Baktrends 2018

Gepost: 9 januari 2018 Laatst bewerkt: 13 juni 2023

BAKTRENDS 2018

Ik ben niet zo van de trends volgen, op geen enkel gebied. Hoe leuk ik iets ook vind, als iedereen het al doet is dat voor mij al een reden om er toch maar niet aan te beginnen. Als het om een bepaald recept gaat, komt dat bij mij meestal pas online als de trend alweer bijna voorbij is. Toch ga ik mij er nu aan wagen om de baktrends voor dit jaar te voorspellen. Ik volg veel zoete Amerikaanse sites en bloggers en wat ik daar zie komt uiteindelijk wel een keer naar Nederland. Niet alles, maar meestal weet ik onbewust wel vrij goed te voorspellen wat in Nederland ook populair wordt. Normaal schrijf ik dat nooit op (want waarschijnlijk zit ik er juist dan gigantisch naast), maar ik ga toch een poging wagen. De trends splits ik in baktrends en decoratie trends, want dat zijn toch wel twee verschillende werelden. Ik zal je ook vertellen met welke trends ik zelf (al lange tijd) aan de slag wil en welke huidige trends ik liever zie verdwijnen.

Baktrends voor 2018

gevlochten rastertaarten

Prachtig vind ik ze. De een is nog mooier dan de ander. Vaak zijn ze ongebakken nog het mooist, want eenmaal gebakken zijn de fijne details minder goed zichtbaar. Al een paar maanden lang zie ik dat rastertaarten veelvuldig worden omgetoverd tot de mooiste kunstwerken.

BAKTRENDS 2018

Drip cakes

Drip cakes zijn in Nederland al lange tijd populair (ik maakte deze Valentijn drip cake!) en die gaan we voorlopig ook nog blijven zien. Waar ze veelal flink over the top gedecoreerd zijn, denk ik dat we dit jaar ook wat klassiekere versies gaan zien. Of misschien is klassiek niet helemaal het juiste woord, meer wat sjieker en mooier. Niet zo’n grote chaos bovenop 😉 .

Hier vind je mijn recept voor deze Valentijn drip cake.

Donuts

De donut is bezig met een come back! Helemaal niet erg als je het mij vraagt, ik vind ze heerlijk. Donut winkels zijn steeds beter te vinden, maar we gaan ze ook vaker bakken. En dan blijft het niet alleen bij losse donuts. Nee, ze maken namelijk deel uit van complete kunstwerken. Gestapeld tot grote taart of een heuse donut wall op feesten en partijen. Prima trend als je het mij vraagt.

BAKTRENDS 2018

Wafels

Wafels zijn het afgelopen jaar al een stuk populairder geworden en dat gaat doorzetten in 2018. Ik voorspel allerlei verschillende soorten smaken, toppings en decoraties. Zelf zit ik al vol met inspiratie, ik moet alleen nog een wafelijzer aanschaffen. Die van mij is vorige maand helaas gesneuveld.

Hier vind je mijn recept voor de wafels.

Combineren van 2 klassiekers

Een croissant en donut vormen samen de cronut, we weten allemaal hoe populair die is (geweest). Het combineren van twee klassieker tot een nieuw product gaan we vaker zien. Welke klassiekers vraag je je af? Daar ben ik ook heel erg benieuwd naar 😉 .

Decoratie trends voor 2018

Geode cakes – edelsteen taarten

Ik doe niet veel meer met decoreren, maar ik blijf het wel leuk vinden. Daarom wilde ik wat gave trends verzamelen die je op het gebied van gedecoreerde taarten komend jaar meer zult gaan zien. De geode cakes bijvoorbeeld. Of op zijn Nederlands: taarten die zo zijn gemaakt dat ze er van binnen uitzien als prachtige glinsterende edelstenen. Ik heb vroeger edelstenen gespaard en had een paar van die mooie glimmerds op mijn kamer staan, ik vind deze trend dus erg leuk om te zien.

Brush stroke cakes

Dit soort taarten zie ik de laatste twee maanden wat meer voorbij komen en ik denk dat dit in 2018 nog veel groter gaat worden. Van gesmolten chocolade of candy melts worden met een kwast penseelstreken gemaakt (de brush strokes) welke vervolgens op de taart bevestigd worden. De taart zelf blijft eenvoudig zodat alle aandacht uitgaat naar de decoratie.

Schilderen op taarten

Als vervolg op de brush stroke wordt de penseel vaker gebruikt bij het maken van taarten. Alleen dan om met eetbare kleurstoffen te verven op een taart. Van aquarel effecten tot mooie geschilderde brushletter teksten.

BAKTRENDS 2018

Sprinkles

Sprinkle shops waren in het buitenland al jaren populair. Een paar jaar geleden heb ik er zelf nog serieus over nagedacht om hier zelf een Nederlandse shop in te beginnen. Wegens tijdgebrek is dat niet gebeurd, maar er zijn genoeg Nederlandse ondernemers die dat afgelopen jaar wel hebben gedaan. Ze voegen bestaande sprinkles samen en maken hier speciale mixen van die je kunt gebruiken voor het decoreren van je baksels. Ik heb een zwak voor sprinkles, dus ik word erg blij van deze trend.

Meer decoratie trends

Dan een paar trends die we al een tijdje zien, maar waarvan ik verwacht dat ze dit jaar gewoon populair blijven. De mirror cakes, taarten waar een glimmende laag glazuur overheen wordt gegoten. Zo glimmend, dat het wel een spiegel lijkt te zijn. Ook bladgoud en glitters gaan we meer zien, past goed bij de sprinkle trend.

Een galaxy is op meerdere creatieve vlakken populair, maar gebak dat net zo is gedecoreerd als de sterrenhemel blijft mateloos populair. In Nederland zien we het nog niet heel erg veel, maar dit gaat zeker meer komen. Net als rainbows en unicorns, ook die zullen de zoete bakwereld nog niet gaan verlaten.

Hier wil ik mee aan de slag

Oké, dat zijn nog best veel trends als ik het zo bekijk. Dingen die hoog op mijn lijstje staan en waarmee ik al langere tijd aan de slag wil komen vooral uit het lijstje met baktrends. Zo wil ik heel graag een mooie gevlochten rastertaart maken. Ook de donuts en wafels staan al in verschillende smaakcombinaties op mijn baklijst.

Uit de lijst met decoratie trends heb ik niet iets staan wat ik heel graag wil doen, maar dat komt vooral omdat ik eigenlijk nooit meer taarten decoreer. De sprinkles gebruik ik graag en dat wil ik ook weer meer gaan toepassen. Een mirror cake wil ik toch ook nog wel eens proberen, en wel ja, laat ik ook eens met kwasten aan de slag gaan. Wellicht een keer als ik ver vooruit gewerkt heb ik een dagje aan zo’n project ga besteden.

Baktrends die mogen verdwijnen

Ik sloot net af met de regenbogen en eenhoorns en dat ik verwacht dat we die ook in 2018 nog gaan blijven zien. Toch hoeft dat van mij niet per se. Niet dat ik het niet leuk vind, maar ik heb het nu wel gezien. Voor mijn gevoel schieten we een beetje door met deze trend door alles wat eetbaar is in alle kleuren van de regenboog te maken. Unicorn cappuccino of een tosti met kaas in kleuren van de regenboog… nee dank je.

Nog eentje waarvan ik denk dat we er een beetje in doorschieten: salted caramel. Ja, ik vind het nog steeds heerlijk. Maar als een fabrikant een product met gezouten karamel op de markt brengt denk ik niet langer “oh yes, dat moet ik hebben”, maar “oh, daar hebben we er weer een”. Van mij mag er een nieuwe smaakcombinatie komen 🙂 .

Tot zover mijn voorspellingen op bakgebied, ik ben heel benieuwd hoe ik over een jaar naar dit lijstje kijk en welke nieuwe trends ik dan voorspel. Hoe denk jij dat de bakwereld zich gaat ontwikkelen? En heb je trends waar je graag mee aan de slag wilt? Of heb je er misschien ook wel een paar die je liever ziet verdwijnen. Ik ben heel benieuwd naar jullie mening!

Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.

13 reacties

 1. Gusta schreef:

  Geproefd op de horeca: crostie. Een combinatie van croissant en tosti. Was lekker.

 2. Flora schreef:

  Mee eens dat die unicorn trend en vooral de taart verdwijnt. Ik vind hem echt wel schattig en heb hem ook wel eens gemaakt voor een klant (in combi met mirror glaze ?). Mirror glaze ben ik overgens echt zo fan van!! Love iT! Zou het ook super leuk vinden als je daar nog eens een goed recept voor hebt omdat die op internet alleen maar Engels zijn?. Oja ik heb zelf ook het idee dat eetbare bloemen ook steeds meer in worden ?.

  1. Laura Kieft schreef:

   Mirror cake staat nog wel op mijn lijstje om eens mee aan de slag te gaan, wie weet 🙂 En eetbare bloemen klopt inderdaad, al heb ik het idee dat het momenteel weer minder is.

   1. Thaisa schreef:

    Heb je deze toevallig al
    Eens gemaakt? Wil er zelf namelijk eens aan beginnen maar online kom ik zoveel uiteenlopende recepten tegen. En ik wil het liever zelf
    Maken dan voorverpakt te kopen.

 3. Lindsay schreef:

  Oh nee. De salted caramel moet blijven! Ik denk nog steeds joepieee als ik het weer ergens zie verschijnen. Vooral die Mona vla. Afgelopen kerst ijstaart met gezouten karamel gemaakt. Hmm lekker!

  1. Laura Kieft schreef:

   Haha, helemaal weg hoeft ook niet van mij hoor. Maar die trend mag nu wel over zijn 😛 Klinkt goed die ijstaart!

 4. Lian van Rens schreef:

  De croissant muffin oftewel de cruffin … bestaat ook al in Amerika. Wist niet toen ik die zelf maakte het ondertussen daar gelanceerd werd als iets nieuws. Hahaha.

  1. Laura Kieft schreef:

   Hahaha meen je! Die kende ik dan weer wel 😛

 5. Cornelieke schreef:

  Die eenhoorn heb ik helemaal niets mee, vind er echt niets aan. Mag van mij dus helemaal eruit. Die gevlochten taarten heb ik ook gezien, wat een kunstwerken. Daar wil ik wel mee aan de slag gaan omdat het gewoon een uitdaging is om ze zo mooi te krijgen.
  Brood bakken is denk ik wat je ook steeds meer langs zult zien komen, in allerlei soorten en maten.
  Vind ik ook hartstikke leuk om te doen!

 6. Arja schreef:

  Wat ik altijd zeg: ik volg mijn eigen trend, en ga ik dan toch overstag is het bijna nooit naar me zin.
  Om met het laatste te beginnen: salted caramel, ik ben er niet gek op (serieus) en kwam dus vanmorgen bij de jumbo deze smaak tegen in chocolademelk brrr.

 7. Rainies_food schreef:

  Ik mis de cookie dough! Razend populair in Amerika! Zou dat ook willen proeven! En de absurde milkshakes versierd met donut, sprinkles, slagroom noem maar op. Leuk en kleurrijk om te zien maar lijkt me wel machtig !

  Ik kijk ernaar uit om je rastertaart te zien ! Had ze ook gespot op Instagram. Ze zien er echt mooi uit!

  1. Laura Kieft schreef:

   Klopt inderdaad! Die twee zijn ook populair, al vind ik dat wel echte trends van 2017. Ik verwacht niet dat die dit jaar nog veel groter gaan worden, niet in Nederland in ieder geval.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *