwarmen in een pannetje en hier de bovenkant mee insmeren.
Jammer dat ik net alle geplukte bramen al heb opgegeten 🙁
Hmmmm! ?
Welk formaat bakvorm/ovenschaal heb je grbuikt?
staat bij de ingrediënten 😉
Ziet er lekker uit. Ga het zeker proberen. Is het mogelijk om bevroren bramen te gebruiken en moet ik deze dan eerst ontdooien voordat ik ze toevoeg?
bevroren kan ook hoor, je hoeft ze niet eerst te ontdooien.
Ik heb de cake juist gemaakt maar bij mij is hij bijna niet opgekomen. Heeft ook veel langer in de oven moeten zitten. Was precies te vochtig ook. Ik heb hem in een bakplaat met vetvrij papier gedaan. De smaak zit wel goed. Wat heb ik dan fout gedaan?
Heb je wel ongezouten roomboter gebruikt, en geen margarine? Verder ook alle hoeveelheden juist aangehouden?
Beste Laura. Ik heb inderdaad echte ongezouten roomboter gebruikt op kamertemperatuur. Alles is correct afgewogen. Zoals U schreef heb ik de bloem er op het laatste ondergemixt terwijl dat anders toch voor het meeste gebak onderspatelen is. Maar ik vond de hoeveelheid deeg al zo weinig om op die plaat te smeren. Misschien was dit te dun. Verder heb ik de plaat in het midden van de oven gezet met boven en onderwarmte 180 graden. De cake was niet echt om aan te zien.
Volgende keer beter zeker.
Heb je misschien een ander formaat gebruikt dan in het recept bij de ingrediënten staat? Het is weinig beslag ja, maar het is ook maar een kleine vorm.
Ooh ziet er weer prachtig uit!
Deze komt absoluut op mijn nog-te-bakken-lijst:D
Kan je de plaat ook maken met aardbeien, of wordt dat te snotterig?
Ik heb vanmiddag de cake gemaakt met appel rozijnen en abrikozen jam hij viel erg goed in dr smaak hier!!!
Kan zeker met aardbeien, misschien dat hij door vocht iets langer moet bakken.
Hier is hij gelukt! Echt heerlijk met ijs en verse bramen als toetje. Complimenten van ons bezoek vandaag. Echt top!!!! Ik ga het snel nog een keer maken.
kan ik de cake ook gewoon in een cake bakblik maken in plaats van een ovenschaal of een ronde taartblik zo een maet een rand die je kan losmaken
Het is een plaatcake, dus de verhoudingen zijn verkeerd voor een cakeblik.
6 tot 8 eetlepels jam is dat niet teveel?
en 15 personen is dat ook niet een beetje veel?
Hij is wel bijzonder lekker, dank je wel.
Nee hoor niet veel, maar pas het gerust aan naar eigen smaak.
In de beschrijving van de ingrediënten staat 6-8 eetlepels abrikozenjam. Later in de tekst las ik ‘wat theelepels’. Ben iets te enthousiast geweest met de abrikozenjam, alles is naar de bodem gezakt. Hopelijk smaakt hij wel! Nog even afkoelen en dan (hopelijk) smullen maar.
In totaal heb je zeker 6 el jam nodig, maar ik heb ze er met theelepels over verdeeld. Op die manier zijn het minder dikke klodders en kun je ze beter over de bovenkant van het beslag swirlen. Dat voorkomt ook dat het te zwaar is en naar de bodem zakt. Hopelijk heb je alsnog genoten!
Aha! De cake was in ieder geval heerlijk! Helaas wel de jam en bramen naar de bodem gezakt, maar de smaak was er niet minder om.
Hallo! Speciaal voor deze plaat cake een ovenschaal van 25×15 besteld. Eenmaal thuis bezorgd verbaas ik mij er over hoe klein die is 😅 komen hier wel 15 porties uit of gebruikt u 2 schaaltjes tegelijk?
Bvd
Het ligt er natuurlijk aan hoe groot je de stukken snijd, maar bij mij zijn er (ongeveer) 15 porties uitgekomen (3 x 5 stukken). Het zijn wel kleine stukjes 🙂