5 baktips van Carola bakt Zoethoudertjes

22 december 2014
1

Carola bakt zoethoudertjes 1

Vandaag weer tijd voor een nieuwe bijdrage in de categorie ‘Baktips van’. Dit keer geef ik het woord aan Carola van het blog Carola bakt Zoethoudertjes. Op haar blog vind je heerlijke recepten die allemaal zijn voorzien van leuke verhalen en anekdotes, je krijgt direct zin om de keuken in te duiken! Lees eerst even de tips van Carola voor dat je naar haar blog gaat, dan kun je die tips gelijk toepassen op bijvoorbeeld haar rabarbertaart met dadels of vlierbloesem en lime truffels.

Tips? Daar hebben we er eigenlijk allemaal heel veel van toch? Iedere keer dat we gaan bakken zijn er dingen die goed gaan, maar ook dingen die minder goed gaan. Een volgende keer zou ik het bijna altijd weer anders doen. Natuurlijk: hoe meer je bakt, hoe meer inzicht je krijgt in de ingrediënten die je gebruikt. Zoiets heet ervaring. Hoewel de foto’s op een blog er natuurlijk altijd goed uitzien, gaat er echt regelmatig wat mis hoor. Dat komt eerlijk gezegd vaak: omdat ik weer 3 dingen tegelijk aan het doen ben, of ik loop weg en vergeet de wekker te zetten. Ik heb dan ook een groot respect voor koks. Hoe doen ze dat? Hoe krijgen ze 15 borden tegelijk gereed en warm opgediend? Nee, laat mij maar lekker thuis aanrommelen in mijn eigen tempo, op een tijdstip dat ik zelf graag wil.

Dit zijn mijn vijf tips voor jou. Deze vijf  tips zullen je inspiratie geven, maar ook moed om op je eigen inzicht te vertrouwen, de tijd te nemen die je nodig hebt. En last but not least: geniet, en als je dat leuk vindt kun je ook veel plezier halen uit bakken samen met anderen!

1. Inspiratie vinden in huis

Natuurlijk heb je een winkel vol mooie spullen en is je wensenlijst echt oneindig lang. Alles is tenslotte leuk om te gebruiken, uit te proberen. Gelukkig kun je ook veel inspiratie vinden in huis. Of het nu om glazen of kommetjes gaat, maar ook allerlei leuke materialen die mooie reliëfs geven om bijvoorbeeld je marsepein of fondant over te rollen. En zo kun je cupcakes bakken in speciale bakvormen maar ook in glazen, mokken, vintage koffiekopjes, kommetjes, jampotten. Als de materialen maar niet te dun zijn en ovenbestendig.

2. Pinterest of Welke.nl

Vroeger sloeg ik leuke pagina’s altijd op in mijn favorieten. Maar je krijgt dan zo’n vreselijk lange rij favorieten dat je door de bomen het bos niet meer kunt zien. Nu gebruik ik Pinterest of Welke.nl, om alles dat ik graag wil bewaren op te slaan. Ik maak duidelijke mappen aan en vind alles dat je wilt bewaren eenvoudig terug. Niet alleen op bakgebied, maar ook gewone willekeurige sites zijn zo netjes bewaard en eenvoudig terug te vinden omdat de sites erg visueel werken, je zoekt op foto’s.

Carola bakt zoethoudertjes 2

3. Verander het recept naar eigen smaak

Een recept is eigenlijk een leidraad, een basis. Verhoudingen zijn natuurlijk heel belangrijk, maar hou je er niet te angstvallig aan vast. Heb je een goed idee, wil je het net een beetje anders? Verander het recept naar eigen smaak. Misschien mag je bepaalde ingrediënten niet eten of wil je dat zelf liever niet. Vervang ze door gebruikelijke alternatieven als glutenvrij meel, lactose vrije melk, kokosvet of andere alternatieve keuzes. Zo kun je suiker vervangen door bijvoorbeeld kokosbloesemsuiker, palmsuiker, ongeraffineerde rietsuiker of echt natuurlijke Stevia (niet de chemische variant).

4. Freubel- en bakgroepjes

Ben je heel erg enthousiast met bakken en cupcakes versieren en zou je dat graag willen delen? Online ontstaan er allerlei groepjes die bij elkaar gaan freubelen of bakken. Je kunt je aansluiten op diverse forums als van De Leukste Taarten of allerlei groepen op Facebook. Op die manier heb ik hele leuke taartvriendinnen leren kennen. Lukt het jou niet om een groepje bij jou in de buurt te vinden, waarom organiseer je dan zelf niet een gezellig avondje?

5. Zorg dat je genoeg tijd hebt

Ga je iets bakken en het is echt belangrijk dat het goed lukt? Uit eigen ervaring kan ik zeggen dat je genoeg tijd nodig hebt om rustig te bakken, afkoelen en versieren. Heb je niet genoeg tijd, dan is de kans op mislukken veel groter. Zo had ik onlangs een taart gebakken en wilde hem in drie lagen snijden. De taart was nog niet afgekoeld toen ik werd gebeld en er onverwachts iets tussenkwam. En zo sneed ik de taart even snel in drieën want ik had plots haast. De structuur van een warme taart is anders. Helaas, zo viel de taart in stukken uit elkaar. Bakken onder stress? Ik vind het echt niet prettig en heb daarom zo veel respect voor iedereen die het gevecht wel aan durft te gaan en zelfs nog voor de camera’s van Heel Holland Bakt.

En waar ik nu zo benieuwd naar ben… wat voor tips zou je mij willen geven?

Bedankt Carola voor het delen van jouw 5 tips op bakgebied!

Laura Kieft

Laura vindt dat bakken echt niet moeilijk is en laat dat zien met toegankelijke recepten. Zelf bakt ze het liefst cakes en koekjes en snoept tijdens het maken graag van het beslag en deeg. Zogenaamd om alvast te proeven, zegt ze.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *