Kan ik BBQ saus zonder suiker maken?
Ja, dat kan. Vervang de bruine basterdsuiker door honing, agavesiroop of een suikervervanger. Let op dat hierdoor ook de smaak en structuur verandert.
Zelf je eigen bbq saus maken is makkelijk en echt de moeite waard. Deze saus is vol van smaak, een beetje rokerig en perfect om vlees te marineren of als dip bij de barbecue.
Eerlijk is eerlijk: ik was nooit zo’n fan van barbecuesaus. Tot ik er achterkwam hoeveel lekkerder het kan zijn als je het zelf maakt. Zelfgemaakte smokey bbq saus is een beetje zoet en licht pittig. Een smaakmaker die je binnen 15 minuten op tafel zet. De meeste ingrediënten heb je waarschijnlijk al in huis:
Met ruim 150 recepten organiseer jij voortaan borrels waar iedereen op afkomt. De recepten zijn opgedeeld in verschillende hoofdstukken zodat je makkelijk kunt kiezen tussen borrelhapjes die je met of zonder oven maakt. Van bladerdeeghapjes en quiches tot gehaktballetjes en spiesjes. De sauzen, dips en spreads komen ook ruim aan bod!
Amerikaanse barbecuesaus is ontzettend lekker als dipsaus bij vlees, frietjes, stokbrood, gegrilde groenten of op een broodje hamburger. Maar wist je dat het ook heel geschikt is om vlees mee te marineren?
De rokerige smaak met een vleugje zoet en pit zorgt ervoor dat het vlees goed op smaak komt. Denk aan kip, spareribs van de barbecue of pulled pork van de slow cooker. Door het vlees van tevoren met de barbecuesaus te marineren, trekken de smaken goed in en krijg je een sappig en vol resultaat zodra het vlees gaar is.
Marineren is het laten intrekken van een smaakmaker in vlees. Hierdoor wordt het malser en smaakvoller. Leg het vlees in een afsluitbare schaal en giet de saus eroverheen.
Hussel even door zodat je vlees aan alle kanten bedekt is met de bbq saus. Voor het beste effect laat je het vlees minstens een paar uur marineren.
Tijdens het grillen kun je het vlees opnieuw bestrijken met een extra laagje saus voor dat typische glanzende, sticky laagje. Let er wel op dat de saus suiker bevat en dus snel kan verbranden. Bestrijk het vlees pas in de laatste minuten.
BAKTIP: Gebruik een bakkwast om je vlees tijdens het grillen eenvoudig en gelijkmatig te bestrijken met barbecuesaus. Een siliconen bakkwast is hittebestendig en makkelijk schoon te maken.
Zelfgemaakte bbq saus is dankzij het zuur en de suiker iets langer houdbaar dan veel andere sauzen. Bewaar de saus in een schone, goed afsluitbare pot in de koelkast en gebruik altijd een schone lepel.
In de koelkast blijft zelfgemaakte barbecuesaus tot 2 weken goed, mits hygiënisch bewaard. Zie of ruik je iets afwijkends? Dan niet meer gebruiken.
Ja, dat kan. BBQ saus is goed in te vriezen in een afgesloten bakje of zakje. Laat rustig ontdooien in de koelkast en roer goed door voor gebruik.
Ja, dat kan. Vervang de bruine basterdsuiker door honing, agavesiroop of een suikervervanger. Let op dat hierdoor ook de smaak en structuur verandert.
Zeker! De barbecuesaus wordt vaak zelfs nog lekkerder als de smaken de tijd krijgen om in te trekken.
Is de saus te dik? Voeg een klein scheutje water toe en roer het goed door.
Is de saus te dun? Laat de saus iets langer inkoken op laag vuur of voeg een beetje ketchup of bruine basterdsuiker toe.
Dit kan je zelf bepalen. Voeg naar eigen smaak cayennepeper toe of laat dit weg voor een milde barbecuesaus.
Dat kan zeker! Serveer de barbecuesaus bij gegrilde groenten, tofu of een vegetarische burger.
Barbecuesaus is een echte smaakmaker bij de barbecue, maar er zijn nog veel meer lekkere sausjes om zelf te maken en bij de barbecue te serveren. Van romig tot fris of juist lekker pittig: met de juiste saus maak je elk gerecht lekkerder. Dit zijn een paar van mijn favorieten:
Op zoek naar meer inspiratie? In dit artikel verzamel ik mijn favoriete sauzen, smeersels en salades voor bij de barbecue en meer.
Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.